Elektrische wagens: een duurzaam alternatief

De meeste Belgen rijden vandaag nog met een traditionele wagen op benzine of diesel rond. Als het van ons afhangt, is dat in de nabije toekomst niet meer het geval. Naast wagens op aardgas (CNG) geloven we bij Colruyt Group ook sterk in elektrische voertuigen die rijden op groene energie. “Want die zijn vandaag al een degelijk alternatief voor traditionele voertuigen. En in de toekomst zullen de voordelen alleen maar groter worden”, vertelt Tom Van den Bosch, business developer bij Eoly, de groenestroomleverancier van Colruyt Group.

Elektrisch wagenpark 

Bij Colruyt Group investeren we al enkele jaren in elektrische voertuigen. Ons wagenpark bevat verschillende elektrische voertuigen. Zo verkennen we de mogelijkheden voor ons bedrijf.

 • Sinds 2011 gebruiken de bewakers van ons Security Center en onze interne postdienst vier elektrische wagens voor korte verplaatsingen tussen de centrale sites in Halle. Daarnaast zet onze garage ook elektrische wagens in als reservewagens.
   
 • Sinds 2015 testen we een van de eerste elektrische terminaltrekkers in België voor het verplaatsen van opleggers op onze logistieke sites. De batterij laden we op met zelfgeproduceerde groene stroom. Omdat het voertuig honderd procent elektrisch is, zijn er uiteraard geen uitlaatgassen. Daarnaast werkt de trekker stil, wat beter is voor de chauffeur en de buren.
   
 • Sinds 2016 kunnen medewerkers elektrische personenwagens als firmawagen kiezen. Dit zijn 100% elektrische voertuigen en dus een stuk schoner dan de hybride modellen met elektro- en benzinemotor. 

Onze brandstof- en energiespecialisten van DATS 24 en Eoly bouwen in Vlaanderen aan netwerk van elektrische laadpalen

Meer lezen

Niet alleen milieuvoordelen

“Bij Colruyt Group investeren we in elektrische wagens omdat we overtuigd zijn van de voordelen: voor ons bedrijf, voor de maatschappij en voor de consument”, zegt Tom Van den Bosch, business developer bij Eoly. Elektrische voertuigen die rijden op groene energie zijn in de eerste plaats beter voor het milieu. Want ze stoten geen CO2 en fijn stof uit. Daarnaast zijn er ook veel voordelen voor de eigenaar en de bestuurder:

 • Je moet niet meer tanken, want je laadt je wagen op waar je parkeert.
   
 • Je onderhoudskosten zijn lager en je geniet fiscale voordelen.
   
 • Elektrische auto’s rijden comfortabel, stil en soepel.
Elektrische wagen en loper in bos
Elektrische wagens stoten geen CO2 en fijn stof uit.

Nadelen worden weggewerkt

“We zijn er ons van bewust dat elektrische wagens vandaag nog enkele nadelen hebben”, vertelt Tom Van Den Bosch. “Door het beperkte rijbereik zijn ze minder geschikt voor langere afstanden. Daarnaast hebben ze een iets duurdere aankoopprijs en moet het netwerk van laadpalen in België nog verder ontwikkeld worden.”

Toch zijn onze energiespecialisten heel optimistisch over de toekomst. “We verwachten een sterke toename van het aantal voertuigen. De autonomie van de voertuigen wordt bijvoorbeeld verbeterd en Eoly en DATS 24 zijn het netwerk aan laadpalen serieus aan het uitbreiden. We zijn stappen aan het zetten!”

Naast elektrische voertuigen verkennen Eoly en DATS 24 ook de mogelijkheden van waterstof en aardgas als brandstof, en dat zowel voor de logistiek als voor personenvervoer. 


Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]Affordable and clean energy [Translate]Climate action