Zero waste varkensvlees van Belgische bodem bij Bio-Planet

Onze inspanningen voor minder voedselverspilling breiden zich uit. Sinds kort biedt Bio-Planet varkensvlees aan uit een zero waste kweekproces. De biosupermarkt brengt zijn leveranciers samen om hun overschotten optimaal te benutten, een unieke manier van duurzaam ondernemen. De varkens worden lokaal gekweekt en krijgen voeder van biologische akkers, aangevuld met bio-reststromen van de leveranciers van Bio-Planet. De mest wordt gebruikt voor de groenteteelt. Zo krijgen we een bijzonder duurzaam bioproduct voor bewuste consumenten.

Varkensvlees uit Zonnebeke

Vanaf nu in de bedieningstoog bij Bio-Planet: varkensvlees van Davy Bovyn in Zonnebeke. "Ik ben constant op zoek naar manieren om mijn ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden", zegt boer Bovyn. "En ik produceer zoveel mogelijk grondstoffen zelf." Het varkensvoeder wordt aangevuld met een mengeling van eigen biologische granen en bio-reststromen van brood, kaas en plantaardige dranken, afkomstig van de leveranciers van Bio-Planet. Dit circulair project behoort tot de strategie van Bio-Planet. Want steeds meer consumenten willen biologisch vlees eten dat ook lokaal gekweekt wordt met respect voor dierenwelzijn.

Varkensvoeder van Davy Bovyn
Davy Bovyn maakt zoveel mogelijk grondstoffen zelf, zoals zijn varkensvoeder.

Innoveren en bewust consumeren

"De vraag naar lokaal biovarkensvlees stijgt elk jaar met 4%", zegt Jeroen Van Belleghem, afdelingshoofd bedieningstoog bij Bio-Planet. "Daarbij willen we ook een meerwaarde creëren op vlak van bewust consumeren. We willen een duurzaam proces met respect voor alle betrokkenen. Als pionier in biologische landbouwtrajecten willen we zo veel mogelijk circulair innoveren en voedselverspilling beperken in korte en transparante ketens. Door onze samenwerking met Davy willen we anderen inspireren en zelf een verbindende rol blijven spelen."

Meer lezen over onze aandacht voor dierenwelzijn

Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]Responsible consumption & production