“Duurzaam ondernemen is nooit af.”

Dat duurzaam ondernemen hoog op onze agenda staat, wist je waarschijnlijk wel al. Maar wat houdt het precies in? Van hernieuwbare energie over ketenprojecten in het Zuiden tot werk-privébalans: allemaal valt het onder de noemer ‘duurzaam’. En sinds wanneer houdt Colruyt Group zich er expliciet mee bezig? We vroegen het aan Jef Colruyt zelf.

Duurzaam ondernemen is heel breed. Hoe interpreteer jij dat concreet?

Jef: “Voor mij heeft ‘duurzaam ondernemen’ twee betekenissen. Ten eerste nadenken op lange termijn. Niet alleen dingen doen die nú een voordeel hebben, maar ook stilstaan bij de gevolgen voor de volgende generaties. Ondernemen op zo’n manier dat het bedrijf en onze medewerkers er ook over vijftig jaar wel bij varen. Ten tweede willen we ondernemen met zoveel mogelijk respect voor mens, milieu en samenleving. Om te tonen hoe belangrijk we dat vinden, staat het sinds 2007 in onze missiezin: ‘samen duurzaam meerwaarde creëren door waardengedreven vakmanschap in retail’.”

Jef Colruyt
“Duurzaam ondernemen, da’s ondernemen op lange termijn en met respect voor mens, milieu en samenleving.”

Sinds wanneer speelt duurzaamheid zo’n belangrijke rol voor Colruyt Group?

Jef: “Eigenlijk zijn we daar een beetje toevallig mee begonnen in de jaren ’60, omdat het moest om te overleven. Het bedrijf maakte toen de overgang van groothandel naar een keten van eigen discountwinkels. We wilden goedkoper zijn dan onze concurrenten, maar hadden daar de centen niet voor. Dus was het zoeken naar ‘hoe kunnen we besparen’ (lacht). De helft van de tl-lampen uitvijzen, enkel gesloten diepvrieskoffers gebruiken, zelf ons papier en karton verzamelen … Eigenlijk allemaal creatieve oplossingen om geld te besparen.”

“Eind jaren ’80 kwam ‘sustainability’ meer in de aandacht. En toen beseften we plots dat ons streven naar de laagste prijzen en efficiënt gebruik van goederen en energie eigenlijk ‘duurzaam’ waren. Dat verhaal wilden we graag vertellen. In 1990 hebben we ons met het Green Line-charter expliciet geëngageerd voor het milieu. Want we wilden echt een positieve vibe geven aan dat hele duurzaamheidsverhaal. Sommige milieuvriendelijke producten kregen bijvoorbeeld tijdelijk een groen prijsetiket in plaats van een rood. Sindsdien staat duurzaamheid echt op onze agenda.”

Van noodzaak naar engagement, dus?

Jef: “Ja. We willen altijd maar verder gaan daarin. Een voorbeeld: eind jaren ’90 zag ik tijdens een zeiltocht aan de kust een windturbine staan. Toen zag je dat nog bijna nergens. En ik wou dat ook wel proberen. ‘Jongens, wa peisde da we ne windmolen zouden zetten?’ Onze ingenieurs waren direct heel enthousiast. We hebben er dus eentje geplaatst in Halle, in 1999. En ondertussen hebben we er 14 in België, plus 178 turbines op zee. Zo zijn we per ongeluk in de windenergie gesukkeld (lacht). Daarna begonnen we na te denken over zonne-energie, duurzaam bouwen, recyclage … Een heel team werkt dagelijks aan technieken om onze CO2-uitstoot verder te verminderen. Dit jaar openden we bijvoorbeeld onze eerste OKay-winkels zonder fossiele brandstoffen. En zo kan ik nog lang doorgaan.”

Constructie windturbine
“Windenergie, dat wou ik ook wel proberen. Onze ingenieurs waren direct heel enthousiast.”

Duurzaam ondernemen is nooit af, nooit perfect. We kunnen altijd nog iets extra doen. Nóg een schepje erbovenop gooien.

