Biogroenten van eigen bodem bij Bio-Planet en Colruyt

Broccoli, knolselder, prei, aardappelen, witte kool, bloemkool, courgette … Al decennialang vind je bij Colruyt Laagste Prijzen en Bio-Planet lekkere biogroenten uit het West-Vlaamse Alveringem. Toen de eigenaars van de bioboerderij ‘Het Zilverleen’ in Alveringem op zoek waren naar een overnemer, zagen we dat als een mooie kans om de hoeve met 25 hectare biogrond te kopen. En dankzij onze nauwe samenwerking met bioboer Niels kan je de lekkere groenten van deze bioboerderij nog altijd in onze versmarkt vinden.

Belgische biolandbouw ondersteunen

De vraag naar bioproducten blijft groeien. Voor biologische groenten heb je biologische velden nodig. Met de aankoop van de West-Vlaamse boerderij kunnen we ons ruim aanbod Belgische biogroenten blijven garanderen. De vorige eigenaars hebben de akkers steeds met grote zorg bewerkt. Door hierin te investeren, verzekeren we dat deze rijke biobodem bestemd blijft voor de bioteelt.

Teelt van biologische broccoli
Voor biologische broccoli is er biogrond nodig.

Velden vol leven

We kochten de gronden aan, maar het boeren doen we niet zelf. Daarvoor zorgt zelfstandige bioboer Niels Trybou. Als rasechte tuinbouwer groeide hij op tussen de bloemkolen en courgettes. Dit is zijn eerste ervaring met bio. “Bij bioteelt moet je heel alert zijn en voortdurend rekening houden met het weer. Ik krijg advies van een teeltbegeleider van Inagro en van de vorige eigenaars van de boerderij.

Boer Niels Trybou tussen zijn biologische broccoli’s
Bioboer Niels: “Steeds meer mensen kiezen voor bio. Als bioboer voel ik de appreciatie van de klanten.”

Biotuinbouw voelt voor Niels natuurlijker dan conventionele tuinbouw. “De grond wordt niet uitgeput. Het zit hier altijd vol wormen, vol leven. En er vliegen van nature veel bijen rond om de planten te bevruchten. Bovendien heb ik echt de tijd om tussen de groenten op het veld te lopen en ze de nodige aandacht te geven. Regelmatig onkruid uittrekken, dat neem ik er graag bij.

Biologische veld Colruyt Group
Biologische velden zitten vol natuurlijke voedingsstoffen voor de planten.

In het teeltseizoen komen alle broccoli’s en courgettes bij Bio-Planet van mijn tuinbouwbedrijf. Dat maakt mij enorm fier.

Vruchtbare samenwerking

Door de samenwerking met Colruyt Group kan Niels een gezond landbouwbedrijf managen zonder zwaar te investeren in biogrond. Welke groenten en gewassen er geteeld worden, beslissen we samen in functie van onze klanten én de bodem. Met dergelijke nieuwe samenwerkingsmodellen willen we onze verantwoordelijkheid opnemen in het verder verduurzamen van de landbouw en de agrovoedingssector in België.


Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]Responsible consumption & production [Translate]Life on land [Translate]Partnerships for the goals