
Hoe gaat Colruyt Group om met mobiliteit?
Mobiliteit, en waarom dat zo belangrijk is
Elke dag leggen we allemaal heel wat kilometers af. Dat stelt ons voor behoorlijk wat uitdagingen. Niemand staat immers graag in de file, iedereen wil gezonde lucht inademen en kinderen moeten veilig buiten kunnen spelen. Een slim mobiliteitsbeleid houdt met al deze elementen rekening. Bovendien speelt het een belangrijke rol bij het verminderen van het aantal broeikasgassen in de atmosfeer en dus het tegengaan van de klimaatverandering. Dit vraagt inspanningen van ons allemaal, zowel bedrijven als individuen.

Wat doen wij vandaag?
Met bijna 30.000 medewerkers, meer dan vier miljoen klanten en een ontelbaar aantal producten in onze logistieke keten is het onze verantwoordelijkheid als retailer om slim om te gaan met mobiliteit. We testen nieuwe initiatieven uit en zoeken naar oplossingen met impact. Serieuze impact. Om de uitstoot van schadelijke stoffen te beperken, de luchtkwaliteit te verbeteren en onze maatschappij in beweging te houden, letterlijk. En dat kunnen we niet alleen. Daarom werken we actief samen met verschillende bedrijven, partners, belangenorganisaties en de overheden.
Onze voornaamste mobiliteitsdoelstellingen zijn:
- Efficiënt goederenvervoer door in de volledige keten nutteloze, lege en spitskilometers te vermijden.
- Onze klanten vlotte toegang verlenen tot onze producten en diensten.
- Onze medewerkers geraken vlot op het werk, met zo weinig mogelijk klimaatimpact.
- Met onze initiatieven willen we een positieve bijdrage leveren aan de hele maatschappij.
- We willen een voortrekkersrol opnemen door samenwerkingsverbanden op te zetten met publieke instellingen en privépartners.
Om deze doelstellingen te bereiken, hanteren we onder andere drie principes. Het aantal afgelegde kilometers heeft de grootste impact. Dus in eerste instantie focussen we op het verminderen van dit aantal. Vervolgens stimuleren we alternatieve vervoermiddelen, zoals de boot, trein of fiets. Dit noemen we ‘verschuiven’. Als de kilometers toch met de auto of vrachtwagen moeten worden afgelegd, vergroenen we de brandstoffen (bijvoorbeeld elektriciteit of waterstof). En dat dus zowel voor onze goederen, klanten als medewerkers.

Van producent tot winkelkar
Retail en goederentransport gaan hand in hand. Wanneer je boodschappen in je kar terechtkomen, hebben ze al een hele weg afgelegd. Van de producent of leverancier via het distributiecentrum tot in de winkelrekken. Die reis leggen ze zo efficiënt én duurzaam mogelijk af.
Goederentransport verminderen
Dankzij grote en kleine initiatieven verminderen we het aantal kilometers van onze vrachtwagens.
- Onze vrachtwagens rijden altijd voor ongeveer 95 % gevuld van de distributiecentra naar de winkels. Voor inkomende leveringen aan onze distributiecentra halen we een beladingsgraad van 77 % door samenwerkingen met leveranciers die hun goederen maximaal bundelen.

- In tegenstelling tot heel wat andere retailers gebruiken wij geen aparte koelvrachtwagens om onze verse producten naar de winkels te brengen. We vervoeren ze in speciale liquid ice containers, die mee op de gewone vrachtwagens mogen.

- Door samen te werken met lokale producenten, is er minder import uit het buitenland nodig. Van varkensvlees van eigen bodem, tot Belgische melk, soja uit Kruishoutem en meer. Door kruidenplantjes rechtstreeks in ons distributiecentrum te kweken – in onze zelfontwikkelde installatie voor verticale landbouw – sparen we maar liefst vijf keer zoveel kilometers uit ten opzichte van klassieke teelt.
Goederentransport verschuiven
We verschuiven het transport van goederen zoveel mogelijk naar momenten waarop het minder druk is op de baan. 49 % van de tijd die onze vrachtwagenchauffeurs besteden aan het herbevoorraden van de winkels, is tussen 19 uur ’s avonds en 7 uur ‘s ochtends. Echter zijn heel wat gemeentes en burgers gekant tegen leveringen tijdens de daluren, omwille van mogelijke geluidshinder. Daarom investeren we in stille opleggers, geluidsarme transpalletten en overdekte loskaaien, en gaan we in dialoog.
We stimuleren ook onze leveranciers om de piekmomenten op de baan te vermijden: 24 % van de leveringen aan onze distributiecentra gebeurt ’s nachts.

