Duurzame verpakking en recyclage voor minder afval

Wie vaak in onze supermarkten winkelt, weet het al: wij zoeken voortdurend nieuwe manieren om de afvalberg te bestrijden. Dat merk je ook aan onze verpakkingen: recycleerbare charcuterieschaaltjes, herbruikbare wijnflessen,… Zonder de kwaliteit te verminderen of voedsel te verspillen. Want het is een complexe evenwichtsoefening. Wat zijn de uitdagingen voor milieuvriendelijke verpakkers? En waar maken wij het verschil voor de klanten? Tijd voor een overzicht van onze realisaties en voornemens.

Waarom is een verpakking nodig

Verpakkingen zijn nodig om het product te beschermen. Voedsel blijft langer houdbaar en wordt minder snel beschadigd in een verpakking. Het risico op verspilling wordt dus kleiner. En voor ons blijft voedselveiligheid het belangrijkste: we houden het graag netjes met een degelijk omhulsel. Toch maken we onze afvalberg kleiner door drie aandachtspunten:

  • Zo weinig mogelijk verpakking gebruiken
  • Zo veel mogelijk recycleerbaar materiaal gebruiken
  • Zo veel mogelijk op gerecycleerd materiaal inzetten
Geperst kartonafval
Na een controle persen we het karton en papier tot balen die naar het recyclagebedrijf gaan.

Verpakking vermijden

We zoeken altijd naar manieren om afval te vermijden. Want het succes van een duurzame verpakking zit in de eenvoud. Een voorbeeld? De plastic zakjes van onze Boni Selection Bio-bananen werden vervangen door eenvoudige bandjes. Daardoor nemen onze klanten jaarlijks 8,5 ton minder plastic mee naar huis. We kiezen steeds meer voor recycleerbare grondstoffen. Maar als iets recycleerbaar is, wil dat niet zeggen dat het ook gerecycleerd wordt. We elimineren zakken, pakken en dozen wanneer het kan.

Meer lezen

Recycleren is de regel

Meer dan 80% van de omverpakking van Colruyt Group wordt gerecycleerd. Die extra verpakking rond de producten wordt in de winkel al gesorteerd door de medewerkers. Met dat afval maken wij dozen en schaaltjes voor groenten en fruit. Van in de winkel tot in onze recyclagecentra, iedereen werkt mee aan een kleinere voetafdruk. Maar we wegen ook de milieu-impact van de recyclage af. Hoe minder elektriciteit of water verbruikt wordt bij de productie en recyclage ervan, hoe beter.

Meer lezen

Kiezen voor gerecycleerd materiaal

We recycleren niet alleen zelf, we vinden het ook fijn als anderen dat doen. Daarom kiezen we bij onze leveranciers zo veel mogelijk voor gerecycleerde grondstoffen. De plastic flessen van Boni Selection worden voor een kwart gemaakt van gerecycleerd materiaal. In de schaaltjes voor charcuterie hebben we het plastic vervangen door gecertificeerd karton dat gerecycleerd kan worden. Winst voor het milieu: 130 ton minder plastic per jaar. Een positieve balans waar ook jouw portemonnee beter van wordt.

Meer lezen

Alternatieven zoeken

Kleine ingrepen kunnen een groot verschil maken. Ook OKay bewijst dat. De winkelketen start met een nieuwe verpakking voor haar vleesproducten. De schaaltjes voor bijvoorbeeld gevogelte of rundsvlees worden vervangen door een duurzamere variant. De nieuwe bestaan uit 75% gerecycleerd materiaal. Dat scheelt. Vanaf nu wordt door deze duurzame schaaltjes jaarlijks 42,9 ton minder plastic geproduceerd. De impact op het milieu is dus aanzienlijk kleiner.

Duurzaam gepakt en gezakt

We kijken kritisch naar de verpakkingen in onze rekken. Daarom zijn we gestart met een onderzoek naar de milieu-impact van alle 8.000 eigen producten, in alle winkelformules. We willen eerst onze voedingsproducten doorlichten en hun verpakkingen milieuvriendelijker maken. Niettemin hebben we al een lange weg afgelegd. In onze rekken liggen heel wat producten die duurzaam gepakt en gezakt zijn. Altijd met oog voor gebruiksvriendelijkheid, voedselveiligheid en stevigheid. En aan het eind krijg je in onze winkels een duurzame rekening gepresenteerd. Want ook jouw kassaticket is gemaakt van 100% gerecycleerd papier.

Meer recycleren met nieuwe blauwe PMD-zak

Nog tot 2021 voert Fost Plus stapsgewijs de nieuwe blauwe PMD-zak in. Daarin mogen voortaan álle huishoudelijke plastic verpakkingen gesorteerd worden, samen met de plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drinkkartons die er nog altijd in mogen. Zo wordt het voor huishoudens eenvoudiger om te sorteren en kan Fost Plus veel meer plastic inzamelen en recycleren. Colruyt Group is aangesloten bij Fost Plus en draagt via die weg financieel bij aan de ophaling, het sorteren en de recyclage van verpakkingen. Ook in onze eigen winkels en distributiecentra proberen we verpakkingen aanzienlijk te beperken door vermijding, vermindering, recyclage en hergebruik van afvalstromen. Door de nieuwe blauwe zak kan onze partner Fost Plus jaarlijks tot 70.000 ton extra plastic inzamelen en recycleren. Dat zijn jaarlijks 4 vuilniszakken per Belg. Zo bereikt ons land voor plastic verpakkingen een recyclagegraad van 65%, ver boven de Europese aanbeveling van 22,5%. Omdat er op die manier minder afval verbrand wordt, besparen de lokale besturen jaarlijks 18 miljoen euro. In de sorteercentra worden ongeveer 350 extra banen gecreëerd. Dit is dus een belangrijke stap in de bevordering van de circulaire economie, wat Colruyt Group volop ondersteunt.


Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]Responsible consumption & production