Energiebesparende renovatie voor 234 winkels

Energiebesparend renoveren is de volgende stap die we nemen om onze CO₂-uitstoot te verminderen. Een investering van 35 miljoen euro. Maar wat houdt dat juist in?

Lage-energiewinkels

Een tiental jaar geleden beslisten we om bij de nieuwbouw van winkels alleen nog lage-energiewinkels te bouwen. Maar nu engageren we ons ook om onze bestaande winkels, van voor deze periode energiebesparend te renoveren. Een investering van 35 miljoen euro. Energiebesparend renoveren houdt in dat we elke oudere winkel waarvan we eigenaar zijn bij-isoleren, luchtdichter afwerken en de technieken herzien waar nodig. Het opwaarderen van oudere filialen naar lage-energiewinkels is een belangrijke stap. Zo dragen we bij tot een vermindering van de CO2-uitstoot en het primaire energieverbruik.

Isolatie Colruyt Torhout
Energiebesparend renoveren houdt in dat we elke oudere winkel waarvan we eigenaar zijn bij-isoleren en luchtdichter afwerken.

234 filialen in 12 jaar

Over een periode van 12 jaar worden 234 oudere winkels gerenoveerd tot lage-energiewinkels. Tegen 2029 zullen we dus nog enkel lage-energiewinkels bezitten. Het streefdoel is om per jaar gemiddeld 20 winkels aan te pakken. De Colruyt-winkels in Knokke, Marcinelle en Torhout beten de spits af.

Comfort voor klanten en collega’s

Door de winkels te renoveren, creëren we een ideale basis voor de toekomst. De opwaardering van de gebouwen zorgt er ook voor dat ze geschikt zijn voor de introductie van innovatieve en duurzame technieken. Zo zullen warmtepompen kunnen instaan voor warm water, zullen de koelinstallaties werken op propeen- of propaangas en zal de verwarming draaien op warmterecuperatie uit de koeling. Die nieuwe technieken maken gebruik van 100 % groene elektriciteit. Deze renovatiegolf opent de deur voor winkels die geen fossiele brandstof zoals stookolie en aardgas gebruiken. In het najaar van 2017 openden trouwens al de eerste OKay-winkels zonder fossiele brandstoffen.

Isolatie Colruyt Torhout
De opwaardering van de gebouwen zorgt er ook voor dat ze geschikt zijn voor de introductie van innovatieve en duurzame technieken.

De investering in lage-energiewinkels heeft naast de positieve invloed op het milieu nog een bijkomend voordeel. Zo vermijden we tocht en grote temperatuurschommelingen en zorgen we voor een constante aanvoer van verse lucht in onze winkels. Hierdoor verhoogt het comfort voor onze medewerkers en klanten, en zullen zij aangenamer kunnen werken en winkelen.


Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]Affordable and clean energy [Translate]Industry, innovation & infrastructure [Translate]Climate action