Geoptimaliseerde producten voor evenwichtigere voeding

Door een overvloed aan informatie en producten is het niet altijd vanzelfsprekend om de juiste gezonde voeding te vinden. Om je te helpen, werken we hard aan de samenstelling van onze eigenmerkenproducten om de hoeveelheid zout, suiker en vetten te verminderen. Dat is een arbeidsintensief proces, maar het werpt zijn vruchten af.

Hoeveel suiker en vetten zitten er in een portie ontbijtgranen? Hoeveel vetten zitten er in die koekjes? We proberen bewust te letten op onze voeding, maar is dat wel genoeg?

Ivyn: "Iedereen zit met vragen, dat merken we. Via de media en het internet pikken onze klanten heel wat zaken over voeding op. En dat creëert ongerustheid: Zit er suiker in de kant-en-klare maaltijden? Waarom zit er zo veel zout in dat brood? Hoeveel vetten zitten er in die koekjes?"

"De consument is veel kritischer en bewuster bezig met zijn voeding. En dus stijgt de vraag naar gezondere producten. Daar spelen we met onze eigen merken op in. We kijken waar we het zout, de vetten of de suikers kunnen uithalen of verminderen. Of waar we iets goeds kunnen toevoegen, zoals vezels. Toch doen we dat niet alleen omdat de consument daarom vraagt. Onze firma hecht ook gewoon veel belang aan gezondheid. We wíllen evenwichtige voeding aanbieden."

Wat is er eigenlijk zo slecht aan vetten, suiker en zout?

Ivyn: "Vetten kan je opdelen in twee categorieën: de verzadigde en de onverzadigde vetzuren. Verzadigde vetzuren vind je vooral in dierlijke producten. De ‘betere’ onverzadigde vetzuren vind je vooral in plantaardige producten. Verzadigde vetzuren verhogen onder andere onze cholesterol, wat kan leiden tot hart- en vaatziektes. Het probleem met suiker is de overconsumptie: mensen eten te veel suiker. En dan vaak nog de snelle vorm zoals tafelsuiker, honing, rietsuiker … Je kiest beter voor volkoren producten omdat de suiker daar vergezeld wordt van vezels. Die vezels vertragen het opnemen van suiker in je lichaam, waardoor je langer verzadigd blij¬ft en minder snel opnieuw gaat eten. Ook zout eten we te veel. Met 6 gram zout, ongeveer één koffielepeltje, heb je eigenlijk al je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen."

En dus passen we onze eigenmerkproducten aan?

Ivyn: "Daar zijn we zelfs al langer mee bezig. Zo’n vier jaar geleden zijn we gestart met onze eigenmerkproducten te verbeteren. Intussen liggen er al heel wat geoptimaliseerde producten in de winkel. Zo hebben we bijvoorbeeld in onze ontbijtgranen Choco Clams de suiker verminderd met 14 gram per verpakking. Dat betekent dat we 28 ton minder suiker per jaar verwerken in die ontbijtgranen."

Testen jullie zelf ook op smaak en kwaliteit?

Ivyn: "Uiteraard. Elke keer als de leverancier iets verandert aan zijn product, krijgen wij daar stalen van. Die testen we uitgebreid in onze keuken. De kwaliteitsverantwoordelijken beoordelen het product op kwaliteit, samenstelling … De voedingsdeskundigen checken de nutritionele waarden. Daarna proeven we het product. Is de smaak vergelijkbaar met de vorige versie? Pas als we vinden dat de kwaliteit en vooral de smaak even goed zijn als daarvoor, gaat het product door naar de volgende fase: de proefsessies. Tijdens die sessies proeven klanten en medewerkers van Colruyt Group het product en geven ze daar feedback op. Als het goed scoort op de proefsessies, brengen we het in verkoop."

Wanneer zullen al die verbeterde producten in de winkel liggen?

Ivyn: "Er liggen al heel wat geoptimaliseerde producten in de winkel, zoals ontbijtgranen, een aantal vegetarische producten, pastasauzen … We screenen telkens het volledige assortiment, maar dat betekent niet dat we elk product effectief aanpassen. Sommige kunnen we gewoon niet meer verbeteren."

"We vergelijken ook de ingrediëntenlijsten met die van gelijkaardige producten van onze concurrenten. Zit er bij ons meer suiker in? Dan proberen we dat aan te passen. Daarnaast bekijken we ook nationale en internationale criteria voor voeding. De grootste ‘missers’ pakken we meteen aan. Elk nieuw product van onze eigen merken dat voor verkoop bedoeld is, wordt dus eerst volledig gescreend. Kortom, het is geen eenmalig project, maar iets alomtegenwoordig. Zelf vind ik het een heel mooi project!"

Resultaten

Welk product wordt aangepakt, hangt af van de populariteit van het product en hoeveel ruimte er is voor verbetering. In de zeer populaire kant-en-klaarmaaltijden bijvoorbeeld kon het zoutgehalte gereduceerd worden. Die categorie was dus een van de eerste die werd opgenomen in het programma dat in 2014 werd opgestart. Intussen hebben alle producten van onze huismerken Boni Selection en Everyday dit verbeterproces meermaals doorlopen en hebben we behoorlijk wat verbeteringen kunnen aanbrengen. Soms met spectaculaire resultaten, zoals bij de kant-en-klaargerechten, de yoghurts/desserten en de ontbijtgranen.

Meer lezen

Identikit

Naam: Ivyn Degeest
Functie: Voedingsdeskundige bij Colruyt Group
Job? Ik sta in voor het nutritioneel optimaliseren van onze eigenmerkproducten en werk mee aan projecten i.v.m. evenwichtige voeding. Energie? Het vertrouwen krijgen om nieuwe zaken op poten te zetten geeft me heel veel energie. Leukste project? De opstart van ‘lekker leven’, een project rond evenwichtige voeding voor onze klanten was een leuke uitdaging.


Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]Good health & wellbeing