Slim naar het werk

Dinsdagochtend, 7.30 uur: een groot deel van onze bijna 30.000 medewerkers vertrekt naar het werk. Dat doen ze per auto, fiets, bus, trein, motor: noem maar op. Op een gemiddelde weekdag zijn ze samen goed voor zo’n miljoen kilometer. Enorm cijfer, niet? Gelukkig laat ongeveer 1 op 4 medewerkers de auto thuis staan: ze komen met fiets, nemen het openbaar vervoer of doen aan carpooling. Jaarlijks vermijden ze zo 42 miljoen autokilometers. En dat stimuleert Antoon Vanderputten graag; hij is onder andere verantwoordelijk voor het beleid rond medewerkersmobiliteit en wil die zo duurzaam mogelijk maken.

Verminderen, verschuiven en verschonen

“De driehoek ‘verminderen, verschuiven, verschonen’ illustreert mooi hoe ik de mobiliteit van onze medewerkers wil aanpakken,” legt Antoon uit. “De afgelegde kilometers per dag kan je bijvoorbeeld verminderen door carpooling. Of je kan ze verschuiven van de auto naar properdere alternatieven zoals de fiets of het openbaar vervoer. Of verschonen: een wagen op elektriciteit, CNG of waterstof legt dezelfde kilometers af, maar dan met geen of veel minder uitstoot.”

Infographic mobiliteit medewerkers

Maar je moet ook rekening houden met het principe van de triple win. Met elke maatregel probeer je een winst te verkrijgen voor de maatschappij, het bedrijf zelf én voor de medewerker. Antoon: “Als mensen er persoonlijk geen voordeel in zien om met de fiets naar het werk te gaan, zullen ze dat waarschijnlijk ook niet doen.” Daarom bieden we heel wat specifieke voordelen aan onze medewerkers die op een duurzame(re) manier naar het werk komen.

Fietsen

In 2018 kwamen 4.028 medewerkers dagelijks met de fiets naar het werk. Antoon: “We zijn het enige bedrijf dat ik ken dat al tien jaar fietsen geeft aan zijn medewerker. Dat past in ons Bike2Work-programma.” Zo stimuleren we fietsen op verschillende manieren:

  • Sinds 2007 krijgen medewerkers een bedrijfsfiets, naast hun fietsvergoeding. In de bijhorende fietskit zit een regenjas, helm, fluohesje en herstelkit.
  • Ook als je liever met je eigen fiets naar het werk komt, krijg je een fietsvergoeding. Logisch maar.
  • Pendelaars kunnen een pendelfiets of plooifiets aanvragen om van het station naar het werk te rijden. In Halle staan die fietsen in een overdekte en bewaakte fietsenstalling. De fietsen worden er ook gratis gerepareerd.
  • Collega’s die meer dan 7 km moeten fietsen, kunnen sinds 2011 kiezen voor een elektrische fiets.
  • Woon je te ver om te fietsen en biedt het openbaar vervoer geen oplossing? Dan kan je een klassieke of elektrische scooter kopen tegen een verminderde prijs. Ook dan heb je recht op een reiskostenvergoeding.
Meer lezen

Pendelen

Pendelaars komen gratis met de bus en de trein naar het werk. Het openbaar vervoer heeft heel wat voordelen: je moet niet in de file aanschuiven, je kan ondertussen lezen en surfen op je tablet, je stoot geen of minder CO2 uit, ... In 2018 gebruikten 1.548 medewerkers het openbaar vervoer voor hun woon-werkverkeer.

Pendelaar met plooifiets
Pendelaars vragen makkelijk een plooifiets of pendelfiets aan om vanaf het station naar hun werkplek te fietsen.

Carpoolen

Samen met collega’s naar het werk rijden is gezelliger en goedkoper. En dat is niet de enige reden waarom 1.900 van onze medewerkers carpoolen. Dankzij onze carpooldatabase is het makkelijk om iemand te vinden die hetzelfde traject als jou aflegt. En aan de kantoorgebouwen Wilgenveld en Hellebroek in Halle reserveerden we aparte parkeerplaatsen voor de carpoolers vlakbij de ingang.

Wie het carpoolen graag wat grootser ziet, kan de kantoorbus nemen van Gent naar Halle. 32 medewerkers rijden dagelijks naar het werk in dit mobiele shared office – met alles erop en eraan. De uren die je werkt op de bus tellen als betaalde tijd, zodat je werkdag meteen begint.

Toch met de auto?

Hoewel het niet voor iedereen evident is om met duurzaam vervoer naar het werk te komen, blijven we onze medewerkers informeren over de mogelijkheden. Hoe precies?

  • We zetten regelmatig campagnes op rond carpooling, fietsen …
  • Met een voordeelcalculator bereken je snel hoeveel je als ‘autosolist’ bespaart als je overstapt op fiets, openbaar vervoer of carpool, los van het fiscale voordeel.
  • Een applicatie maakt het makkelijk om een fiets te bestellen, voor een eenmalige verplaatsing of voor dagelijks gebruik.
Ballon campagne carpooling
Met campagnes moedigen we medewerkers aan om na te denken over schoner woon-werkvervoer zoals carpooling.

Een deel van onze medewerkers heeft een firmawagen. Bijna de helft van hen rijdt op CNG (aardgas), wat heel wat schoner is dan diesel of benzine. Toch betekent dat niet dat we hen niet meer stimuleren om met de fiets of trein naar het werk te komen. Je kan je bedrijfswagen perfect combineren met een gratis bedrijfsfiets of abonnement voor het openbaar vervoer. En wie geen wagen wil, kiest voor een maandelijks loonsupplement.


Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]Sustainable cities and communities [Translate]Climate action