Onverkochte voeding: liefst naar wie het iets minder heeft

97,38% van alle verse en diepvriesvoeding in onze winkels wordt effectief verkocht. Maar wat met bijvoorbeeld groenten en fruit die toch blijven liggen? Die geven we zo veel mogelijk een nuttige bestemming. Zo schenken we steeds meer onverkochte voeding rechtstreeks aan sociale organisaties. Zij verdelen de etenswaren dan verder onder mensen die het iets minder hebben.

1. Hoeveel voedsel schenken we weg? 

Over heel 2018 konden we een recordhoeveelheid onverkochte en nog eetbare producten schenken aan sociale organisaties: liefst 3.273 ton, ruim 67% meer dan in 2017 en een verviervoudiging ten opzichte van 2016.

De forse stijging is vooral te danken aan het feit dat steeds meer winkels hun voedseloverschotten rechtstreeks bezorgen aan lokale sociale organisaties. Eind 2018 konden zij al in een honderdtal winkels van Colruyt en Bio-Planet onverkochte etenswaren afhalen.

Daarnaast kunnen we meer wegschenken doordat onze winkels en distributiecentra almaar beter sorteren en dus meer eetbare producten opzij kunnen zetten.

2. Aan wie schenken we?

 • Sinds 1997 werken we samen met de Voedselbanken als bevoorrechte partner. Vrijwilligers van de Voedselbanken zetten zich dagelijks in om voedingsmiddelen te verdelen onder sociale restaurants, opvangtehuizen en andere sociale initiatieven, die ze dan op hun beurt uitdelen aan mensen die ze goed kunnen gebruiken. 
 • Andere organisaties en logistieke platformen waar we mee samenwerken zijn o.a. Foodsavers in Gent en Les Restos Du Coeur over heel België.
De voedselbanken zijn al jaren een bevoorrechte partner.

3. Wat schenken we?

Wij schenken onverkochte producten zoals: 

 • groenten en fruit
 • verse producten waarvan de uiterste verkoopdatum over 4 dagen overschreden wordt
 • licht beschadigde verpakkingen
 • verkeerde leveringen van leveranciers 
 • resten van stalen van onze kwaliteitsdienst.

4. Hoe pakken we de schenkingen aan? 

Zo efficiënt mogelijk, natuurlijk. Want we proberen voedselverlies maximaal te beperken. 

 • Onverkochte voedingswaren halen we 4 dagen voor hun vervaldag uit de rekken, in de eerste plaats om onze klanten voldoende versheid te garanderen.
 • We controleren de goederen en zetten ze netjes gesorteerd klaar, zodat de sociale organisaties ze vlot kunnen afhalen.
 • De buffer van 4 dagen tot de vervaldatum geeft onze partnerorganisaties voldoende tijd om alles te verdelen. Door deze aanpak krijgen zij meer verse producten (waaronder ook groenten en fruit) binnen dan vroeger. 
Een medewerker haalt voeding uit de rekken om te schenken.

5. Waar kunnen organisaties producten ophalen?

 • In een aantal Colruyt-winkels. In 2015 startten we met een test in 3 winkels. Begin 2018 deden er al 50 winkels mee, eind dat jaar waren er 70. Daarbij stemmen we vraag en aanbod op elkaar af. We stellen winkels open voor afhaling in regio’s met veel vraag naar voedsel én waar organisaties de logistiek hebben om zes dagen per week goederen te komen ophalen.  
 • In alle 29 Bio-Planet-winkels. Daar hoeven de organisaties zich niet te engageren om dagelijks langs te komen. 
 • In onze distributiecentra in Halle, Erpe-Mere en Zaventem.
De voedselbank komt een schenking voedsel ophalen in distributiecentrum Dassenveld.

Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]No proverty [Translate]Zero hunger [Translate]Responsible consumption & production