Eerste Belgische mosselen uit Noordzee-project geproefd en goedgekeurd

Mosselen-friet, Belgischer wordt het niet. Of toch, want samen met enkele partners kweken we bij Colruyt Group Belgische mosselen binnen het onderzoeksproject ‘Noordzee Aquacultuur’. De eerste oogst uit onze ‘zeeboerderij’ werd geproefd én goedgekeurd door verschillende medewerkers, partners en politici op onze hoofdzetel in Halle.

Veel smaak, veel vlees

De hangcultuurmosselen groeien in de ‘zeeboerderij’ van het innovatieve onderzoeksproject Noordzee Aquacultuur. Alle deelnemende partners en enkele politici, zoals Patricia De Clercq (secretaris-generaal Departement Landbouw & Visserij) en Philippe De Backer (staatssecretaris voor de Noordzee), werden uitgenodigd op onze hoofdzetel om de eerste oogst zelf te proeven.

Met zo’n 36 % tot 39 % ligt het vleesgehalte hoger dan bij andere gangbare mosselen. Ze kwamen ook als bijzonder smaakvol uit de smaak- en gebruikstesten van Colruyt Group. Bovendien valt het op dat deze mosselen sneller groeien.

Eerste proefsessie Belgische mosselen
Een 80-tal Colruyt Group-medewerkers, partners en politici (waaronder Philippe De Backer) genoten van de eerste mosselen uit het onderzoeksproject, uiteraard met frietjes.

Veelbelovende toekomst

Het uiteindelijke doel is om ze te commercialiseren onder Boni Selection, het huismerk van Colruyt Group. Stefan Goethaert, directeur Colruyt Group Fine Food: “De mosselen passen perfect in ons streven naar meer lokale producten. Maar het is nog veel te vroeg om ze nu al in de markt te zetten, aangezien we nog in de onderzoeksfase zitten.”

Alle partners leggen hun expertise samen. Bij Colruyt Group hebben we bijvoorbeeld heel wat ervaring met duurzaamheidsanalyses. Frederic Vermeiren: “Als bio-ingenieur met een passie voor levende organismen vind ik het fantastisch om het immense potentieel van onze zeeën te exploreren. We onderzoeken hoe de teelt scoort op ecologisch vlak, wat de voornaamste barrières zijn en natuurlijk ook of het economisch haalbaar is.”

Bio-ingenieur Frederic op zee
Frederic: “We onderzoeken hoe de teelt scoort op ecologisch vlak, wat de barrières zijn en of het economisch haalbaar is.”

Het project ‘Noordzee Aquacultuur’ kadert in het grotere geheel van De Blauwe Cluster, waar Colruyt Group mede-oprichter van is. Deze vzw wil dé referentie worden voor duurzame ontwikkeling in de Belgische Noordzee, met focus op ecologische kustverdediging, evenwichtige zeevoeding en hernieuwbare energie. Lees er hier alles over.


Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]Responsible consumption & production