Meer lage-energiewinkels, minder fossiele brandstoffen

Colruyt Group investeert fors in het energiezuiniger maken van het winkelpark. Tegen 2030 zal het overgrote deel van onze eigen vestigingen een lage-energiewinkel zijn. Tegelijk zal de helft van die winkels tegen dan volledig vrij zijn van fossiele brandstoffen.

Dit initiatief draagt bij aan onze doelstellingen rond

Geüpdatet op 26/07/2023

Steeds meer lage-energiewinkels …

Sinds 2007 zijn alle winkels die we nieuw bouwen sowieso lage-energiewinkels. Die blinken uit in isolatie, luchtdichtheid en efficiënte koelings- en verwarmingstechnieken en verbruiken heel weinig energie, in de vorm van elektriciteit of eventueel nog aardgas. Tegelijk laten we sinds 2017 jaarlijks een twintigtal oudere winkels energiebesparend renoveren, door ze bij te isoleren, luchtdichter te maken en te voorzien van nieuwe technieken zoals warmterecuperatie. Door die dubbele inspanning zal tegen 2030 liefst 90 % van onze vestigingen in België een lage-energiewinkel zijn.

Gevel van Colruyt-winkel Al onze nieuwe vestigingen zijn sowieso lage-energiewinkels.
icon-store.png
146

nieuwbouw lage-energiewinkels eind 2022

icon-store.png
112

renovaties tot lage-energiewinkels eind 2022

… en fossiele-brandstofvrije winkels

In de meeste lage-energiewinkels is de warmtevraag zo laag dat het warmterecuperatiesysteem volstaat om de winkel te verwarmen en er geen klassieke ketel op aardgas of stookolie meer nodig is. Deze fossiele-brandstofvrije winkels werken volledig op elektriciteit. Die stroom is bovendien 100 % groen en zelf opgewekt in België, bijvoorbeeld met zonnepanelen op het dak van de winkel zelf. In winkels waar we voorlopig wel nog gas nodig hebben, werken we met energie-efficiënte hoogrendementsketels. Onze ambitie is dat tegen 2030 de helft van onze winkels fossiele-brandstofvrij is.

Bevestigen van zonnepanelen op winkeldak. Zonnepanelen op het dak helpen om de winkels fossiele-brandstofvrij te maken.
icon-energy.png
89

fossiele-brandstofvrije winkels eind 2022

Doorgedreven isolatie en luchtdichtheid

Sinds 2012 voorzien we elk nieuw gebouw(-deel) van isolatie die beter presteert dan wettelijk vereist. Daarnaast zorgen we voor een optimale luchtdichtheid, zonder ongewenste kieren en spleten, om ’s winters de warme lucht binnen en de koude lucht buiten te houden. Daarnaast beperken we het warmteverlies met o.a. een snel sluitende poort aan de overdekte loskade en een tochtsas aan de winkelingang. Ook in bestaande winkels verbeteren we de isolatie en de luchtdichtheid.

Bevestigen van isolatie op de winkelgevel. De gevels van bestaande winkels krijgen een extra laag isolatie.

Restwarmte recupereren

  • Sinds 2017 plaatsen we in alle nieuwe winkels koelinstallaties met warmterecuperatie. Dat systeem gebruikt de warmte geproduceerd door de koeling voor de verwarming van de winkel. In winkels met een grotere warmtevraag combineren we de warmterecuperatie met een warmtepomp.
  • Ook bestaande winkels rusten we uit met warmterecuperatie. Alleen bij hevige koude moeten we daar nog bijverwarmen met een klassieke verwarmingsinstallatie.
  • Onze ventilatiesystemen zijn eveneens uitgerust met warmterecuperatie. In de winter recupereren we daarmee de warmte van de afgevoerde binnenlucht, om de aangevoerde buitenlucht te verwarmen.
Techniekers regelen een koelinstallatie. Dankzij warmterecuperatie staat de koeling mee in voor de verwarming van de winkel.

Efficiënt koelen

De koeling van verse en diepvriesgoederen is een van de belangrijkste energieverbruikers van een foodwinkel. Daarom zetten we al heel lang in op koelmethodes die efficiënter zijn dan klassieke koelmeubelen.

  • De verse producten stallen we uit in één grote, geïsoleerde koelruimte. Het koelsysteem brengt de koude binnen waar ze nodig is, vlak achter de producten. Luchtgordijnen aan de toegangen van de ruimte houden de koelte binnen en ’s nachts zorgen rolluiken voor extra isolatie.
  • Diepvriesproducten bewaren we in gesloten koffers met goed geïsoleerde deksels. Bij het openen verliezen die minder koude dan koelmeubels met (glazen) deuren.
Winkelmedewerker aan de slag in de gekoelde versmarkt. Eén gekoelde ruimte voor verse producten is zuiniger dan klassieke koelmeubelen.

Verder: geen airco, ledverlichting …

Het intelligente ontwerp van onze gebouwen garandeert een aangename temperatuur, zonder gebruik van een energieverslindende airco. Zo vermijden goed geplaatste en georiënteerde ramen met zonwering ongewenste opwarming. Dikke betonnen muren en vloeren nemen de warmte gedeeltelijk op om ze later op de dag af te geven.

Zowel in nieuwe als bestaande gebouwen plaatsen we heel zuinige ledverlichting. Door intelligente aansturing blijft die verlichting niet onnodig branden. Meegenomen is ook dat ledverlichting weinig ‘afvalwarmte’ afgeeft.

Dit initiatief draagt bij tot deze duurzame ontwikkelingsdoelstelling(en):
Meer info over onze SDG's
Dit initiatief draagt bij tot stap voor stap:
Meer info over stap voor stap