Zwerfvuil is een fulltime job

Dat wij actief bezig zijn met zwerfvuil, las je misschien al. Maar wist je ook dat we een voltijdse medewerker hebben om ons afvalbeleid te realiseren? Goedele Daems, projectleider bij de milieudienst, is elke dag bezig met het verminderen van zwerfvuil. En ze realiseerde al heel wat moois. Wij vroegen haar hoe de borstel in de steel zit.

Wat doe jij allemaal rond zwerfvuil?​

Goedele: “Ik leid de projecten rond zwerfvuil, stuur alles aan en geef de acties mee vorm. Maar ik werk natuurlijk voor elk initiatief samen met collega’s van andere afdelingen, bijvoorbeeld met aankopers of techniekers van onze technische dienst of medewerkers van de verschillende winkelformules. Voor de Recycle bijvoorbeeld: een elektrische bakfiets waarmee je makkelijk afval kan ophalen en sorteren op evenementen.”

Goedele op de Recycle-bakfiets
Goedele probeert een van de vijf Recycles uit, voor ze op de zomerfestivals hun échte test krijgen.

“Een ander initiatief is de plaatsing van afvaleilanden. We zijn dat volop bezig aan het testen op enkele centrale sites en op 11 Colruyt-parkings. En dat verloopt uitstekend! We hebben al beslist om de afvaleilanden op alle centrale sites in eigen beheer te installeren.”

Goedele probeert een van de vijf Recycles uit, voor ze op de zomerfestivals hun échte test krijgen.

Waarom zet Colruyt Group zich in voor minder zwerfvuil?

Goedele: “We zijn ons bewust van de zwerfvuilproblematiek. Als grote maatschappelijke speler en retailer is het onze plicht (of dat vinden wij toch) om het probleem mee aan te pakken. Bovendien is duurzaam ondernemen heel belangrijk voor ons. Zwerfvuil verminderen maakt daar deel van uit.”

“Ons engagement gaat verder dan blikjes, papierafval en PET-flessen opruimen. We willen echt een mindshift in gang zetten: bij medewerkers, klanten, organisaties, overheden … Daarom hebben we een actieplan opgesteld: ‘Samen voor minder zwerfvuil’. Dat loopt over 5 jaar. Tegen 2020 willen we echt een verschil te zien.” 

Afvaleiland hoofdzetel Halle
Het afvaleiland in de Demesmaeckerstraat in Halle toont onze medewerkers duidelijk waar ze hun afval kunnen achterlaten.

En hebben onze acties al effect?

Goedele:  “Bij de afvaleilanden op de parkings zien we zeker al goede resultaten: het parkingbeeld verbetert er overal sterk op. Op sommige plaatsen betekenen de vuilbakken ook een tijdswinst voor de schoonmaakploeg of het winkelteam. En wat de Recycle betreft: toen we hem lanceerden, waren onze vijf exemplaren meteen voor drie maanden volgeboekt! Ze zullen een hele zomer te zien zijn op allerlei evenementen en festivals. Da’s heel fijn. Het toont dat de mensen zich écht engageren voor minder zwerfvuil.”

“Het is altijd leuk als we met zulke initiatieven de pers halen. Zo kunnen we duidelijk maken aan een breed publiek wat we allemaal doen. We geven het goede voorbeeld en willen zo ook anderen aanzetten tot actie.”

Ik zou graag nog meer willen inzetten op sensibilisering van de medewerkers.

Wat houdt ons actieplan verder nog in?

Goedele: “Ook op een hoger niveau proberen we projecten uit de grond te stampen. We waren bijvoorbeeld de drijvende kracht achter enkele overeenkomsten tussen de bedrijfswereld, Vlaanderen en Wallonië. Samen engageerden we ons om ons in te zetten voor minder zwerfvuil.”

En hoe gaat dat dan precies in zijn werk?

Goedele: “De ‘Retail Clean Up Days’ in november 2016 was een heel concrete actie: in totaal ruimden 1.460 winkels van verschillende retailers het zwerfvuil in hun omgeving op. En daarnaast geven we financiële steun aan de actieplannen van de overheid via de sectorfederatie Comeos, Fost Plus en Fevia. Als sector geven we elk jaar 9,6 miljoen euro aan Mooimakers en 3,9 miljoen euro aan BeWaPP, twee zwerfvuilorganisaties.”

Deelnemer aan opruimactie
Opruimacties spreken een breder publiek aan: zo willen we hen sensibiliseren over het zwerfvuilprobleem.

En hoe zie je de toekomst?

Goedele: “Ik zou graag nog meer willen inzetten op sensibilisering van de medewerkers. We maakten bijvoorbeeld een filmpje specifiek voor onze vrachtwagenchauffeurs dat het startschot is van een actie die ook te zien zal zijn op onze opleggers. En daarnaast ga ik eerst de huidige projecten verder evalueren en testen, om ze dan hopelijk uit te rollen.”

Meer lezen

Identikit

Naam: Goedele Daems
Functie: Projectleider bij de milieudienst
Job? • Ik coördineer alle projecten rond zwerfvuil. Ik ben bijna per toeval in mijn functie beland, maar haal er veel voldoening uit. Energie? • Reizen geeft me heel veel energie. Leukste project? • De Recycle was een leuke uitdaging. Veel van mijn contactpersonen zitten al volop in de festivalsfeer. Heel fijn!


Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]Sustainable cities and communities [Translate]Responsible consumption & production