Een winkel zonder stookolie of aardgas? Zo doen we dat

Een gezellig warme winkel zonder verwarmingsketel: het lijkt misschien moeilijk te geloven, maar dat is het zeker niet. Dat bewijst onze OKay-winkel in Stavelot. We verwarmen er alleen met restwarmte en groene stroom. Zo’n winkel noemen we ‘fossiele-brandstofvrij’. Dat concept past perfect in onze 2020-doelstelling: tegen 2020 willen we onze totale CO2-uitstoot met 20 % verminderen tegenover 2008.

Een fossiele-brandstofvrije winkel zonder verwarmingsketel voorkomt 99 % van de CO2-uitstoot. Geen 100 %, want we moeten nog altijd onze installaties produceren en onderhouden en dat kan niet altijd CO2-vrij. Een winkel zonder aardgas of stookolie? Dat doen we op 6 manieren.

2020-doelstelling CO2-uitstoot

1. Renoveren en energie besparen

Als een winkel geen verwarmingsketel heeft, moet die eerst en vooral goed geïsoleerd en luchtdicht zijn. Want dan pas renderen nieuwe technieken zoals warmterecuperatie of een warmtepomp maximaal. Daarom renoveren we al onze oudere winkels tot lage-energiewinkels.

Isolatie Colruyt Torhout
Eerst isoleren we de winkel extra goed en maken we het gebouw luchtdicht.

2. Restwarmte gebruiken

Hoe we de winkelruimte dan warm houden? Met de restwarmte die vrijkomt uit de propaan- of propeenkoelinstallatie. In een traditionele koelinstallatie wordt die warmte afgegeven in de open lucht. Je kan die restwarmte ook recupereren en nuttig gebruiken, bijvoorbeeld om een gebouw te verwarmen: kostenefficiënt én milieuvriendelijker.

 

Meer lezen

3. Energiebalans berekenen

Hoeveel warmte is er precies nodig om de winkel te verwarmen? Hoe gebruiken we de beschikbare warmte maximaal? Hoeveel restwarmte blijft er over in de winter? Is dat voldoende? Onze technici maken alle berekeningen en bekijken of het nodig is om elektrisch bij te verwarmen met groene stroom. Zo zal je nooit boodschappen hoeven doen in een koude winkel. 

Energiebalans berekenen
Door de energiebalans te berekenen, kunnen we goed inschatten of het nodig is om op extra koude dagen bij te verwarmen.

4. Alleen duurzame stroom

Als er in de wintermaanden (af en toe) toch extra verwarming nodig is, dan gebruiken we daarvoor elektriciteit. En meer bepaald: duurzame stroom, geproduceerd door de zonnepanelen en windturbines van Eoly. De hele winkel werkt trouwens op groene stroom: ook de lampen, diepvriezers, kassa’s ...

 

Windturbines aan grasveld
Als er in de winter toch extra verwarming nodig is, gebruiken we daarvoor de groene stroom van onze windturbines en zonnepanelen.

5. Warmtepomp of niet?

In de beenhouwerij van Colruyt en Bio-Planet is ook warm kraantjeswater nodig. Daarom testen we een warmtepomp uit. Die haalt warmte uit de omgeving en geeft ze weer af aan het water. Om dat te doen, heeft de warmtepomp alleen elektriciteit nodig (en die is groen). Het systeem is heel wat energiezuiniger dan een boiler op elektriciteit en heeft bijna geen CO2-uitstoot in vergelijking met aardgas of stookolie. 

Spoelkeuken Colruyt-beenhouwerij Halle
Warmtepompen zullen de vraag naar warm water in de Colruyt-beenhouwerijen opvangen. Het systeem is zuiniger, ecologisch en de installatie ervan is goedkoper.

6. Geen verwarmingsketel

Als een winkel geen verwarmingsketel heeft, is er natuurlijk ook geen stookolietank of aardgasaansluiting nodig. Dat bespaart ons de installatie-, keurings- en onderhoudskosten.

Ruimte met koelinstallaties
Omdat we geen verwarmingsketel nodig hebben, hoeven we niet te investeren in een aardgasaansluiting, stooklokaal, verwarmingsketel… Dat bespaart ons heel wat.

Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]Affordable and clean energy [Translate]Industry, innovation & infrastructure [Translate]Climate action