Pionieren met vertical farming

Colruyt Group ontwikkelde zelf een hoogtechnologische vertical farm. Met een minimale milieu-impact kweken we er plantjes zoals basilicum. Die waren van maart 2020 tot juli 2022 verkrijgbaar bij Bio-Planet. Nu wordt er opnieuw ingezet op onderzoek.

Dit initiatief draagt bij aan onze doelstellingen rond

Geüpdatet op 25/07/2023

Wat is vertical farming?

Bij vertical farming of verticale landbouw teel je planten en gewassen in een gesloten installatie in meerdere lagen boven elkaar. Zo kan je op een kleine oppervlakte veel gewassen telen. Aangezien je volledige controle hebt over de omstandigheden (licht, temperatuur en water) kan je ook zorgen voor een optimale groei met een minimale milieu-impact.

Basilicumplantjes bij Bio-Planet

Eind 2019 namen we onze eerste pilootinstallatie in gebruik in Halle, in ons distributiecentrum Hellebroek. Met succes: de basilicumplantjes uit onze vertical farm waren van maart 2020 tot juli 2022 verkrijgbaar in de winkels en webshop van Bio-Planet, onder het eigen merk Boni. In de hoogtechnologische installatie was er plaats voor 250.000 planten.

Door deze pilootinstallatie hebben we veel bijgeleerd. Om verder onderzoek naar opschaling vlotter te laten verlopen, wordt deze installatie opnieuw volledig ingezet als onderzoeksruimte. De basilicum die je nu in Bio-Planet vindt, is daarom voorlopig niet het resultaat van vertical farming maar van biologische teelt in pot.

Basilicumplantjes

Voordelen vertical farming

  • 20 maal minder ruimte: door in verschillende lagen boven elkaar te kweken, gebruiken we 20 keer minder ruimte dan bij traditionele teelt
  • 90 % minder water: de plantjes krijgen exact de nodige hoeveelheid gezuiverd regenwater (dat we opvangen op het dak van ons distributiecentrum). Zo verbruiken we 90 % minder water dan gewoonlijk.
  • 5 maal minder kilometers: de vertical farm staat vlakbij ons distributiecentrum, en dat resulteert in 5 maal minder kilometers
  • 100 % groene stroom: onze vertical farm werkt 100 % op groene stroom, die we trouwens grotendeels zelf opwekken
  • Energie-efficiëntie: energiezuinige ledlampen en een innovatief ventilatiesysteem maken de farm zeer energie-efficiënt
  • 50 % minder voedingsstoffen: de plantjes krijgen precies genoeg nutriënten of voedingsstoffen om goed te groeien. Resultaat? Een besparing van 50 %.
  • Langere houdbaarheid: dankzij het aangepaste licht en de specifieke teeltechniek zijn de basilicumplantjes niet alleen voller van smaak, maar ook sterker. Als je ze goed verzorgt, kan je ze daardoor heel wat langer houden, met minder voedselverlies tot gevolg.

Samenwerkingen met onderzoeksinstellingen

Onze Research & Development-afdeling werkt nauw samen met verschillende kennisinstellingen, zoals UGent en het lichtlabo van KU Leuven, om het project een stevige wetenschappelijke basis te geven. Bovendien loopt er momenteel een bijkomend onderzoeksproject in samenwerking met VLAIO, het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen. Om op termijn te kunnen opschalen of te experimenteren met andere soorten, is bijkomend onderzoek, investering en ontwikkeling van de technologie nodig.

Om onze hoogtechnologische vertical farm nog verder te ontwikkelen, werken we samen met diverse onderzoeksinstellingen. Om onze hoogtechnologische vertical farm nog verder te ontwikkelen, werken we samen met diverse onderzoeksinstellingen.
Dit initiatief draagt bij tot deze duurzame ontwikkelingsdoelstelling(en):
Meer info over onze SDG's
Dit initiatief draagt bij tot stap voor stap:
Meer info over stap voor stap