‘Verschuiven’ wil ook zeggen dat we kiezen voor alternatieve vervoermiddelen. Ruim de helft van de internationale goederen waarvoor wij het transport organiseren, legt zijn tocht per trein of boot af. Ook in België sparen we vrachtwagenritten uit door transport via het water. Jaarlijks vervoeren binnenschepen zowat 5.000 containers voor Colruyt Group van de haven van Antwerpen naar Brussel.

Goederentransport vergroenen
Al onze trekkers voldoen aan de Europese emissienorm Euro 6. Ze stoten dus minder stikstof en fijnstof uit dan vorige generaties. Maar we gaan verder en onderzoeken het potentieel van alternatieve en schone brandstoffen. We hebben al acht CNG-trekkers in ons wagenpark. Op onze logistieke sites gebruiken we ook twee elektrische terminaltrekkers om de opleggers te verplaatsen. Hun batterij laden we op met zelfgeproduceerde groene stroom. We zoeken naar manieren om dit uit te breiden, bijvoorbeeld met een range-extender op waterstof.

Met z’n vier miljoen naar de winkel
Elke dag leggen meer dan vier miljoen klanten heel wat kilometers af tussen hun huis en onze winkels. Dus is het maar logisch dat wij als retailer hen helpen dat aantal kilometers zo laag mogelijk te houden. En de kilometers die toch afgelegd worden, houden we graag zo groen mogelijk.
Kilometers van klanten verminderen
- Dankzij ons uitgebreid netwerk van verkooppunten is er altijd wel een winkel dicht bij jou. Openen we een nieuw filiaal? Dan houden we bij het kiezen van de locatie natuurlijk maximaal rekening met de bereikbaarheid.
- Omrijden om een Dreamland-reservatie op te halen? Nee hoor. Een online bestelling van Collishop, Dreambaby of Dreamland afhalen, kan gewoon in je lokale Colruyt- of OKay-winkel.
- Boodschappen combineren kan ook op onze combisites. Daar vind je meerdere van onze winkels bij elkaar. In Mol kan je bijvoorbeeld op één locatie terecht voor bio-producten, speelgoed en babyspullen. Is het je al opgevallen dat de helft van onze DATS 24-tankstations bij een winkel van Colruyt Group gelegen is? Dat is geen toeval. Zo kunnen onze klanten in één beweging met een volle koffer en een volle tank naar huis.

- Met het testproject ‘Collect&Go Connect’ stimuleren we onze klanten om niet alleen voor zichzelf boodschappen te doen, maar tegelijk ook voor anderen uit de buurt.
- Via Collect&Go testen we momenteel thuislevering in de Brusselse Rand, met CNG-bestelwagens. Die stoten minder CO₂ en fijnstof uit dan klassieke benzine- en dieselwagens. Bovendien tekenen we onze leverroutes zo slim mogelijk uit en vullen we onze bestelwagens maximaal.

Kilometers van klanten verschuiven
Even snel met de fiets naar de winkel? Dat moedigen we graag aan! Met goed uitgeruste en overdekte fietsenstallingen bij onze winkels. En met stadswinkels die makkelijk bereikbaar zijn voor fietsers en voetgangers. Zoals OKay Compact, ons winkelconcept op maat van grote steden.
Kilometers van klanten vergroenen
Met DATS 24 maken we duurzamere alternatieve brandstoffen toegankelijk voor iedereen. Klanten tanken al aan 77 stations CNG. Daarmee zijn we in België de belangrijkste brandstofleverancier van aardgas voor voertuigen. Een wagen op CNG stoot beduidend minder fijnstof, stikstofoxiden en CO₂ uit dan benzine- en dieselwagens. Bovendien is aardgas volledig veilig en kan het de bodem of het water nooit verontreinigen.

