Illegaal gekapt hout? Voor geen goud!

Ons doel: dat alle houten artikelen van onze huismerken gemaakt zijn uit verduurzaamd hout. Sinds 2017 wordt er enkel nog verduurzaamd hout gebruikt voor heel wat eigenmerkenartikelen. Maar in de praktijk is het niet altijd even gemakkelijk om te begrijpen wat dat precies betekent. Gecertificeerd hout, afvalhout, duurzaamheidslabels … We gidsen je door een woud van houtregels.

Hout met een certificaat

Als je een houten fietsenberging, wijnrek of poppenhuis van een huismerk koopt bij Collishop, Colruyt, Dreambaby of Dreamland, dan bestaat jouw aankoop uit hout met een FSC- of PEFC-label. Dat keurmerk garandeert dat je nieuwe aankoop gemaakt is uit gerecycleerde materialen of dat het hout uit een duurzaam beheerd bos komt.

Als het kan, kiezen we altijd voor hout met een certificaat. Dat doen we voor alle artikelen die voor minstens 60 % uit hardhout bestaan en onder onze eigen merken geproduceerd of rechtstreeks ingevoerd worden.

Meer lezen

Ander duurzaam hout

Naast FSC- en PEFC-gecertificeerd hout gebruiken we ook rubberwood, twijgen, takken en wrakhout in onze eigenmerkenartikelen. Ook die houtsoorten zijn ‘duurzaam’, ook al kregen ze geen specifiek label. Rubberwood komt van oude rubberbomen die geen latex meer produceren en dus sowieso gekapt worden om plaats te maken voor nieuwe bomen. Ook takken, twijgen en wrakhout zijn duurzaam: er werd geen boom voor gekapt.

Twijgen duurzaam hout
Ook twijgen beschouwen we als duurzaam hout, want er moeten geen bomen voor gekapt worden.

Sinds 2015 zijn heel wat productcategorieën voor hout 100 % verduurzaamd. Bijvoorbeeld het eigenmerk voor speelgoed bij Dreamland, de interieurmeubelen en zo goed als alle tuinmeubelen bij Collishop. Halfweg 2017 was 90 % van onze houten artikelen ofwel gecertificeerd ofwel gemaakt van rubberwood, twijgen, takken of wrakhout. We willen op termijn al onze houten artikelen verduurzamen. Voor sommige categorieën lukt dat voorlopig niet, maar we houden ook daar de vinger aan de pols.


Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]Responsible consumption & production [Translate]Life on land