Pionieren in lokaal geteelde soja

Een boer die zijn oogst binnenhaalt. Niet zo vreemd in de maanden september, oktober. Alleen is deze oogstperiode voor boer Simon Colembie toch iets spannender. Hij oogst voor het eerst een hectare biologische soja, gewoon hier in België. Samen met hem en producent La Vie Est Belle pionieren we zo in de teelt van lokale soja. Een goede zaak voor ons assortiment, want dat kunnen we op deze manier opnieuw een stuk duurzamer maken.

Drie lokale spelers

Van het veld tot in de supermarkt doorloopt de biosoja van boer Colembie een heel kort traject. Na de oogst in Kruishoutem gaan de ruim 2,5 ton sojabonen naar La Vie Est Belle, een producent van vegetarische producten in Brugge. Zij verwerken ze in twee sojaburgers en twee sojaspreads. La Vie Est Belle is al jarenlang leverancier van Bio-Planet. Logisch dus dat de vier nieuwe producten volgend jaar in de rekken van onze biosupermarkt zullen liggen.

Boer Colembie oogst Belgische biologische soja
Boer Colembie oogst Belgische biologische soja.
VIDEO: Innovatieve biologische sojateelt in België

De uitdagingen van Belgische soja

Tot nu toe is soja vooral een importproduct. Daarom onderzoeken kennisinstellingen ILVO (Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek) en INAGRO (Onderzoek en Advies in Land- en Tuinbouw) al enkele jaren of Belgische sojateelt potentieel heeft. Samen met hen en onze andere partners pionieren we dus met dit concrete project. Het is nog zoeken en ontdekken wat werkt. Welke sojarassen groeien hier het beste? Wanneer plant je? Wanneer oogst je? Het is een leerproces, maar we werken in volle vertrouwen samen met onze partners. De boer kan voor zijn investering dus rekenen op een correcte vergoeding.

Een duurzamer assortiment

Deze biologische soja, gekweekt, verwerkt en binnenkort op de markt gebracht door lokale ondernemingen, is een unicum in België. Het betekent een verduurzaming op verschillende vlakken:

  • Dankzij lokale teelt is er minder soja nodig vanuit Noord- en Zuid-Amerika. Dat betekent dus ook minder transport en bijgevolg een duurzamer product.
  • Landbouwgrond in België kampt vaak met verschraling doordat er altijd dezelfde gewassen op groeien. Soja haalt stikstof uit de lucht en maakt de bodem zo net rijker. De boer moet de grond daardoor minder bemesten en hij heeft een extra gewas waarmee hij kan afwisselen op zijn veld.
  • Het belangrijkste voordeel van soja is dat het een voedzaam gewas is. Dankzij de goede eiwitsamenstelling en verteerbaarheid is soja de nummer één van de plantaardige eiwitbronnen. Ideaal om te verwerken in lekkere vleesvervangers, zoals de sojaburgers en spreads die volgend jaar bij Bio-Planet in de rekken zullen liggen.

Als retailer zetten we mee onze schouders onder “soja van bij ons” omdat we zo ons assortiment verder kunnen verduurzamen. Iets waar we vanuit Colruyt Group sterk mee bezig zijn. Tegelijk is het een mooie kans voor onze klanten om bewust te kiezen voor duurzame, lokale voeding.

Lokaal geteelde soja is duurzamer op verschillende vlakken
Lokaal geteelde soja is duurzamer op verschillende vlakken.

Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]Responsible consumption & production [Translate]Partnerships for the goals