Ook ons netwerk van elektrische laadpalen op winkelparkings breiden we voortdurend uit. Aan 111 winkelpunten van Colruyt Group kan je je auto opladen terwijl je jouw boodschappen doet. En dat met 100 % groene Belgische stroom, geproduceerd door Eoly. Wees er maar zeker van dat die laadpalen gebruikt worden! Eind 2019 stond de teller op ongeveer 9.000 laadbeurten, goed voor 70 megawatt en een totale CO₂-reductie van 18 ton.

Slim naar het werk
Elke dag pendelen bijna 30.000 medewerkers van Colruyt Group naar het werk. Op een gemiddelde weekdag zijn ze samen goed voor zo’n miljoen afgelegde kilometers. Enorm cijfer, niet? Gelukkig laat ongeveer 1 op 4 medewerkers de auto thuis staan: ze komen met de fiets, nemen het openbaar vervoer of doen aan carpooling. Jaarlijks vermijden ze zo 42 miljoen autokilometers.

Medewerkersmobiliteit ‘verschuiven’ en ‘vergroenen’ met alternatieve vervoersmiddelen en schonere brandstoffen, is belangrijk. Nog beter is om het aantal kilometers naar en tijdens het werk te verminderen in de eerste plaats. Hiervoor nemen we als werkgever verschillende initiatieven.
Kilometers van medewerkers verminderen
- Onze winkelmedewerkers leggen gemiddeld twee keer minder afstand af naar hun werk dan de medewerkers van de ondersteunende diensten. Dankzij ons uitgebreid netwerk van winkels is er namelijk altijd wel een winkel in de buurt van hun woonplaats.
- De medewerkers van de ondersteunende diensten kunnen tot twee dagen per week werken in een regionaal kantoor, dichter bij huis. We hebben er momenteel 11 in het hele land.
- Vergaderen via videoconferentie vermijdt overbodige verplaatsingen.
- Samen met collega’s naar het werk carpoolen is gezelliger, goedkoper, beter voor het milieu en zo zijn er minder wagens op de baan. Al 1.900 medewerkers vonden iemand om samen hetzelfde traject af te leggen, onder andere dankzij onze carpooldatabase. Bovendien krijgen carpoolers een voorbehouden parkeerplaats vlak bij de ingang van onze kantoorgebouwen, als extra aanmoediging.

- Een bijzondere soort van carpooling is ons ‘Office On Wheels’-project. Elke dag brengt deze kantoorbus zo’n 23 medewerkers van Gent naar Halle, en weer terug. Ondertussen kunnen ze werken. Goed voor 320 uitgespaarde kilometers en 75 ton CO₂-reductie per jaar.

Kilometers van medewerkers verschuiven
17 % van onze collega’s komt dagelijks met de fiets naar het werk. Dat komt overeen met het Vlaams gemiddelde en ligt zelfs boven het Belgisch gemiddelde. Samen zorgen ze voor een CO₂-reductie van bijna 3.000 ton per jaar, ten opzichte van hetzelfde traject per auto. De meer dan 1.600 medewerkers die het openbaar vervoer nemen, zorgen op hun beurt voor een reductie van bijna 3.500 ton CO₂ per jaar. Als werkgever stimuleren we de keuze voor deze duurzamere vervoersmiddelen door zoveel mogelijk drempels weg te nemen.

- Wie fietst, krijgt een fietsvergoeding. Logisch.
- Medewerkers die zich engageren om met de fiets naar het werk te komen, hebben recht op een gratis bedrijfsfiets. In de bijhorende fietskit zit een regenjas, helm, fluohesje en herstelkit. Collega’s die meer dan 7 km moeten fietsen naar het werk, kunnen kiezen voor een elektrische fiets. In totaal hebben we zo’n 4.200 bedrijfsfietsen.
- We voorzien zoveel mogelijk winkels en gebouwen van de gepaste infrastructuur voor fietsers: overdekte fietsenstallingen, omkleedruimtes, douches en lockers.
- Elke medewerker kan genieten van een gratis treinabonnement. Ook bus, tram en metro worden volledig vergoed.
- Wie het openbaar vervoer neemt, kan zijn reis combineren met een pendelfiets of plooifiets om van het station naar het werk te rijden. In Halle staan die fietsen in een overdekte en bewaakte fietsenstalling. De fietsen worden er ook gratis gerepareerd.
- Voor dienstverplaatsingen kunnen medewerkers snel op een deelfiets springen.

