Alleen nog duurzame vis op ons bord

Meer dan alleen maar lekker. Dat zijn de vis en zeevruchten die je in de assortimenten van onze winkelformules vindt. Ze worden ook verantwoord gevist of gekweekt, met respect voor mens en milieu. We werken met onafhankelijke onderzoekers om de duurzaamheid van onze producten te verzekeren en te versterken. Dat is een complex proces dat we in 2012 gestart zijn. En nu bereiken we een belangrijke mijlpaal.

Wat is duurzame vis?

De biodiversiteit in zee is een rijkdom die we moeten beschermen. Daarom kiezen we er voor om geen overbeviste of bedreigde vissoorten te verkopen. De kweekvisserijen die aan ons leveren, engageren zich onder andere om ecosystemen in stand te houden en duurzaam visvoeder te gebruiken. Het gebruik van antibiotica wordt strikt gecontroleerd, beperkt tot noodgevallen en in sommige gevallen zelfs verboden. Steeds meer visserijen passen duurzame regels toe, aangespoord door ons engagement.

Positieve keuzes maken voor het milieu

In onze rekken ligt het grootste aantal gecertificeerde of geverifieerde visproducten van België. Voor de wilde vis bieden we alleen nog duurzame producten aan in de assortimenten van onze eigen merken Boni Selection, Everyday, Spar, OKay en Culino Bij de gekweekte schelp- en schaaldieren is al 96% gecertificeerd of geverifieerd. In de andere categorieën maken we ook vooruitgang, afhankelijk van de snelheid waarmee nieuwe onderzoeksmethodes en certificaten ontwikkeld kunnen worden.

Blijven streven naar hogere kwaliteit

Door het gamma visproducten op deze manier progressief en zorgvuldig te laten certificeren of verifiëren, kunnen we visproducten identificeren die niet voldoen aan de kwaliteit en de duurzaamheid die onze klanten wensen. Die halen we dan uit de rekken. “De vraag naar verantwoorde en transparante producten blijft groeien,” vertelt Philippe Toussaint, manager sustainable sourcing bij Colruyt Group. “Daarom zijn certificaten zo belangrijk. Voor onze klanten zijn de onafhankelijke certificaatlabels betrouwbare manieren om duurzame vis te herkennen.”

Herkenbare certificaten

Er zijn verschillende labels en onderzoekstechnieken voor duurzame vis. Het MSC-label geldt voor wilde vis, schelp- en schaaldieren en conserven. MSC kan zo’n 88,8% van dat aanbod wilde vis certificeren. Voor de overige 11,2% hebben we samen met het onderzoeksinstituut ISSF een methode ontwikkeld om aan elke vissoort een duurzaamheidsscore te geven. Voor tonijn in conserven ontwikkelen we samen met Europese partners (TUPA) een controlesysteem. We passen ook criteria toe van ISSF, een internationale stichting die de tonijnvangst onderzoekt. En 85,3% van de gekweekte vis en gekweekte schelp- en schaaldieren uit ons assortiment dragen het ASC-label of het bio-label. Zo verduurzamen we stap voor stap ons hele aanbod.

Atlantische zalmfilets van Boni Selection met een ASC-label

Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]Responsible consumption & production [Translate]Life below water