Samen met Inex naar een transparante, stabiele melkprijs voor de melkveehouders

Colruyt Group heeft met zuivelbedrijf Inex een partnership opgezet dat de melkveehouders een vaste afzet en meer inkomenszekerheid wil bieden. Het project gaat nu écht van start: 330 bij Inex aangesloten melkveehouders tekenden in op het aanbod dat in februari door beide partners werd voorgesteld. Concreet betekent dit dat die melkveehouders vanaf april 2020, wanneer de eerste Boni Selection-producten uit dit specifieke project in de rekken van de winkels van Colruyt Group liggen, een stabiele melkprijs van 34,76 cent/liter zullen ontvangen voor een vastgelegd percentage van hun melkvolume en dat voor minimum vijf jaar.

30 miljoen liter melk: check!

Op 21 februari kregen de melkveehouders die bij Inex aangesloten zijn allemaal het voorstel om deel te nemen aan een samenwerking tussen Colruyt Group en Inex. De melkveehouders hadden vervolgens tot 1 april om het voorstel te overwegen. Er tekenden 330 melkveehouders in, voldoende om het project effectief van start te laten gaan en samen het vereiste volume van 30 miljoen liter melk te coveren.

Next steps: nieuw assortiment in 2020

De verschillende partijen gaan nu verder aan de slag. Inex investeert in een state-of-the-art productielijn om de verhoogde volumes aan te kunnen. Colruyt Group en Inex werken de komende maanden aan een aangepaste verpakking en labels voor de nieuwe Boni Selection-producten, zodat het partnership duidelijk herkenbaar is voor de klanten. Het gaat over een tiental melkreferenties, zoals Boni Selection Magere, Volle en Halfvolle melk (50 cl en 1 liter) en Boni Selection Room. De producten zullen vanaf april 2020 te koop zijn in de verschillende voedingswinkels van de groep.

Nieuwe mijlpaal in ons landbouwbeleid

Het initiatief past in onze ambitie om ons zoveel mogelijk in België te bevoorraden en de lokale landbouwers te ondersteunen. Stefan Goethaert: "Een transparante, stabiele melkprijs maakt komaf met de grote prijsschommelingen waarmee de Belgische melkveehouders vaak te kampen hebben. Zo bouwen we mee aan een duurzaam businessmodel met meerwaarde voor alle spelers in de keten." De voorbije jaren heeft Colruyt Group de Belgische landbouwsector al vaker ondersteund. Zo namen we deel aan de steunmechanismen voor melk (2015) en varkensvlees (2016), en hebben we samenwerkingsprojecten opgestart met verschillende partners in de fruit-, varkens-, en biogroentensector.

Stabiele prijs voor 5 jaar

Colruyt Group en zijn Belgische partner Inex deden heel wat studiewerk om de stabiele melkprijs te bepalen. "We zijn ervan overtuigd dat de stabiele prijs van 34,76 cent/liter de melkveehouders meer inkomenszekerheid zal bieden, en hen zal toelaten om verder te investeren en duurzaam te groeien", zegt Stefan Goethaert, Algemeen directeur Fine Food en retail services, en verantwoordelijk voor het landbouwbeleid van de groep. De prijs voor de deelnemende melkveehouders zal vijf jaar constant blijven. Die prijs staat trouwens helemaal los van de verkoopprijzen in de winkel, die gewoon de prijzen van de concurrentie zullen volgen.


Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]Decent work & economic growth [Translate]Responsible consumption & production