Een boontje voor Burundese koffie

230 ton koffiebonen. Dat is wat we jaarlijks importeren uit Burundi. Die Burundese bonen verwerken we in de koffieblends van onze huismerken Graindor en Spar. Zo'n vaste aankoop opent heel wat perspectieven voor de 27.000 kleine Burundese koffieboeren waarmee we samenwerken. Dit is hoe we het aanpakten, in vijf stappen.

Stap 1: eerste contacten

Aankoper Carine Decock werkte het project mee uit: "In 2013 hebben we het koffieconsortium COCOCA gecontacteerd, met het oog op een commercieel partnership en duurzame export. COCOCA werkte al samen met ons bedrijfsfonds Collibri Foundation en met de Koning Boudewijnstichting, die ter plekke technische ondersteuning bieden aan een aantal leden van het consortium. Dat maakte het natuurlijk wat makkelijker om contacten te leggen."

Dit moet je weten over COCOCA:

  • Groepering van koffiecoöperatieven: 'Union des Coopératives des Caféiculteurs de Burundi'
  • Opgericht in 2012
  • 4 regio's in Burundi
  • 39 coöperatieven
  • 27.000 lokale koffieboeren
  • 1 eigen koffieverwerkingsfabriek
  • 15 % van de koffieproductie in Burundi
COCOCA koffiebonen
COCOCA is een groepering van 39 koffiecoöperatieven in Burundi. Het consortium verenigt zo'n 27.000 lokale koffieboeren.

Stap 2: kwaliteitscheck ter plaatse

Efico controleert voor ons de kwaliteit van de bonen en de knowhow en uitrusting van de boeren. De Belgische koffie-importeur is vertrouwd met Burundese koffie en dus goed geplaatst om ter plaatse een uitgebreide check te doen. Na de lokale controles stuurt Efico een staal van de bonen naar onze koffiebranderij in Ghislenghien.

Boer met koffiebonen aan de plant
Koffie-importeur Efico ging ter plaatse na of de kwaliteit van de bonen hoog genoeg was. Hun besluit: absoluut.

Stap 3: bonen testen in onze koffiebranderij

Onze koffie-experten in Ghislenghien gaan aan de slag met de bonen: ze branden de bonen en doen allerlei testen. En wat blijkt? De kwaliteit en de smaakkenmerken zijn vergelijkbaar met die van de Burundese arabica, die al jaren in de Graindor-blends gebruikt wordt. We twijfelen dus niet langer en sluiten meteen een overeenkomst.

Niet alle 39 leden van COCOCA telen koffie volgens (dezelfde) internationale certificatiemethodes zoals Fairtrade, Bio, Rainforest Alliance of UTZ. Daarom importeren we voorlopig enkel bonen van de coöperatieven die door UTZ gecertificeerd zijn.

Test koffiebonen Ghislenghien
De koffiebonen van COCOCA moeten niet onderdoen voor de Burundese arabica, die we al jaren importeren voor de Graindor-melanges.

Stap 4: twaalf containers per jaar

Nu kopen we alle Burundese bonen voor onze koffieblends bij COCOCA. Goed voor 230 ton of twaalf volle containers per jaar. Samen met de boeren kozen we in 2017 voor een prix fixe. Zo hebben de boeren een vast inkomen en hoeven ze hun bonen niet onder de prijs te verkopen. Daarnaast krijgen ze een specifieke premie per ton koffiebonen, los van de prijsschommelingen op de markt.

"We willen dat de producenten de financiële middelen krijgen om de kwaliteit van hun exportkoffie te garanderen en verder te ontwikkelen", vertelt Philippe Toussaint, manager sustainable sourcing. "We kunnen hen bijvoorbeeld helpen door naar een nog betere kwaliteit van bonen te streven. Zo kunnen ze hun verkoopprijs optrekken. Doordat wij regelmatig een vast volume koffiebonen afnemen, krijgen ze ook makkelijker toegang tot prefinanciering en leningen. Kortom, meer financiële ademruimte. Dan kunnen ze hun kwaliteit nog meer opkrikken en op termijn beter verdienen."

Levering koffiebonen in de haven
Elk jaar verkopen de Burundese boeren van COCOCA 115 ton koffiebonen aan ons. Die branden en verwerken we in onze koffiebranderij in Ghislenghien.

Stap 5: Burundese koffieboeren op bezoek

En daar stopt het niet. We ondersteunen de boeren van COCOCA verder bij hun koffieproductie en bij de certificering ervan. De groeiende verkoop kan dan het welzijn van de boeren verbeteren. Ook Collibri Foundation heeft daarom een project lopen in Burundi. Jongeren van COCOCA krijgen er een grondige opleiding. In het kader van duurzame ontwikkeling kwam in 2015 een delegatie van Burundese koffieboeren op bezoek in Halle.

Bekijk het filmpje

Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]No proverty [Translate]Decent work & economic growth [Translate]Responsible consumption & production [Translate]Partnerships for the goals