9 duurzame redenen voor vertical farming

Vertical farming. Of ook wel ‘gesloten meerlagenteelt in geconditioneerde omstandigheden’. Een moeilijke omschrijving voor een concept dat eigenlijk niet zo ingewikkeld is. In een vertical farm kweek je planten in verschillende lagen boven elkaar, in een afgesloten ruimte. Het licht, de luchtvochtigheid, de temperatuur, de watertoevoer, de samenstelling van de bodem: je bepaalt het allemaal zelf. In functie van wat een plant precies nodig heeft. Zo’n installatie hebben we bij Colruyt Group zelf ontworpen en gebouwd. Met een duurzaam jasje. En daar zijn we bijzonder trots op.

Duurzaam van zaadje tot verpakking

Hoezo, hebben planten ook een ecologische voetafdruk? Jazeker. Die kan je berekenen als je de hele levensduur van dat plantje bekijkt. Je telt bijvoorbeeld al het water en de meststoffen op die de plant nodig heeft om te groeien. Net als het licht en de warmte. Ook de rit naar de winkel telt mee. En hoelang overleeft het plantje? Is de verpakking volledig recycleerbaar? Dat heet een lifecycle assessment (LCA). Heel die berekening hebben we gemaakt voor de basilicumplantjes uit onze vertical farm. Onze ambitie: kruiden in onze winkelrekken met een bijzonder kleine ecologische voetafdruk.

Boni basilicum
Onze vertical farm creëert de perfecte groeiomstandigheden voor een plant. Zo verbruiken we ook niet meer energie en grondstoffen dan écht nodig.

9 keer duurzaam

 • Voedingsstoffen op maat
  De plantjes krijgen nutriënten op maat, afhankelijk van het groeistadium. Exact hoeveel ze nodig hebben om goed te groeien. En als een plantje toch niet alle voedingsstoffen opneemt, hergebruiken we die. Resultaat: een besparing van 50 %.
 • Regenwater
  Ook hier geldt: niet te veel, niet te weinig. Elk plantje krijgt precies de juiste hoeveelheid water. Dat levert op: onze vertical farm verbruikt 90 % minder water dan klassieke teelt. En het is allemaal (gezuiverd) regenwater.
 • Lokale productie
  De vertical farm ligt vlak bij ons distributiecentrum. Zo sparen we weer vrachtwagenkilometers uit.
 • Geen pesticiden
  De kruiden zijn niet behandeld met pesticiden of gewasbeschermingsmiddelen. Puur natuur!
 • Minder ruimte nodig
  Onze vertical farm heeft tot 20 keer minder ruimte nodig voor dezelfde hoeveelheid plantjes dan ‘klassieke’ teelt. Door in meerdere lagen te werken, spaar je best veel landbouw- en natuurgrond uit.
Boni basilicum verpakking
Met ons huismerk Boni Selection werken we elke dag aan duurzamere producten en assortimenten. Vertical farming past daar dus perfect bij.

• Duurzame verpakking
Doel: zo weinig mogelijk materiaal én achteraf recycleerbaar. Maar de verpakking moet het plantje natuurlijk wel goed beschermen tijdens het vervoer. Door uitgebreid onderzoek van materialen hebben we een optimale verpakking gevonden: de verpakking bestaat voor meer dan de helft uit papier - te recycleren bij het papier - en de rest uit PET - te recycleren in de uitgebreide PMD-zak. Zo behouden we een lage ecologische voetafdruk. Op de verpakking geven we ook mee hoe je de plant goed onderhoudt, zodat je lang genot van je plant hebt. Zo hebben we ook minder foodwaste.

• Groene energie
De installatie draait op groene stroom van onze eigen windturbines en zonnepanelen. Energie-efficiëntie is het codewoord: de ledverlichting is zelfs twee keer efficiënter dan de huidige standaard op de markt.

• Geen aarde, maar recycleerbare reststromen
Het substraat van de plantjes is een combinatie van reststromen. Volledig recycleerbaar, ook als je je plantje met substraat in de grond steekt, composteert het volledig. Door reststromen te gebruiken, moeten er geen nieuwe grondstoffen aangesproken worden. Ideaal dus voor een lage ecologische voetafdruk.

• Lange houdbaarheid
Dankzij het aangepaste licht en de specifieke teeltechniek zijn de basilicumplantjes niet alleen voller van smaak, maar ook sterker. Als je ze goed verzorgt, kan je ze daardoor heel wat langer houden.

Vanaf voorjaar 2020 bij Bio-Planet

De testfase van onze vertical farm is nog volop bezig. Maar in het voorjaar van 2020 willen we graag de eerste kruiden (basilicum en koriander) verkopen bij Bio-Planet. We houden je op de hoogte!

Meer lezen

Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]Responsible consumption & production