Colruyt Group lanceert Apporto platform: boodschappen doen voor elkaar wordt makkelijker

Halle, 21 maart 2018 - Colruyt Group lanceert vandaag officieel een service die het gemakkelijker maakt om boodschappen te doen voor anderen. Het peer-to-peer platform Apporto brengt mensen die gaan winkelen bij Colruyt, OKay, Bio-Planet of Spar Colruyt Group in contact met mensen die hun boodschappen graag (thuis) bezorgd willen krijgen. De service is toegankelijk via de Apporto app voor smartphone en via een call operator platform voor mensen die minder digitaal vaardig zijn. De app is nu beschikbaar in de App Store en Google Play. Met het platform wil Colruyt Group zorgen voor meer verbinding tussen de klanten.

Eenvoudig en snel: afstemmen vraag en aanbod van gebruikers

Onder het motto "Graag gebracht, met plezier gekregen" stemt het boodschappenplatform Apporto vraag en aanbod van geregistreerde gebruikers op elkaar af. Apporto biedt oplossingen voor mensen die mekaar nog niet kennen en voor anderen die hun boodschappen nu al groeperen. 

Enerzijds gaat het dus om mensen die niet tot in de winkel geraken, bijvoorbeeld omdat ze minder mobiel zijn door ziekte of ongeval of gewoon omdat ze tijd te kort komen. Anderzijds is Apporto een handige tool voor iedereen die bereid is om te winkelen voor anderen: buren, familie, mantelzorgers, enzovoort. "Apporto is een echt peer-to-peer platform. Het brengt mensen met elkaar in contact en biedt hen alle ondersteunende functionaliteiten om zichzelf binnen een community en in alle vertrouwen te gaan organiseren. Met de app kan je bijvoorbeeld eenvoudig boodschappenlijstjes doorgeven en samenvoegen maar ook andere gebruikers evalueren aan de hand van een 'rating' systeem," geeft Frans Colruyt, COO van Colruyt Group, aan.  

Hoe gaat dat concreet in z'n werk?
Het werkt eenvoudig: stel dat Sonia ziek is of na een ongeval niet zelf naar de winkel kan gaan en haar boodschappen graag thuis bezorgd wil krijgen. Ze geeft in de Apporto app haar boodschappenlijstje in, plus de gewenste plaats en tijdstip van levering. De app zal haar vraag matchen met haar eigen contacten of met heel de Apporto community. Olivier van zijn kant gaat die week sowieso winkelen. Hij maakt zijn boodschappenlijstje in de app, ziet dat Sonia in de buurt woont en laat weten dat hij bereid is om ook voor haar te winkelen. In de app worden de twee boodschappenlijstjes samengevoegd en op een overzichtelijke, geordende manier getoond. Als Olivier klaar is met winkelen meldt hij dat in de app en verwittigt hij Sonia dat hij onderweg is. Hij levert de boodschappen af en zij betaalt met haar bank-app of cash. 

Samana Boodschappenlijn als alternatief voor de app
Voor mensen die digitaal minder vaardig zijn, stelt Apporto een zelf ontwikkeld call operator platform ter beschikking. Een eerste toepassing, de Samana Boodschappenlijn, wordt momenteel in heel Vlaanderen uitgerold. Gebruikers geven hun boodschappenlijstje telefonisch door aan vrijwilligers van Samana (het vroegere Ziekenzorg CM), waarna mantelzorgers of andere mensen die hiervoor vrijwilliger zijn, de boodschappen doen. Frans Colruyt: "Er lopen ook gesprekken met andere erkende organisaties om dit initiatief verder uit te breiden".

Inzetten op meer verbinding tussen mensen ​ 
Het Apporto-platform is voor Colruyt Group een manier om ook op sociaal vlak duurzame meerwaarde te creëren. "In een tijd waarin vereenzaming toeneemt en mensen meer op zichzelf terug lijken te plooien, willen wij als retailer juist zorgen voor meer verbinding. Apporto legt eenvoudig de link tussen klanten en al wie niet zo gauw in de winkel geraakt, om welke reden dan ook", aldus Frans Colruyt. 

De retailer is er zich van bewust dat dit een verhaal is dat heel stapsgewijs zal moeten groeien - je hebt immers de beide partijen nodig - en dus de nodige tijd zal vergen. Frans Colruyt besluit: "We geloven echt in de haalbaarheid van deze mooie oplossing".​

 

 

 

Persvragen?

Hanne Poppe - Silja Decock

Persverantwoordelijke
Press relations officer

+32 (0)2 363 55 45

+32 (0)473 92 45 10

Nathalie Roisin

Responsable presse

+32 (0)2 363 55 45

+32 (0)473 82 27 15

Buiten kantooruren

+32 (0)473 92 45 10

Stel je liever een vraag via email?

Contactformulier