Kilometers van medewerkers vergroenen
De helft van onze bedrijfsvoertuigen rijdt op alternatieve energie, als schoner alternatief voor benzine of diesel. Momenteel rijden de meeste van deze voertuigen op CNG: 45 % van de personenwagens. Ook het merendeel van onze reservewagens zijn CNG-wagens.

Daarnaast investeren we al enkele jaren in elektrische voertuigen voor ons wagenpark. Die stoten helemaal geen CO₂ of fijnstof uit en zijn dus letterlijk een verademing voor mens en milieu. Zeker wanneer de gebruikte elektriciteit, zoals bij Colruyt Group, ook milieuvriendelijk wordt opgewekt.

- Medewerkers kunnen voor dienstverplaatsingen gebruik maken van vier elektrische wagens.
- Ons aanbod firmawagens wordt elk jaar herzien en vergroend waar mogelijk. Dit jaar introduceerden we enkele nieuwe 100 % elektrische voertuigen en plug-inhybridewagens met grote batterijcapaciteit. Wie 100 % elektrisch rijdt, kan zijn wagen opladen op het werk.
- Naast CNG-wagens zet onze garage ook elektrische wagens in als reservewagens.
- Medewerkers kunnen via Colruyt Group tegen een voordelige prijs een elektrische scooter kopen voor hun woon-werkverkeer.
Ten slotte geloven wij rotsvast in waterstof als onuitputtelijke, groene brandstof voor voertuigen. Hoe dat werkt? De brandstofcel aan boord van het voertuig zet waterstof om naar elektriciteit. Die elektriciteit drijft de motor aan en zorgt ervoor dat de auto rijdt. Uit de uitlaat komt alleen onschadelijke waterdamp, geen CO₂, stikstofoxiden of fijnstof. Als je de waterstof zelf dan ook nog eens op een duurzame manier produceert – zoals wij doen met energie van onze windturbines en zonnepanelen – heb je een 100 % duurzame brandstof. Onze vloot telt al een 25-tal bedrijfswagen op waterstof.

Veiliger in het verkeer
Een charter dat charmeert
‘Hoffelijk en veilig verkeer: daar werk ik aan.’ Die slogan op onze vrachtwagens is geen loze belofte. We dragen verkeersveiligheid hoog in het vaandel. Onze 800 vrachtwagenchauffeurs ondertekenden allemaal een hoffelijkheidscharter. Zo tonen ze hun engagement om zich in te zetten voor en mee na te denken over een beter en veiliger verkeer. Daarnaast volgen ze regelmatig opleidingen om de veiligheid te garanderen.

Investeren in verkeersveiligheid
Hoffelijk verkeer, dat is vooral respectvol zijn tegenover de andere weggebruikers. Het is belangrijk om behoedzaam om te springen met de zwakke weggebruikers zoals fietsers en voetgangers. Al onze eigen vrachtwagens zijn uitgerust met een extra zijspiegel, een dodehoekcamera en veilige zijafscherming zodat fietsers niet onder de vrachtwagen terecht kunnen komen. Onze opleggers hebben ook opvallende stickers die zwakke weggebruikers herinneren aan de gevaren van de dode hoek.

Zelf gezien, is beter onthouden
Om jongeren bewust te maken van de gevaren op de weg, organiseren we samen met scholen, gemeentebesturen en politie regelmatig sensibiliseringsmomenten. Onze chauffeurs rijden met de Colruyt-vrachtwagen tot op de speelplaats en ontvangen de jongeren graag aan het stuur. Jaarlijks geven ze zo’n 10.000 leerlingen uitleg over de dode hoek.

