Naar een revival van duurzamere, witte eieren

Bruine eieren, je bent ze zo gewoon dat je haast zou vergeten dat er ook witte bestaan. Welnu: uit onderzoek weten we dat witte eieren iets duurzamer zijn, en gewoon even lekker en voedzaam als bruine. Reden genoeg voor ons om vanaf september in een veertigtal winkels van Colruyt en OKay opnieuw witte eitjes aan te bieden. "Hoe meer klanten er voor wit gaan, hoe meer duurzaamheidswinst we samen boeken", zegt afdelingschef aankoop Rony Neufkens.

Waarom zijn witte eieren duurzamer?

Witte eieren zijn afkomstig van witte kippenrassen. Die hebben minder voeder nodig dan bruine kippen om even veel eieren te produceren. De productie van witte eieren kost dus minder energie dan die van bruine eieren. Het gaat om een relatief klein verschil met potentieel wel een grote impact. Als alle 9 miljoen legkippen in ons land wit waren, zou er jaarlijks 20 miljoen kilo minder voer nodig zijn. Bovendien leven witte leghennen iets langer en blijven ze langer eieren leggen dan bruine.

Witte kippen

Waar en wanneer kunnen we die witte eieren kopen?

Onze leveranciers hebben tijd nodig om witte kuikens op te kweken tot legkippen. De eerste witte eieren zullen daarom pas vanaf september verkrijgbaar zijn in een 40-tal winkels van Colruyt en OKay, onder ons huismerk Boni Selection. Goed om weten is dat al onze eieren aan dezelfde strenge normen beantwoorden. Ook de witte eieren zullen dus afkomstig zijn van scharrelkippen, uit stallen met een overdekte buitenruimte van Belgische familiebedrijven.

Schakelen we op termijn volledig om naar wit?

Onmogelijk te voorspellen, aangezien het even duurt voor we als consument onze gewoontes veranderen. We zullen zien hoe de klanten reageren in de testwinkels. Slaat de verkoop van witte eieren aan, dan zullen we ze in meer winkels aanbieden, naast de bruine varianten. Als er uiteindelijk voldoende mensen wit verkiezen, kunnen we het aanbod bruine eieren geleidelijk aan beginnen afbouwen. Wij voorzien alvast een duurzamer alternatief, de klant beslist.

Witte kippen aan voederbak

Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]Responsible consumption & production