
Hoe gaat Colruyt Group om met (plastic) verpakkingen?
Verpakking, en waarom dat zo belangrijk is
Verpakkingen beschermen voedingswaren tijdens het transport, in de winkel en thuis, tegen beschadiging en bederf. Verpakkingen dragen ook vaak nuttige informatie voor de consument maar staan dus vooral garant voor hygiëne, voedselveiligheid, kwaliteitsbehoud en bewaring. Sommige materialen zijn daar heel geschikt voor, ook al hebben ze hun imago niet mee. Denk maar aan plastic: een in plastic verpakte komkommer blijft tot 11 dagen langer vers dan een onverpakt exemplaar.

Als retailer doen we ons best om verpakkingsafval en de milieu-impact ervan tot een minimum te beperken. Tegelijk is het onze job om voedselverlies zoveel mogelijk tegen te gaan, vanuit moreel oogpunt, maar ook om de milieu-impact daarvan beperkt te houden. En dan komen verpakkingen natuurlijk van pas. Je snapt het: verpakkingen kiezen, is telkens een evenwichtsoefening tussen de milieu-impact ervan beperken en voedselverlies vermijden. De uitdaging is dus minder of duurzamer materiaal gebruiken voor onze verpakkingen en tegelijk zorgen dat de producten goed beschermd blijven. Een oefening die we stap voor stap beter onder de knie krijgen.

Wat doen wij vandaag?
Natuurlijk willen we zoveel mogelijk verpakking vermijden, door ze te verkleinen, te verdunnen of gewoon weg te laten. Daarnaast gebruiken we vaak recycleerbare materialen als karton, PET of blik. Al het recycleerbare verpakkingsafval verzameld in onze winkels en distributiecentra laten we effectief recycleren. Uit een deel ervan laten we nieuwe verpakkingen maken, zoals kartonnen schaaltjes voor fruit of charcuterie. We kiezen ook bewust voor herbruikbare verpakkingen, zoals bierkratten of wijnflessen met statiegeld. Ten slotte werken we ook mee aan baanbrekend onderzoek naar hernieuwbare materialen.
Kiezen voor circulariteit
Bij de materiaalkeuze leggen we telkens een complexe puzzel: wat is de meest duurzame optie? Hoe kunnen we het product efficiënt vervoeren en in verkoop brengen? Wat zijn de vereisten voor hygiëne, voedselveiligheid en bewaring? We brengen daarbij liefst de volledige milieu-impact van product én verpakking in kaart. Daarom bestuderen we de hele levenscyclus ervan, vanaf productie over transport en consumptie tot afvalverwerking. Samengevat streven we naar een circulaire economie, met uitsluitend verpakkingen uit gerecycleerd materiaal, dat op zijn beurt ook weer een tweede leven kan krijgen, verwerkt in nieuw verpakkingsmateriaal.
Minder verpakking? Graag!
- Groenten en fruit bieden we zoveel mogelijk in bulk aan, onverpakt dus. Klanten nemen ze onverpakt mee of stoppen ze zelf in onze herbruikbare zakjes.

- Bring your own pot. Verpakkingsvrij winkelen met je eigen potjes of doosjes, dat kan aan de bedieningstoog van de Bio-Planet-winkels. Vlees, kaas of bereidingen: kies je hoeveelheid en de medewerker vult je potje. In een tiental winkels van Bio-Planet vul je zelf je potjes met een assortiment gedroogde vruchten, noten, ontbijtgranen en zaden. Dit systeem wordt later uitgerold in alle winkels van Bio-Planet.

- Onze Boni Selection-bananen bieden we niet langer aan in plastic zakken, maar gewoon los of bijeengehouden met een minimale kleefstrip. Zo nemen onze klanten jaarlijks 8,5 ton minder plastic mee naar huis.