Informeren en inspireren
Met DATS 24 maken we alternatieve brandstoffen ruim beschikbaar. Maar mensen moeten er natuurlijk ook voor kiezen. Daarom helpen we steden en gemeentes om inspiratiesessies aan te bieden omtrent alternatieve brandstoffen. Bovendien geven we vanuit Colruyt Group Academy zelf de workshop ‘Groener de baan op’. Je krijgt er uitleg over de voor- en nadelen van elektrische wagens en van auto’s op CNG en waterstof. We zijn met infostands aanwezig op zoveel mogelijk evenementen en nemen jaarlijks actief deel aan de Week van de Mobiliteit. Op deze manier willen we zoveel mogelijk mensen helpen om hun mobiliteit op een zo duurzaam mogelijke manier in te vullen.

Sinds april 2019 is fietsspeciaalzaak Fiets! deel van Colruyt Group. Fiets! combineert een ruim gamma fietsen aan scherpe prijzen met een eigen atelier voor onderhoud en herstellingen. De teller staat op 13 speciaalzaken, verspreid over heel Vlaanderen. Dit aantal breiden we snel verder uit. Zo hopen we mensen aan te moedigen om te kiezen voor de fiets als duurzamer vervoersmiddel.

Krachten bundelen
Mobiliteit is de verantwoordelijkheid van ons allemaal. Het mobiliteitsvraagstuk kan enkel aangepakt worden als we de handen in elkaar slaan. Daarom werken we actief samen met andere bedrijven, partners, belangenorganisaties en de overheden.
- Samen met de Vlaamse overheid en bedrijven zoals Be-Mobile, Transport & Mobility Leuven, Havenbedrijf Antwerpen en de Haven van Zeebrugge werkt Colruyt Group mee aan het innovatieve CITRUS-project (Cooperative Intelligent Transport Systems for Trucks). In kader van dit project hebben we onder andere de CITRUS-app ontwikkeld die vrachtwagenchauffeurs real-time verkeersinformatie geeft over files, incidenten en wegenwerken.

Daarnaast testten we met CITRUS ook de intelligente aansturing van verkeerslichten uit. Dat ging zo: een vrachtwagen stuurt een signaal uit naar een verkeerslicht. In functie van de rest van het verkeer – andere naderende vrachtwagens, prioritaire voertuigen, openbaar vervoer, personenwagens … – kan beslist worden om eventueel af te wijken van de normale cyclus van de verkeerslichten. De chauffeur krijgt ook info over of hij het groene licht nog kan halen of niet. Doel: een betere verkeersdoorstroming en dus veiliger én duurzamer verkeer.
- ‘Mobility is a serious game’ – een spel dat aanzet om na te denken over duurzamere mobiliteit – is het resultaat van een samenwerking tussen Colruyt Group, VUB, Inland Navigation Europe, Durabrik, Fockedey en Netwerk Duurzame Mobiliteit. Doordat je het spel met verschillende partijen speelt, krijg je een kruisbestuiving van ideeën. Spelers kunnen zich makkelijker in de rol van een ander verplaatsen, zijn standpunt begrijpen en samen tot oplossingen komen voor de mobiliteitsproblematiek. Het spel werd voor het eerst gespeeld tijdens het mobiliteitscongres ‘Connecting the Dots’ in 2017, waar we als groep onze schouders onder zetten.

- Onze ‘Office on Wheels’-bus startte als een proefproject in samenwerking met de beroepsvereniging BAAV (autocars) en het Vlaams Instituut voor Mobiliteit (VIM), met de steun van het Agentschap Innoveren en Ondernemen (Vlaio). Het concept werd uitgebreid naar andere bedrijven, maar sloeg daar niet aan. Wij gaan er alleszins zeker mee verder!
- Samen met Stad Halle en Sport Vlaanderen dachten we na over vier wandelroutes en een nieuwe fietsweg in Halle. Deze handige verbindingsweg dwars door de natuur is een veilig en aangenaam alternatief voor fietsers en voetgangers voor drukkere straten.
Wat willen we in de toekomst nog doen?
Rijden op elektriciteit
Tegen 2021 willen we op 200 locaties elektrische laadpalen hebben, zowel op winkelparkings voor onze klanten als op de parkings voor onze medewerkers. Bij OKay Gent kunnen fietsers sinds begin dit jaar hun elektrische fiets laden tijdens het winkelen. Zijn de fietsers enthousiast over ons initiatief? Dan steken we een tandje bij en breiden we deze service ook uit naar andere winkels. En ook voor ons vrachtvervoer zetten we in op elektriciteit als brandstof. We hebben vandaag 40 eigen vrachtwagentrekkers. Tegen 2030 willen we dat minstens een derde daarvan rijdt op elektriciteit.

