
Colruyt neemt extra maatregelen voor respectvol slachten
Colruyt heeft de slachthuizen extra maatregelen opgelegd, om ervoor te zorgen dat het slachtproces nog beter gemonitord kan worden en respectvol kan blijven gebeuren: zo stress- en pijnloos mogelijk voor de dieren. De slachthuizen moeten onder andere cameratoezicht en bijkomende controles voorzien, zoals gesteld in het convenant van FEBEV. Colruyt laat zelf ook onaangekondigde audits uitvoeren.
Strenge controles voor leveranciers Colruyt
Alle Belgische slachthuizen waarmee onze vleesverwerkingsafdeling Fine Food Meat samenwerkt, krijgen regelmatig bezoek van onze aankopers en medewerkers van de kwaliteitsdienst. Tijdens zo’n bezoek wordt gecontroleerd of de afspraken rond dierenwelzijn worden nageleefd. Zowel die in de wetgeving en convenanten, als de extra maatregelen in onze eigen lastenboeken. Het convenant van FEBEV (Federatie Belgisch Vlees) bepaalt onder andere dat er permanent cameratoezicht voorzien moet worden, op verschillende strategische plaatsen in het slachthuis. Daarnaast moet elk slachthuis een ‘Animal Welfare Officer’ aanstellen. Die ziet erop toe dat het slachtproces gebeurt met respect voor de dieren en rapporteert hierover aan de directie.
Bijkomend laten we ook onaangekondigde controles uitvoeren door Quality Control. Dit onafhankelijk controleorgaan gaat eveneens na of de wettelijke bepalingen en de extra vereisten in onze lastenboeken voor dierenwelzijn goed nageleefd worden. Het controleert onder meer of de verdoving van de dieren correct wordt toegepast. We staan immers geen onverdoofde slachting toe.

In 2019 kregen alle 30 Belgische slachthuizen die leveren aan Fine Food Meat een auditbezoek. Bij deze controles werden geen grote tekortkomingen vastgesteld. Elk slachthuis kreeg een rapport en ging aan de slag met de aanbevelingen.
Samen met de hele sector voor respectvol slachten
Stefan Goethaert, directeur Colruyt Group Fine Food licht toe: “We hebben in het verleden al heel wat maatregelen voor meer dierenwelzijn genomen. De gebeurtenissen uit 2017 hebben ons echter doen inzien dat het slachtproces niet altijd correct verloopt en dat er extra maatregelen nodig zijn. Het is voor ons duidelijk waar we naartoe willen: respectvol omgaan met dieren in het hele ketenproces. Dat is een leerproces, stap voor stap. In eerste instantie mét onze eigen leveranciers, en breder met de sector en de bevoegde overheden. Het is niet onze bedoeling om de rol van de overheid over te nemen. Alleen moesten we stappen zetten en zijn we ervan overtuigd dat we pas echt een verschil kunnen maken als we dat sámen doen.”