- We verwijderden het handvat van de toiletpapierverpakkingen en besparen zo 2,8 ton plastic per jaar.
- Gedaan met onnodige stickertjes op losse groenten en fruit van onze eigen merken. Stickers die wel nodig zijn, zoals barcodes, maken we thuiscomposteerbaar. Goed voor een besparing van 34,5 ton plastic per jaar.
- Colruyt Laagste Prijzen presenteert een aantal planten in hoezen uit gerecycleerd papier. Besparing: 220.000 plastic hoezen per jaar.
- Spar vernieuwde de plastic verpakking van verse vis en bespaart daarmee 1 ton plastic per jaar.
- Onze Colruyt-winkels hebben nooit plastic draagtassen aan de kassa aangeboden. Klanten gebruiken gratis kartonnen dozen of brengen zelf plooiboxen of –dozen mee.
- Sinds mei 2019 zit er bij Colruyt geen plastic meer rond de strips. Binnenkort is dat ook het geval voor de OKay-folders die de klanten thuisbezorgd krijgen.
Hergebruiken maar!
Sinds begin 2020 bieden we voor groenten en fruit in vrac enkel nog herbruikbare zakjes aan. Deze polyester zakjes zijn sterk, wasbaar en kunnen minstens 100 keer hergebruikt worden. Alle eenmalige plastic zakjes voor groenten en fruit zijn dus definitief uit onze winkels verdwenen. Zo brengen we jaarlijks 150 miljoen plastic zakjes minder in omloop, of een volume van 23 opleggers.

- Koop je brood bij Bio-Planet? Check dan zeker hun nieuwe herbruikbare broodzak uit biokatoen.
- De hersluitbare plastic bakjes van de Colruyt-beenhouwerij kan je thuis perfect hergebruiken.
- De eethoek van OKay Compact Gent test herbruikbare bekers van Billie Cups.

Recycleren? Daar gaan we voor!
Duurzame schaaltjes voor charcuterie
Sinds 2017 verpakken de Colruyt-beenhouwerijen gesneden charcuterie in kartonnen schaaltjes met een dunne plastic folie. Het schaaltje mag thuis gewoon bij het oud papier, de folie in de uitgebreide PMD-zak. Winst: jaarlijks komen er 12,5 miljoen minder kunststof schaaltjes in omloop, goed voor 130 ton. Over heel hun levensloop zorgen de kartonnen schaaltjes voor 55 % minder impact op de klimaatverandering.

100% van de omverpakkingen gerecycleerd
We recycleren nu al 100% van de omverpakkingen die in de winkel achterblijven of die we in onze distributiecentra sorteren. Een omverpakking zit om de gebruiksverpakkingen heen, zoals een kartonnen doos waarin meerdere dozen koekjes gestapeld zitten of een plasticfolie rond verschillende bussen shampoo. Zo’n omverpakking zorgt voor meer efficiëntie over de volledige keten heen, van opslag en transport tot in de winkel. Winkelmedewerkers kunnen de producten makkelijker in de rekken zetten of ze aan de kassa overzetten van kar naar kar. Dat beperkt de kosten en draagt bij aan de laagste prijzen van Colruyt.
We zoeken volop naar duurzamere oplossingen voor de omverpakkingen, maar dat proces vraagt tijd. Ondertussen mogen klanten uiteraard overtollige omverpakkingen achterlaten in de winkel. Wij blijven ze rigoureus sorteren en herbestemmen naar recylage. Het gaat vooral om karton, naast een veel kleinere fractie plasticfolies.

Een tweede leven voor materialen na gebruik
Circulair karton
Uit het kartonafval dat we verzamelen in onze winkels en distributiecentra laten we nieuwe kartonnen plooidozen maken. Die vind je te koop aan de kassa in de Colruyt-winkels. Ook heel wat schaaltjes voor groenten en fruit zijn gemaakt van ons eigen kartonafval.

