Positieve resultaten voor biologisch schoonmaken met micro-organismen

Vanaf nu reinigen we al onze personeelsruimtes met BioOrg. Dit biologische schoonmaakproduct wordt ingezet in alle winkels van Colruyt Laagste Prijzen, OKay, OKay Compact, Dreamland, Dreambaby en Bio-Planet. Zo werken we actief mee aan een duurzamere wereld. Het verschil met klassieke schoonmaakproducten? Deze methode combineert een nieuwe manier om schoon te maken - verneveling - met natuurlijke micro-organismen die het vuil actief bestrijden.

Positieve resultaten

Micro-organismen kunnen op verschillende locaties gebruikt worden om te poetsen. In ons geval zijn dat bijvoorbeeld kantoren, keukens, kleedkamers, kantines en toiletten. Enkel in locaties waar voedsel verwerkt of geproduceerd wordt, zoals bij Fine Food Meat in Halle, gebruiken we het niet. Christa Dermez, diensthoofd Cleaning Filialen, is nauw betrokken bij het project. “We testen nu al zes maanden en alle resultaten zijn positief.”

Schoonmaakster verstuift bio-organismen op plafond
Door verneveling worden de bio-organismen op een vuil oppervlak aangebracht. Dat is minder arbeidsintensief.

Goed voor de gezondheid

Christa: “Verneveling is beter voor de gezondheid van onze schoonmakers. Ze hebben geen zware kar meer nodig en er zijn minder handelingen per schoonmaakbeurt. Op termijn vermijden we zo heel wat pols-, rug- en schouderproblemen. Het totaalplaatje klopt gewoon bij micro-organismen: hetzelfde werk vergt minder inspanningen en de gezondheid van de medewerkers gaat erop vooruit. Het bewijst dat we inventief kunnen zijn zonder het milieu te belasten.”

Ook ons afvalwater wordt biologisch gereinigd.

Meer lezen

Schoonmaken met micro-organismen bewijst dat we inventief kunnen zijn zonder het milieu te belasten.

Voordelige schoonmaakmethode

De natuurlijke organismen zijn opvallend eenvoudig in gebruik. Dweilen, detergenten en emmers water maken plaats voor een product dat verneveld wordt. De bacteriën nemen niet enkel stof en vuil op, ze verlichten het werk van onze schoonmaakploegen aanzienlijk omdat er minder product nodig is. We boeken ook een tijdswinst: de behandelde oppervlakken blijven 20 % langer proper. We hebben slechts één basisproduct nodig voor alle klassieke poetsbeurten, ongeacht het materiaal (meubels, wanden, vloeren, ruiten …).

Actieve bestanddelen

Actieve bacteriën vormen de basis van deze schoonmaakmethode. Ze maken enzymen aan, afhankelijk van het type vuil waarmee ze in aanraking komen. Daarna start automatisch de afbraakreactie van het vuil. Het product neemt het ‘vuile werk’ voor een groot deel uit handen van ons schoonmaakpersoneel. De micro-organismen vormen levende gemeenschappen en maken steeds nieuwe enzymen aan, zodat ze hun omgeving quasi permanent zuiveren. Ze voeden zich met moleculen van fijn stof, toxische stoffen en andere vuil.