Nationale opruimactie: de Retail Clean-up Days

“Lekker, een pakje chips gekocht. Weet je wat, ik eet het meteen op. Oei, de vuilbak staat 10 meter verder. Op de grond dan maar.” Mochten supermarktparkings gedachten kunnen lezen, dan zouden ze niet vreemd opkijken. Verpakkingen, plastic zakjes, glas. Je vindt het er allemaal. En de straten rond de winkel weten er ook van. Tijd voor actie! Tijdens de jaarlijkse Retail Clean Up Days ruimen we de omgeving van ruim 400 winkels grondig op.

Propere winkel, propere straten

Ook Peter Haentjens, gerant van Colruyt Aalst, stak de handen uit de mouwen tijdens de eerste nationale Retail Clean Up Days in 2016. Samen met zijn team, met klanten en verenigingen uit de buurt hield hij een grote schoonmaak in de omgeving van zijn winkel. Peter: “Onze parking ligt er over het algemeen proper bij, dankzij de schoonmaakploeg en het winkelteam. Maar we wilden ook de straten rondom aanpakken.” Ook Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, kwam een handje toesteken in Aalst. “Ik ben blij dat de winkeliers zelf de handen uit de mouwen steken om hun eigen omgeving schoon te maken. Als iedereen zijn eigen stoep proper houdt, dan ligt Vlaanderen er binnenkort een heel stuk mooier bij!”

Zwerfvuil opruimen in Aalst
Ook Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, kwam een handje toesteken in Aalst.

We willen klanten inspireren om mee te werken aan het vermijden van zwerfvuil.

Samen voor minder zwerfvuil

De Retail Clean Up Days zijn een initiatief van de handelsfederatie Comeos, in samenwerking met het Netheidsnetwerk Mooimakers in Vlaanderen en BeWaPP in Wallonië. Colruyt Group lanceerde het voorstel, Comeos werkte het verder uit. In totaal deden 1.460 winkels in België mee. Ook wij waren mooi vertegenwoordigd, met de 380 vestigingen van Colruyt, Bio-Planet en OKay en een deel van de 220 zelfstandige Spar-winkels. Peter: “Met de actie willen we klanten inspireren om zwerfvuil te vermijden.”

opruimactie OKay winkel
Alle OKay-winkels deden mee aan de opruimactie.

De opruimactie past ook in ons vijfjarenplan ‘Samen voor minder Zwerfvuil’ dat we in 2015 lanceerden. Tegen 2020 willen we een echte gedragsverandering bij onze klanten en medewerkers realiseren. 

VIDEO: Colruyt Group doet mee aan de Retail Clean Up Days


Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]Sustainable cities and communities [Translate]Responsible consumption & production