Oud elektro krijgt tweede leven

Iedereen verdient een tweede kans. Ook afgedankte huishoudelijke toestellen zoals wasmachines, droogkasten of broodroosters. Sinds maart 2018 sturen we die niet meer automatisch naar Recupel voor recyclage, maar worden ze opgehaald door Le Plein Air. Dit centrum leidt langdurig werklozen op tot technici die de oude apparaten herstellen en zo een tweede leven bieden in de kringloopwinkel. Met andere woorden: goed voor mens én milieu!

Repareren of recupereren

Sinds 2001 zijn verkopers van elektro in België verplicht om oude toestellen terug te nemen. Concreet: koop je bijvoorbeeld een droogkast bij Collishop? Dan neemt onze bezorger je oude machine gratis mee. Al die kleine en grote afdankertjes verzamelen we in ons distributiecentrum in Pommerœul, in de buurt van Bergen. Sinds maart 2018 sturen we ze niet meer automatisch naar Recupel, maar houden we toestellen die te herstellen lijken of nog bruikbare onderdelen bevatten apart. Om de 2 à 3 weken komt het team van Le Plein Air ze ophalen.

Ophaling Le Plein Air
Tussen maart en oktober 2018 werden een 100-tal grote en zo’n 750 kleine afgedankte toestellen met succes door Le Plein Air hersteld.

Re-integratie op de arbeidsmarkt

Le Plein Air (onderdeel van OCMW Bergen) biedt opleidingen voor mensen die na een lange afwezigheid weer de arbeidsmarkt op willen of die een moeilijk parcours achter de rug hebben. “Ons doel is om ze een jaar lang zo veel mogelijk professionele competenties aan te leren en zo een springplank te vormen naar vast werk”, vertelt coördinator Christophe Miot. In het traject elektrotechnisch installateur zijn momenteel 8 stagiairs aan de slag. “Dankzij de samenwerking met Colruyt Group krijgen we veel meer toestellen binnen om mee te oefenen, die bovendien in betere staat zijn. Tot voor kort moesten we het vaak doen met toestellen uit het containerpark of rechtstreeks afkomstig van particulieren.”

Goed voor mens en milieu

Dat dit staaltje circulaire economie veel voordelen heeft voor het milieu, spreekt voor zich. Daarnaast draagt Colruyt Group ook zijn steentje bij op sociaal vlak. “We helpen mensen op een zijspoor om de draad van het echte leven weer op te pikken. En de toestellen die ze herstellen, belanden nadien bij degenen die ze het meest nodig hebben. Dat doet dubbel plezier”, zegt Dominique Brouette, dienstchef van het distributiecentrum van Colruyt Group in Pommerœul. “De samenwerking met Le Plein Air loopt heel vlot. Ik heb hier een goed gevoel bij. Het is een eenvoudig model dat een inspiratiebron kan vormen voor andere bedrijven.”

Dienstchef Dominique Brouette
“We helpen mensen op een zijspoor de draad weer op te pikken. En dat voelt goed”, zegt Dominique Brouette, dienstchef van het distributiecentrum van Colruyt Group in Pommerœul.

Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]Decent work & economic growth