Wordt duurzaam ondernemen zo ook een passie?

Jef: “Absoluut. Binnen het bedrijf willen veel mensen écht het verschil maken en zich smijten voor duurzame projecten. Beweren dat ‘duurzaam ondernemen’ iets voorbijgaands is, dat gaat niet meer. Het is deel geworden van ons DNA, van onze identiteit. Greenwashing heeft geen nut. Bedrijven kunnen daar een paar jaar mee kopen, maar na een tijdje lopen ze tegen een muur. Je kan het niet meer afkopen met goeie marketing. Duurzaam ondernemen moet je doen: erover filosoferen is niet genoeg.”

Kartonafval verzamelen
“Zelf ons papier en karton verzamelen, dat deden we in de jaren ‘60 om geld te besparen. Uit noodzaak. Nu blijven we dat doen, maar met duurzaamheid in het achterhoofd.”

Duurzaam omgaan met medewerkers, wat versta jij daaronder?

Jef: “Ik wil er vooral mee voor zorgen dat hoofd, hart en buik zoveel mogelijk op één lijn zitten bij elk individu. Voor mensen kan je geen rendementsberekening maken. Als zij zich goed voelen, heeft dat altijd een positief effect. Daarom zetten we ook sterk in op duurzame loopbanen. Mijn grootvader was daar al erg mee bezig. In zijn ogen wordt een bedrijf gemaakt door de mensen die er werken. Zeker een retailbedrijf vraagt veel mensenwerk. Daarom investeerde hij al vanaf de jaren ’50 sterk in vorming voor medewerkers. In het begin vooral vakopleidingen, maar later ook meer en meer groepsdynamica en yoga enzovoort. Toen was dat nog een beetje spooky (lacht). Maar nu doen heel veel bedrijven dat.”

“Mijn vader las veel managementboeken, maar merkte dat de theorie in de praktijk vaak niet werkte. Daarom ging hij na wat voor hem persoonlijk wel werkte: authentiek zijn en je passie vinden. Daar investeren we dus in: mensen laten ontdekken waar ze goed in zijn en waar ze energie uit halen.”

Is het niet moeilijk om ook de producten in de winkelrekken te verduurzamen?

Jef: “Soms moeten we inderdaad beseffen dat we korte armen hebben, zeker in het buitenland. Er is zoveel dat we willen aanpakken, van duurzame sourcing tot dierenwelzijn. Ik wil dus focussen op wat we wél kunnen veranderen, ook al lukt dat enkel stap voor stap. Op onze huismerken hebben we een directe impact, dus producten van Boni Selection of Everyday kunnen we iets makkelijker verduurzamen. De hoeveelheid suiker verminderen of enkel gecertificeerde cacao gebruiken, bijvoorbeeld. Maar dingen veranderen waar de klanten nog niet klaar voor zijn, heeft ook weinig zin. Daarom zoeken we altijd naar een goed evenwicht tussen aan de ene kant research en innovatieprojecten voor de toekomst en aan de andere kant vernieuwing op korte termijn.”

Meer lezen

Hoe wil je de klanten daarbij betrekken?

Jef: “We moeten onze klanten vooral ondersteunen en inspireren in hun eigen zoektocht naar bewust consumeren en leven. Hen betuttelen wil ik zeker niet. Wel tips geven, bijvoorbeeld hoe je creatief kan koken met de restjes in je ijskast. Bijna een derde van de verse voeding belandt in de vuilbak, da’s enorm veel! En verder moeten we vooral correcte en duidelijke informatie geven. De etiketten van producten staan vol technische termen die niemand snapt. Apps zoals SmartWithFood of onze productzoeker kunnen daar zeker hulp bieden. Want voeding op maat, da’s de toekomst.”

Identikit

Naam: Jef Colruyt
Functie: CEO van Colruyt Group

Waarin geloof je het meest? In waterstof, een van de beste oplossingen op lange termijn voor ons energieprobleem.


Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]Affordable and clean energy [Translate]Decent work & economic growth [Translate]Industry, innovation & infrastructure [Translate]Responsible consumption & production