Ketenprojecten in het Zuiden leiden tot duurzamere eigenmerkproducten

Rijst uit India, koffie uit Congo, quinoa uit Peru … Stond je al eens stil bij de lange weg die al die lekkernijen afleggen voor ze een plekje vinden in je voorraadkast? En export vraagt meer dan alleen produceren. Want een goed product moet ook efficiënt verpakt, juist vervoerd, slim op de markt gezet en eerlijk verhandeld worden. Door in de herkomstlanden ‘ketenprojecten’ op te zetten, helpen we kleinere boeren met weinig middelen en vorming, om makkelijker uit te voeren. Dat doen we samen met de juiste partners. En in ruil voor duurzame kwaliteitsproducten, die jij met een gerust hart koopt in onze winkels.

Duurzamer in elke schakel

Veel familiale bedrijfjes in het Zuiden hebben potentieel om kwalitatief en duurzaam te produceren. Maar door gebrek aan geld, kennis of certificatie, krijgen ze op eigen kracht moeilijk toegang tot moderne markten. In zo’n geval bekijken we of een ketenproject een oplossing is. Daarin bouwen we samen met de boeren een efficiënte en duurzame productieketen uit, van hun veld tot in de winkel, waar elke schakel in de keten bij wint.

Als Colruyt Group beloven we om een vast en aanzienlijk volume van de boerenorganisaties aan te kopen en naar België te exporteren. Zo stijgen hun inkomsten en kunnen ze meer investeren. Van onze kant verwachten we dat ze kwaliteit leveren, duurzaam produceren, met respect voor mens en milieu en dat ze zich verder bekwamen in zaken zoals logistiek, processing en verkoop. Ze krijgen de tijd en begeleiding om zich stap voor stap aan te passen aan de hogere eisen en we helpen hen, bijvoorbeeld, om de nodige certificaten te halen.

Koffieboeren in Burundi
Met een vaste afname van 230 ton koffiebonen per jaar openen we heel wat perspectieven voor 10.000 kleine koffieboeren in Burundi.

Participatie in bestaande en nieuwe ketens

Voor we in een ketenproject stappen, doen we uitgebreide voorstudies en kijken we naar de mate waarin boerencoöperatieven al georganiseerd zijn. Afhankelijk daarvan gaan we ofwel bestaande ketens versterken of nieuwe ketens uitbouwen. Daarbij houden we rekening met een aantal criteria:

 • We kiezen altijd voor producten uit landen of regio’s in ontwikkeling.
 • We ondersteunen kleine familiale producenten/boeren, georganiseerd in coöperatieven of via een duurzame partner.
 • We werken altijd samen met onafhankelijke partners zoals ngo’s, experts, universiteiten, vzw’s …
 • Projecten zijn liefst realiseerbaar binnen max. 5 jaar en daarna moeten de coöperatieven zelf de hele keten in handen kunnen nemen.
 • Export is één ding, maar de keten moet voor de boeren ook een hefboom zijn om sterker te staan op de lokale markt.
Rijstboeren in Benin
Dat we geen "Collines" rijst meer verkopen is goed nieuws. De rijstboeren in Benin staan sterk en vonden een duurzame lokale afzetmarkt.

Onze netwerken en kennis delen

Blijkt een project op termijn economisch haalbaar voor alle partners, dan kunnen we als retailer op verschillende manieren investeren in de keten:

 • We garanderen afzetmarkten en volumes.
 • We stellen (technische) kennis en materiaal ter beschikking in domeinen zoals kwaliteit, verpakking, marketing en het opstellen van werkmethodes.
 • Via ons netwerk in België spreken we universiteiten, hogescholen, ngo’s aan om het project mee te ondersteunen. Bijvoorbeeld om business- en investeringsplannen op te stellen, een concreet stappenplan uit te werken of realistische ambities te formuleren.
 • We zoeken naar partners die willen investeren in het project of een lening willen geven.
 • We financieren opleidingen van boeren om duurzame certificaties te halen en aan audits te voldoen.
 • We betalen tijdelijk vooraf goederen die boeren aankopen.
Studente hogeschool Leuven in Benin
Medewerkers van hogescholen en universiteiten bekijken ter plaatse hoe ze mee vorm kunnen geven aan een project.

10 ketens, 10 duurzame producten

En wat is het resultaat van onze ketenprojecten voor jou als bewuste consument? Daarop moet je eens letten als je in onze Colruyt-, Spar-, OKay- of Bio-Planet-supermarkten loopt. Je vindt er steeds meer producten van onze huismerken, die beter zijn voor de planeet en voor de mensen die ze produceren. En dat dankzij jarenlange gedeelde inspanningen binnen een duurzame keten.

Onze ambitie is groot: tegen 2020 willen we 10 ketenprojecten opzetten die elk tot een duurzamer eigenmerkproduct zullen leiden van Boni Selection (Bio), Spar, Kangourou … Eind 2018 staat de teller al op 7. Wordt vervolgd!

koffieboeren in Noord-Kivu
Met ons duurzame ketenverhaal in het achterhoofd, smaakt een kopje Kivu-koffie uit Congo nóg heerlijker.

Boeren van de toekomst

Een duurzame economie doen opleven, heeft alleen zin als er opvolging is om ze in stand te houden. Daarom realiseren we via Collibri Foundation ook vormingsprojecten voor jongeren in de regio’s waar we ketenprojecten hebben. Omgekeerd kunnen opleidingstrajecten ook leiden tot nieuwe ketenprojecten. Zo verrijkt een lokale gemeenschap zichzelf, zowel op sociaal als economisch vlak.

Meer lezen

Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]Decent work & economic growth [Translate]Sustainable cities and communities [Translate]Responsible consumption & production [Translate]Climate action [Translate]Partnerships for the goals