100% gerecycleerd, handig meegenomen

Al ligt de zwarte plooibox van Colruyt nog maar pas in de rekken, hij heeft toch al een heel leven achter de rug. De box is immers gemaakt van afgedankte Collect&Go-plooiboxen. Daarvan gaan we jaarlijks zowat 70.000 stuks recycleren. Goed voor 80.000 kg afval dat dient als grondstof voor nieuwe plooiboxen, made in Belgium!

Circulaire economie in de praktijk

Afval inzetten als grondstof voor nieuwe producten, dat past helemaal in de circulaire economie. De afgedankte plooiboxen van onze online boodschappendienst Collect&Go draaien daar eigenlijk al langer in mee. Beschadigde of sterk bevuilde boxen nemen we uit circulatie en sturen we naar een Belgisch recyclagebedrijf. Daar worden ze vermalen tot granulaat, fijne korreltjes waarmee tal van nieuwe producten gemaakt worden.

Afgeschreven plooiboxen van Collect&Go
Collect&Go gaf zijn klanten al meer dan een miljoen blauwe plooiboxen mee. Na bewezen diensten zamelen wij ze in voor recyclage.

De cirkel is rond

Sinds mei 2019 gaan we nog een stap verder op de circulaire weg. Het recyclagebedrijf gebruikt de granulaten van onze afgeschreven boxen nu enkel nog om er nieuwe boxen voor Colruyt mee te maken. Zo is de cirkel helemaal rond, van plooibox tot plooibox. De oude boxen laten zich trouwens gemakkelijk recycleren, omdat ze gemaakt zijn uit zuiver polypropyleen.

Granulaat om nieuwe producten te maken
Oude plooiboxen worden vermalen tot granulaat, grondstof voor nieuwe boxen.

100% Belgisch

Dit circulaire traject is 100% Belgisch. Alles gebeurt in eigen land: van de productie van nieuwe blauwe boxen, over de verwerking van het afval tot granulaat, tot de productie van nieuwe zwarte boxen. Zo behouden we de volledige controle over de materiaal- en afvalstromen. We vermijden onnodig transport en uitvoer van plastic afval naar het buitenland. Daar hebben we immers minder zicht op de afvalverwerking en eventuele recyclage ervan.

Zwarte gerecycleerde plooibox van Colruyt
Product van een gesloten circuit in eigen land.

Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]Responsible consumption & production