Colruyt Group kiest herbruikbare zakjes voor onverpakte groenten en fruit

Colruyt Group heeft als eerste Belgische retailer beslist om enkel nog herbruikbare zakjes aan te bieden voor onverpakte groenten en fruit. Dat betekent dat Colruyt, Bio-Planet, Spar, OKay en OKay Compact stoppen met eenmalige plastic zakjes. We schatten dat we het aantal gebruikte plastic zakjes op jaarbasis met 150 miljoen zullen verminderen. Met deze radicale keuze voor herbruikbaar creëren we eenvoud en duidelijkheid voor de klant, die meer en meer bewust wil consumeren.

Naar 100% herbruikbare zakjes

We stoppen dus helemaal met de huidige eenmalige zakjes uit plastic (in Vlaanderen) of biobased plastic (in Brussel en Wallonië) en kiezen evenmin voor eenmalige papieren zakjes. 51 pilootwinkels (30 Bio-Planet, 8 Colruyt, 8 OKay en 5 Spar) bieden vanaf 19 juni in de versmarkt alleen nog herbruikbare zakjes aan. Alle overige winkels maken de overstap in oktober, maar bieden reeds de herbruikbare zakjes te koop aan. Elke klant krijgt met Xtra een gratis set van 5 herbruikbare zakjes. In de omgeschakelde winkels krijg je dit nu al, en vanaf oktober in de andere winkels.

Herbruikbaar zakje

Handige en wasbare zakjes

Naast duurzaamheid bieden de nieuwe zakjes ook efficiëntie en gebruiksgemak. Bijzonder is ook de barcode om het gewicht van het zakje (ca. 37 g) in mindering te brengen. De klant betaalt dus alleen voor zijn groenten en fruit, niet voor het zakje. Vuile zakjes spoel je makkelijk uit onder de kraan of was je in de machine op 30 °C. 

Honderden keren bruikbaar

De gekozen herbruikbare zakjes bestaan uit 100 % polyester, zijn heel sterk en kunnen gemakkelijk 4 kg dragen. De onafhankelijke organisatie Bureau Veritas heeft ze getest en bevestigt dat de zakjes na honderden winkelbezoeken nog geen slijtage vertonen. En uit de LCA-studie (life cycle analysis) blijkt dat polyester zakjes over heel de levenscyclus de kleinste totale milieu-impact hebben in vergelijking met alternatieven.

Groenten en fruit in herbruikbare zakjes

Na 9 keer hergebruik wordt ons polyester zakje al duurzamer dan een eenmalige papieren zak. Hoe meer we hergebruiken, hoe meer we allemaal samen een wezenlijk verschil maken.

Lees meer over onze LCA-studie en de keuze voor polyester

Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]Responsible consumption & production [Translate]Climate action