Meer verse groenten en fruit uit België

Meer Belgische aardappelen, groenten, fruit en verse kruiden in onze winkelrekken. Dat is waar we de komende jaren blijven op inzetten. Zo willen we onze Belgische landbouwers nog meer ondersteunen en de impact van transporten uit het buitenland beperken.

Dit initiatief draagt bij aan onze doelstellingen rond

Geüpdatet op 27/07/2023

Doelstelling: maximaal Belgisch

Vandaag vindt de consument in onze winkels een groot aanbod verse aardappelen, groenten, kruiden en fruit van Belgische oorsprong. Producten zoals peer, witloof, prei, tomaten, champignons, aardbei en wortelen komen in het seizoen bijna allemaal uit ons land. Dat is trouwens ook het geval voor vers vlees, zuivel en eieren, die we heel het jaar door quasi 100 % Belgisch sourcen.

Door te kiezen voor Belgische producten garanderen we onze landbouwers een stabielere afzetmarkt, wat hen minder afhankelijk maakt van export. We boeken ook milieuwinst, dankzij minder transporten uit het buitenland en de relatief hoge efficiëntie van de Belgische landbouw.

Verpakkingen met Belgische aardappelen. Heel wat verse producten zijn afkomstig van binnenlandse producenten.

Streven naar grotere volumes

We streven naar een groter Belgisch aandeel in aardappelen, groenten en fruit, conventioneel en/of biologisch geteeld. Daartoe zetten we samen met Belgische telers projecten op om producten voor het eerst (bv. gember), opnieuw (bv. zoete aardappel) of in grotere volumes (bv. biobaktarwe) te gaan telen.

We spannen ons ook in om het Belgische seizoen waar mogelijk te verlengen (bv. aardappelen). Zo kiezen we variëteiten die hier goed gedijen en langer kwalitatieve oogsten opleveren. Daardoor moeten we minder snel overschakelen op buitenlandse import.

Twee telers op hun aardappelveld.  We kiezen voor variëteiten die langer kwalitatieve oogsten opleveren.

Van buitenlands naar binnenlands

We schakelen over van buitenlandse naar Belgische bevoorrading zodra:

  • de Belgische producten de kwaliteit van buitenlandse alternatieven evenaren;
  • de kwalitatieve Belgische producten beschikbaar zijn, zelfs al kunnen we niet (meteen) alle winkels bevoorraden;
  • we een Belgische leverancier vinden die open staat voor langdurige, duurzame samenwerking, met garanties voor kwaliteit, prijs, service en beschikbaarheid. 
Medewerkers sorteren appels. We zetten in op duurzame relaties met onze leveranciers.

Naar 100 % Belgisch aanbod?

Hoe graag we het ook willen, al onze verse groenten en fruit uit België halen is niet haalbaar.

  • Exotische vruchten zoals bananen, citrusvruchten of mango’s kunnen we hier niet op grote schaal telen.
  • Veel producten zijn in bepaalde seizoenen alleen in het buitenland beschikbaar.
  • Het Belgische landbouwareaal is te klein om alle aardappelen, groenten en fruit voor de Belgische markt te telen.
  • Omwille van risicospreiding blijven we sommige producten deels in het buitenland aankopen. Ook in jaren met kleinere Belgische oogsten willen we onze klanten kunnen bevoorraden.
  • Omschakelen vraagt tijd. Als we bijvoorbeeld extra fruitbomen laten aanplanten in België, is het enkele jaren wachten op de eerste oogst.
Man aan het werk in groenteserre. In België kunnen we niet alle soorten groenten en fruit telen.

Belgische charentaismeloenen

De innovatie samenwerking met Tomeco voor de duurzame verticale teelt van Belgische charentaismeloenen is een goed voorbeeld van hoe we meer Belgische groenten en fruit kunnen aanbieden als retailer. Het beperkte volume charentaismeloenen is een aanvulling voor de klanten: we verlengen het aanbod door deze smaakvolle meloenen vroeger in het seizoen aan te bieden. 

Doordat we Belgisch aankopen halen we ook de voedselkilometers naar beneden en gaan we voedselverliezen tegen door de tijd op transport te minimaliseren. Deze charentaismeloenen zijn herkenbaar aan de Belgische vlag op het etiket die ook een QR-code bevat met meer info over de teler.

Duurzame Belgische gember

Gember komt traditioneel vooral uit China, met een relatief grote ecologische voetafdruk. De samenwerking tussen Colruyt Group, REO Veiling en het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt biedt dan ook veel voordelen:

  • Een korte keten is positief voor het milieu: er is minder transport nodig en dus ook minder CO2-uitstoot.
  • De teler kan optimaal gebruikmaken van de serres.
  • Doordat er een minimum aan grondstoffen en geen pesticiden gebruikt worden, en het energieverbruik en de verwarmingskosten zo laag mogelijk gehouden worden, is dit een rendabele teelt.

De gember wordt geoogst als het loof van de plant nog groen is. Zo krijgt de gember geen kans om uit te harden of een schil te vormen en is hij nog sappiger en aromatischer
Eind 2022 oogstte teler Bart Pynnebroeck zowat 4 ton Belgische primeurgember. Die werd in verse vorm aangeboden bij Cru en ruim 140 Okay-buurtsupermarkten en deels verwerkt in sap, siroop en confituur. In 2023 was de oogst voldoende groot om de hele maand november verse gember aan te bieden in de Colruyt-winkels. 

Inzetten op rendabiliteit in de keten

Samen met onze partners onderzoeken we nu manieren om de gemberteelt verder te verduurzamen. Denk aan de selectie van rendabelere variëteiten of de teelt onder plastic serres zonder verwarming. We experimenteren ook met het drogen van gember, om die het hele jaar door te kunnen aanbieden. In onze samenwerkingsmodellen met de landbouwers focussen we op de biologische teelt, mét oog voor schaalvergroting en kosten-efficiëntie.

Dit initiatief draagt bij tot deze duurzame ontwikkelingsdoelstelling(en):
Meer info over onze SDG's
Dit initiatief draagt bij tot stap voor stap:
Meer info over stap voor stap