Goederentransport: verminderen, verschuiven, vergroenen

Wanneer je boodschappen in je kar terechtkomen, hebben ze al een hele weg afgelegd. Van de leverancier naar het distributiecentrum tot in de winkelrekken. De vrachtwagens van Colruyt Group doorkruisen dagelijks het hele land. Dat doen ze zo efficiënt én duurzaam mogelijk.

Volle vrachtwagens, minder kilometers

Een vrachtwagen die halfleeg rondrijdt, dat is zonde. Het zorgt voor onnodig verkeer, verbruik en uitstoot. Daarom investeren we volop in intelligente software voor transportplanning en rijden onze vrachtwagens van de distributiecentra naar de winkels altijd voor minstens 95 % gevuld. En op de terugweg zijn onze opleggers even vol doordat ze bijvoorbeeld reststromen van de winkels weer terug meenemen.

Vrachtwagen met oplegger van Colruyt Laagste Prijzen
Onze vrachtwagens rijden altijd gevuld voor 95 % of meer.

Ook onze leveranciers zetten zich in om goederen maximaal te bundelen. Door verschillende samenwerkingen halen we vandaag een beladingsgraad van 77 % voor inkomende leveringen aan onze distributiecentra. En heb je al gehoord van ecocombi’s? Dat zijn langere vrachtwagens die met minder ritten dezelfde hoeveelheid goederen kunnen vervoeren. Minder kilometers, da’s meer milieu.

Vrachwagen bij schemer
20 % van de leveringen gebeurt in de dagrand of ‘s nachts.

Piekmomenten vermijden

Onze vrachtwagenchauffeurs vermijden zo veel mogelijk de spitsuren en de files. 49 % van de tijd die ze besteden aan het herbevoorraden van de winkels, is tussen 19 uur ’s avonds en 7 uur ‘s ochtends. Zo maken de vrachtwagens de files niet erger en vermijden we extra drukte op de weg. Daarnaast is het (kosten)efficiënter, vermijden we onnodig brandstofverbruik en komt het de verkeersveiligheid ten goede. Om de leveringen zo stil mogelijk te laten verlopen, investeren we in opleiding voor onze chauffeurs, stille opleggers, geluidsarme transpaletten en overdekte loskaaien aan de winkels.

We stimuleren ook onze leveranciers om de piekmomenten op de baan te vermijden. 23 % van de leveringen aan onze distributiecentra gebeurt ’s nachts.

Distributiecentrum Ollignies ’s nachts
Bijna de helft van de leveringen aan de winkels gebeurt in de dagrand en ‘s nachts.

Een schonere vloot

Al onze trekkers voldoen aan de Europese emissienorm Euro 6. Ze stoten dus minder stikstof en fijnstof uit dan vorige generaties. Maar we gaan verder en onderzoeken het potentieel van alternatieve en schone brandstoffen. We hebben al twee CNG-trekkers in ons wagenpark. Op onze logistieke sites testen we twee elektrische terminaltrekkers uit om de opleggers te verplaatsen. Dat is een pak aangenamer voor de chauffeur en de omgeving.

Technieker doet onderhoud aan vrachtwagen
De techniekers in onze garage onderhouden de vrachtwagens met de nodige zorgen.

Ter land, ter zee en per spoor

Kilometers op de baan vermijden kan natuurlijk ook door te kiezen voor andere transportmiddelen. De meerderheid van onze buitenlandse leveranciers organiseert zelf het transport. Maar bij een aantal Europese leveranciers gaan wij de goederen halen. Daarbij kiezen we voor het transportmiddel met de laagste ecologische voetafdruk. Ruim de helft van de internationale goederen waarvoor wij het transport organiseren, legt zijn tocht per trein of boot af. Dit betekent een CO2-reductie van 8.518 ton per jaar ten opzichte van vrachtwagentransport.

Ook in België zelf groeit het aandeel van het transport via water. Jaarlijks vervoeren binnenschepen zo’n 4.502 containers voor Colruyt Group van de haven van Antwerpen naar Brussel. Zo sparen we heel wat vrachtwagenritten uit, en het is ook goedkoper en efficiënter.

Containers worden naar schip gebracht
De helft van de internationale goederen waarvoor we het transport organiseren, komt aan via trein of boot.

Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]Industry, innovation & infrastructure [Translate]Sustainable cities and communities [Translate]Climate action