Colruyt neemt extra maatregelen voor respectvol slachten

Colruyt heeft de slachthuizen extra maatregelen opgelegd, om ervoor te zorgen dat het slachtproces nog beter gemonitord kan worden en zo respectvol mogelijk (zo stress- en pijnloos mogelijk) kan blijven gebeuren. Dat betekent dat de slachthuizen onder andere cameratoezicht en bijkomende controles moeten voorzien. Colruyt laat zelf ook onaangekondigde controles uitvoeren.

Bijkomende maatregelen voor leveranciers Colruyt 

Alle slachthuizen waarmee Colruyt samenwerkt, worden regelmatig bezocht door onze eigen aankopers en kwaliteitsdienst. Tijdens zo’n bezoek wordt gecontroleerd of bijvoorbeeld het cameratoezicht op strategische plaatsen in het slachtproces effectief gebeurt. Daarnaast is er permanent een “Animal Welfare Officer’ aanwezig die toezicht houdt op het slachtproces en die rechtstreeks aan de directie rapporteert. Ten slotte organiseren we ook onaangekondigde controles via het controle-organisme “Quality Control”. De resultaten waren de afgelopen twee jaar alvast positief en ook in 2019 voorzien we deze onaangekondigde controles.

Samen met de hele sector voor respectvol slachten

Stefan Goethaert, Directeur Colruyt Group Fine Food licht toe: “We hebben in het verleden al heel wat maatregelen voor meer dierenwelzijn genomen. De gebeurtenissen uit 2017 hebben ons echter doen inzien dat het slachtproces niet altijd correct verloopt en dat er extra maatregelen nodig zijn. Het is voor ons duidelijk waar we naartoe willen: respectvol omgaan met dieren in het hele ketenproces. Dat is een leerproces, stap voor stap. In eerste instantie mét onze eigen leveranciers, en breder met de sector en de bevoegde overheden. Het is niet onze bedoeling om de rol van de overheid over te nemen, noch om die te bekritiseren. Alleen moesten we stappen zetten en zijn we ervan overtuigd dat we pas echt een verschil kunnen maken als we dat sámen doen.”