Palmteelt? Duurzamer graag!

Je staat er niet bij stil, maar palmolie vind je in veel producten. Daarom werken we er hard aan om deze populaire vetstof zo gezond en duurzaam mogelijk te gebruiken. We zetten 5 feiten over palmolie op een rijtje. Lees even mee en je begrijpt meteen waarom wij er zo bewust mee omgaan.

1. Palm(pit)olie is populair

Palmolie is een belangrijk ingrediënt in veel producten die we dagelijks gebruiken in 1 bijna 700 producten. Choco, koekjes, ijs, sauzen bevatten de vetstof. Door haar gunstige invloed op de smaak, de vaste textuur en het mondgevoel is palmolie de grootste favoriet in vergelijking met andere oliën. Palmpitolie is een minder gebruikte variant van palmolie die vaak terug te vinden is in verzorgingsproducten als shampoo, cosmetica en zeep.

Palmpitolie is een minder gebruikte variant van palmolie die vaak terug te vinden is in verzorgingsproducten.

2. Verzadigde vetzuren beperken

In palmolie zitten verzadigde vetzuren en die kan je best consumeren met mate. Daarom verminderen of verwijderen we de vetstof in onze eigenmerkproducten als het kan. Verzadigde vetzuren vervangen we door een alternatief met een betere samenstelling van vetzuren of door betere vetsoorten die rijk zijn aan poly-onverzadigde vetzuren.

Producten met verzadigde vetzuren kan je best consumeren met mate.

3. Kiezen voor milieuvriendelijkere plantages

We kiezen zo veel mogelijk voor duurzaam beheerde palmolieplantages met een minimale impact op ecosystemen en geen ontbossingen veroorzaken. Denk maar aan de habitats van orang-oetans en tijgers. Tegelijk denken we ook aan duurzame werkgelegenheid. Vooral in Maleisië en Indonesië kunnen duurzame plantages voor miljoenen jobs én betere werkomstandigheden zorgen.

Als oerwouden sneuvelen, komt ook het leefgebied van tijgers en orang-oetans in gevaar.

4. Niets zo productief als de palmteelt

De oliepalm is een pak productiever dan andere oliehoudende planten. We zouden palmolie kunnen vervangen door andere plantaardige oliën, zoals soja-, zonnebloem- of koolzaadolie. Maar dan is er 4 tot 10 keer meer landbouwoppervlakte nodig voor dezelfde opbrengst. Verstandig gebruik van de rendabele en duurzamere palmolie lijkt dus een betere optie. Want palmolie volledig vervangen door andere oliën zou tot nog meer ontbossing leiden.

Palmolie volledig vervangen door andere oliën zou tot nog meer ontbossing leiden.

5. Vraag naar gecertificeerde palmolie stijgt

We werken voortdurend aan het verduurzamen van de palmolie in onze eigenmerkproducten. We gebruiken steeds gecertificeerde RSPO-palmolie. Waar mogelijk streven we naar 100% gesegregeerde palmolie, want die komt nooit in contact met minder duurzame palmolie. De vraag naar duurzaam geteelde vetstoffen zal stijgen. In 2050 zullen we ongeveer met 9 miljard mensen zijn. Oliën en vetten spelen een grote rol in de wereldvoedselvoorziening. Net daarom kiezen we voor een productie die duurzamer en compacter is. 

Meer mensen betekent meer vraag naar duurzaam geteelde vetstoffen.

Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]Decent work & economic growth [Translate]Responsible consumption & production [Translate]Life on land