Belgische sojaburgers: lokaal product, duurzame keten

Wist je dat er tot voor kort geen soja geteeld werd in België? Toch kan het gewas hier prima aarden. Dat bewijst boer Simon Colembie uit Kruishoutem. En dankzij een samenwerking met La Vie Est Belle, belandden ‘zijn’ sojabonen bij Bio-Planet, in de vorm van sojaburgers en -spreads. Een goede zaak voor ons assortiment, want dat kunnen we op deze manier opnieuw een stuk duurzamer maken.

Innovatieve biologische sojateelt in België

Simon Colembie startte enkele jaren geleden met de omschakeling naar biologische teelt. Door soja toe te voegen aan zijn gewassen kan hij meer afwisselen op zijn velden. Niet alleen goed voor de inkomsten, maar ook voor de bodemkwaliteit. Door altijd dezelfde gewassen te planten, verarmen de Belgische velden. Soja haalt stikstof uit de lucht en verrijkt zo de bodem. Extra bemesten is niet meer nodig. De eerste oogst in oktober 2018 was veelbelovend, Colembie oogstte maar liefst 2,5 ton sojabonen. Dit voorjaar zaaide hij opnieuw een hectare biosoja in.

Boer Colembie oogst Belgische biologische soja
Boer Colembie oogst Belgische biologische soja.
VIDEO: De uitdagingen van lokale sojateelt

Duurzaam pionierswerk

De Belgische sojateelt is nog echt pionierswerk. Het is onderzoeken en ontdekken wat werkt. Welke sojarassen groeien hier het beste? Wanneer plant je? Wanneer oogst je? Samen met onze partners waaronder Onderzoek en advies in land- en tuinbouw (Inagro), Instituut voor landbouw- visserij en voedingsonderzoek (ILVO) en KULeuven zetten we mee onze schouders onder “soja van bij ons”. Door lokaal te telen, is er minder import nodig vanuit Noord- en Zuid-Amerika en wordt het meteen een duurzamer product. Bovendien is soja dankzij zijn hoge eiwitgehalte en goede verteerbaarheid een voedzaam gewas, ideaal om te verwerken in plantaardige vleesvervangers.

Eerste Belgische sojaburgers en sojaspreads

De sojabonen van boer Colembie worden verwerkt door het Brugse bedrijf La Vie Est Belle tot twee sojaburgers en twee sojaspreads, de eerste producten op basis van Belgische soja. Ze zijn 100 % plantaardig en hebben een Nutri-Score A. Bijzonder is dat de sojabonen in hun geheel verwerkt zijn in de burgers en spreads, wat resulteert in nutritioneel volwaardige sojaproducten. Je vindt ze bij Bio-Planet, onder het merk Boni Selection Bio. Vanaf 2020 verkopen we ook één sojaburger bij Colruyt Laagste Prijzen en de twee sojaspreads bij OKay.

Boni Selection Bio burgers en spreads op basis van Belgische soja, met zeewier of sesam

Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]Responsible consumption & production [Translate]Partnerships for the goals