Wat maakt biologische eitjes bio?

Een zee van ruimte, een eigen stok en elke dag buiten scharrelen? De belangrijkste bewoners van bioboerderij Doba uit Retie, leverancier voor onze eitjes van Boni Selection Bio, voelen zich duidelijk kiplekker. Maar bio-eieren, wat zijn dat nu precies? Is dat hetzelfde als vrije uitloop, of toch nog anders? We gingen aankloppen bij moederkloek Dorien Baeyens.

Trouwe leverancier van Boni Selection Bio

Dorien leerde de kneepjes van het vak op de kalverboerderij van haar ouders. Na verloop van tijd schakelde de boerderij over naar scharrelkippen met vrije uitloop. Toen Dorien in 2013 het bedrijf overnam, zette ze de stap naar bio. De boerderij groeide en groeide… net als haar passie voor het vak! Alle eieren van Dorien komen terecht in de winkels van Colruyt Group en worden verkocht onder ons huismerk Boni Selection Bio.

Trouwe leverancier voor Boni Selection Bio
Dorien teelt al jarenlang vol passie eieren voor ons huismerk Boni Selection Bio.

Beter voor de kippen

Maar wat maakt bio-eitjes nu bio? Net zoals kippen met vrije uitloop, mogen de dieren een ganse dag buiten vertoeven, van 11 uur tot wanneer het donker wordt. Maar ze hebben wel véél meer plaats. Doriens kippen hebben buiten elk meer dan 4 m² ter beschikking, en er zijn ook bomen en zitstokken. Regelmatig krijgen ze extra biomaïs en pikstenen met luzerne om in te pikken. Zo vertonen ze hun natuurlijke gedrag. Da’s beter voor hun conditie én voor de kwaliteit van de eitjes!

 

Elke kip heeft meer dan 4 m² buitenruimte ter beschikking.
Voldoende buitenruimte, bomen en pikstenen zijn bevorderlijk voor het natuurlijke gedrag van kippen én voor de kwaliteit van de eitjes.

Alleen plantaardig voer

De kippen van Dorien zitten in verschillende stallen en werden speciaal gekweekt voor de biologische landbouw. In zo’n stal zitten maximaal 3000 dieren, wat neerkomt op 6 kippen per vierkante meter. Ze krijgen alleen biologisch geteeld voer op het menu. Het is 100 % plantaardig en bestaat onder andere uit tarwe, zonnebloemzaden, soja en maïs. Dorien kweekt ook haar eigen biomaïs. Want een goed gevoederde kip legt nu eenmaal lekkere eitjes.  

Goed voeder zorgt voor lekkere eitjes
De kippen krijgen alleen biologisch geteeld voer, zoals Doriens zelfgekweekte biomaïs.

Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]Responsible consumption & production