Dit hebben we al verbeterd in onze eigenmerkenvoeding

Bewuste keuzes in gezonde voeding, daarin willen we de klanten van de Colruyt Group-winkels graag mee helpen. We doen daarvoor 3 dingen: minder suiker, zout en verzadigde vetten, even lekker volgens de smaaktesten en een verrijking in ingrediënten. We zijn er al een tijdje mee bezig. Maar wat is er nu eigenlijk al aangepakt?

Verzadigde vetten vervangen door onverzadigde

Waar het kan verminderen of verwijderen we ook de vetstof in onze eigenmerkproducten. Verzadigde vetten vervangen we door een alternatief met een betere samenstelling van vetzuren of door betere vetsoorten die rijk zijn aan poly-onverzadigde vetzuren. Zo bevat onze tagliatelle carbonara nu 10 % minder verzadigde vetten en bevat ons afbakbrood nu gemiddeld 18 % minder verzadigd vet.

Ontbijtgranen: minder suiker en zout, meer vezels

Resultaat: -44 % suiker voor de Choco Clams Boni en -12 % voor de Cereal Flakes Boni met pure chocolade. Daardoor ligt het suikergehalte beduidend lager dan bij gelijkaardige artikelen van andere merken (wat meteen duidelijk wordt als je de samenstelling op de verpakkingen bekijkt). Maar de verbetering betreft niet alleen het suikergehalte. De Cornflakes Everyday zagen hun zoutgehalte dalen met 38 %. En de muesli van Boni bevat nu 49 % meer vezels dan vroeger.

Verminderen? Niet zo simpel!

Ook andere voedingsproducten behaalden even interessante resultaten. Al zijn die nooit makkelijk te behalen. Want zout, suiker en vet zijn niet alleen maar additieven.

  • Het kunnen ook structurele ingrediënten zijn – zoals de suiker die de speculaas zijn hardheid bezorgt. In dat geval is het technisch onmogelijk om het suikergehalte onder een bepaalde drempel te laten zakken.
  • Het kunnen ook bewaarelementen zijn, zoals in charcuterie of confituur. Een vermindering betekent dan ook een kortere houdbaarheid.
  • Soms zijn er ook wettelijke beperkingen, zoals bij mayonaise waarvan het recept wettelijk is vastgelegd.
  • De fabrikant moet ook over de nodige technische voorzieningen beschikken om mee te gaan in het project.

    Naast die beperkingen is er natuurlijk ook de klant: de nieuwe formules moeten in de smaak vallen.

Voedingswaarde: een constant aandachtspunt

Het werk gaat verder. Om te beginnen met de productcategorieën die nog gescreend moeten worden door de voedingsdeskundigen. En later voor die categorieën die al geëvalueerd zijn, maar waarvoor op dat moment de verbeteringen niet of slechts gedeeltelijk werden doorgevoerd. Om verschillende redenen: technische haalbaarheid, schaalvoordeel, het ontbreken van een leverancier. Dat wil niet zeggen dat deze verbeteringen niet binnen 1 of 2 jaar worden uitgevoerd. Onze aanpak is continu: voortaan zit elk voedingsproduct in een progressief verbeterproces.

Dit is een doorgedreven inspanning waarbij we systematisch al onze producten aanpakken. We hebben al veel gedaan, maar er wachten nog vele producten in ons ambitieus project.


Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]Good health & wellbeing