Waterstof op grote schaal
Waterstof is volgens ons echt dé propere brandstof van de toekomst. Sinds 2004 investeerden we al 6 miljoen euro in innovatieve projecten met waterstof. De medewerkers in ons distributiecentrum in Halle gebruiken heftrucks op waterstof die we zelf produceren. Daarnaast onderzoeken onze ingenieurs de mogelijkheden van waterstof als groene-energiebuffer.
In oktober 2018 opende DATS 24 in Halle het eerste tankstation waar de consument groene waterstof kan tanken. Deze waterstof is lokaal geproduceerd met de hernieuwbare stroom van de windturbines van Eoly. Dit is het eerste waterstoftankstation in Europa waar je ook andere brandstoffen kan tanken. Hiermee zijn we dus echt een pionier.
De komende jaren willen we nog 35 miljoen euro extra investeren in de Belgische waterstofeconomie, onder meer voor de bouw van vier nieuwe waterstoftankstations. Daarvoor krijgen we Europese steun. Ondersteuning voor waterstof blijft nodig: niet alleen financieel, maar zeker ook op vlak bewustmaking en infrastructuur. We zijn vragende partij voor een duidelijke beleidsvisie van de overheid.
Naast groene waterstof voor personenwagens geloven we evenzeer in deze hernieuwbare brandstof voor vrachtwagens. We nemen ook op dit vlak een voortrekkersrol op: we gaan de eerste heavy duty prototypes en demonstratiemodellen testen van vrachtwagens op waterstof. Dat doen we samen met uiteenlopende partners uit o.a. de logistieke sector en de brandstofsector. Op onze logistieke site in Ollignies bouwen we ook het eerste waterstoftankstation speciaal voor zwaar transport.

Leefbare steden
De wereld verstedelijkt en de vraag naar stedelijk goederentransport blijft groeien. Vandaag is logistiek transport al verantwoordelijk voor een kwart van de CO₂-uitstoot in steden. Hoewel leveringsvoertuigen maar 10 à 20 % van de kilometers afleggen, stoten ze wel 30 tot 50 % van andere emissies zoals stikstofoxiden en fijnstof uit.

Om de stadskernen leefbaar te houden, investeren we sinds 2019 in EIT Urban Mobility, een initiatief dat wordt ondersteund door het European Institute of Innovation and Technology (EIT). Samen met een aantal grote steden en andere bedrijven werken we onder andere aan het project ZEUS: Zero Emission off-peak Urban deliverieS. We bestuderen hoe we nog stiller kunnen laden en lossen en dus meer leveringen kunnen verschuiven van de piek- naar de daluren. En hoe we dit zo emissievrij mogelijk kunnen doen. Dat is goed voor de rust van buurtbewoners, meer verkeersveiligheid en schonere lucht. Door te investeren in EIT Urban Mobility wordt onze expertise gebundeld met die van onze partners en komen we zo tot sterke oplossingen die het verschil kunnen maken in de wereld van morgen.
Daarnaast ondertekende Colruyt Group samen met 34 andere organisaties en de Vlaamse overheid de Green Deal Duurzame Stedelijke Logistiek. Hiermee verklaren we ons engagement om de uitstoot van goederentransport in steden te beperken. Elke deelnemer zet zich op zijn manier in om het aantal gereden kilometers te verminderen en ervoor te zorgen dat ze afgelegd worden op gepaste tijdstippen en met milieuvriendelijkere of zero-emissie voertuigen. Met aandacht voor de verkeersveiligheid en het beperken van files en geluidsoverlast. De Vlaamse overheid bekijkt op haar beurt waar knelpunten binnen de regelgeving weggewerkt kunnen worden.