100 % gerecycleerde krimpfolie
Van de plastic folies die we verzamelen in onze winkels en distributiecentra, laten we door een Belgische partner nieuwe krimpfolie maken. Dit 100 % gerecycleerde materiaal gebruiken we om flessen wijn per twee of per drie te verpakken. We testen de folie ook voor koffie en streekbieren, die we enkel per 4, 6 of 8 flesjes verkopen. Koop je zo’n bierpakket, gooi het plastic dan thuis weg in de uitgebreide blauwe zak. Op termijn willen we ook onze conserven op deze manier omverpakken.
Van plooibox naar plooibox
Al ligt de zwarte plooibox van Colruyt nog maar sinds oktober 2019 in de rekken, hij heeft toch al een heel leven achter de rug. De box is immers gemaakt van afgedankte Collect&Go-plooiboxen. Daarvan recycleren we jaarlijks zowat 70.000 stuks. Goed voor 80.000 kg afval dat dient als grondstof voor nieuwe plooiboxen, made in Belgium!

Deels gerecycleerde verpakkingen
- Bij Spar bestaan de nieuwe plastic flesjes voor sapjes voor 75 % uit volledig gerecycleerde PET en voor 25 % uit kunststof uit hernieuwbare grondstoffen zoals suikerrietafval.
- De vleesschaaltjes bij OKay bestaan voor 75 % uit gerecycleerd plastic. Daardoor vermijden we de productie van 42,9 ton ‘nieuw’ plastic.
- De verpakkingen van de Boni Selection-aardappelen bestaan voor 40 % uit gerecycleerd plastic, goed voor 50 ton per jaar.
- Onze Boni Selection-waterflessen bestaan voor 25 % uit gerecycleerd plastic.

Vers en toch verpakt?
Een aantal verse producten vind je toch verpakt in de winkel terug. Hoezo? Sommige groente of fruit is te fragiel om los te verkopen. Daarom bieden we bijvoorbeeld champignons en frambozen in bakjes aan. Producten als komkommers, aubergines en broccoli uit Spanje zijn ’s winters in plastic verpakt. Zo blijven ze veel langer vers, wat voedselverspilling tegengaat, in de winkel en thuis. Toch testen we ook hier onverpakte alternatieven.
Volgens de biowetgeving moet er een duidelijk onderscheid zijn tussen conventionele en biologische producten. In onze versmarkten kan je je echter beide types groenten en fruit samen vinden. Daarom kiezen we ervoor om het kleinste volume verpakt aan te beiden, de bio-producten dus.

Samen voor minder zwerfvuil
Verpakking hoort rond een product of in de vuilnisbak, niet op de grond. We doen heel wat inspanningen voor minder zwerfvuil. Zo hebben we extra vuilbakken geplaatst op onze centrale sites en op winkelparkings. We organiseren ook eigen opruimacties en ondersteunen de actieplannen van de overheid via handelsfederatie Comeos, afvalbeheerbedrijf Fost Plus en Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie. Minder zwerfvuil is voor iedereen aangenamer. Door zwerfvuil tegen te gaan, zorgen we er bovendien voor dat er minder microplastics in de bodem en het water terechtkomen.

Wat willen we in de toekomst nog doen?
Wat doen we samen met de hele retailsector?
Colruyt Group heeft natuurlijk het meeste impact op de verpakkingen van zijn huismerken zoals Boni Selection en Everyday. Net als de andere Belgische retailers hebben we twee doelstellingen voor onze eigen merken onderschreven:

We praten ook met leveranciers van bekende, nationale merken om samen te werken aan duurzamere verpakkingen. Bovendien hebben we ons samen met de hele Belgische retailsector en afvalbeheerbedrijf Fost Plus geëngageerd voor een aantal ambitieuze doelstellingen:

Op zoek naar de verpakking van de toekomst
Samen met producenten, kennisinstellingen en universiteiten, werkt ons R&D-team mee aan onderzoeksprojecten naar nieuwe verpakkingen. Ze bestuderen ook de levenscyclus van materialen of laten die onderzoeken. Enkele projecten:
- inPaper: gebruik van papier in verpakkingen
- GLOWPACK: op zoek naar intelligente/duurzame verpakkingen
- CircoPack: betere voedselverpakkingen
- Refoil: recyclage of hergebruik van complexe verpakkingsmaterialen
- We zijn ons bewust van het probleem rond microplastics. We brengen momenteel in kaart in welke schakels van onze logistieke keten er extra risico is op microplastics die in het water of in de bodem terechtkomen.