
“Hoffelijk en veilig verkeer: daar werk ik aan”
Je hebt die slogan waarschijnlijk al eens gezien op onze vrachtwagens. Dat is helemaal geen loze belofte, want chauffeurs bij Colruyt Group besteden er bijzonder veel aandacht aan. Elke dag gaan ze samen met hun 800 collega’s de baan op om onze winkels te bevoorraden. En daarbij staat veiligheid boven alles!
Hoffelijkheidscharter
Elke chauffeur die bij Colruyt Group begint, moet ons hoffelijkheidscharter ondertekenen. Hij of zij gaat dan een engagement aan voor een beter en veiliger verkeer. Dat charter geldt voor alle medewerkers die zich in het kader van hun job op de weg begeven met een vracht- of bestelwagen. De eerste versie van het charter dateert al van 9 februari 1998, maar werd in 2013 vernieuwd.
Daarnaast krijgt de chauffeur regelmatig sessies over verkeersveiligheid en hoffelijkheid. Daar denkt hij dan samen met zijn collega’s na over hoe hij zijn steentje kan bijdragen aan een veiliger en hoffelijker verkeer.

“Er zijn zo’n 9 sessies per jaar, waar de chauffeurs ook samen in overleg gaan over het charter en onze engagementen”, zegt Frederic Baillet, die opleidingen geeft aan nieuwe chauffeurs. “Het doel is om het hoffelijkheidscharter up-to-date te houden en om te bekijken of sommige engagementen al dan niet gewijzigd moeten worden.”
Dodehoekcamera’s en schoolbezoeken
Hoffelijk verkeer, dat is vooral respectvol zijn tegenover de andere weggebruikers. Het is belangrijk om behoedzaam om te springen met de zwakke weggebruikers zoals fietsers en voetgangers. Zo is er bijvoorbeeld de dode hoek, de plek waar chauffeurs de zwakke weggebruikers niet kunnen zien.
Om die weggebruiker toch goed te zien, hebben de chauffeurs een dodehoekcamera ter beschikking. Met een dodehoekcamera heb je als chauffeur een lang en breed zicht op de rechterflank. En dankzij een speciale chip blijft het beeld ook ‘s nachts en bij slechte weersomstandigheden helder en contrastrijk. Onze vrachtwagens worden ook uitgerust met een vernieuwde zijafscherming, waardoor fietsers niet onder de vrachtwagen terecht kunnen komen.

Om leerlingen bewust te maken van de gevaren op de weg, gaan onze chauffeurs ook langs op scholen. Leerlingen kunnen plaatsnemen achter het stuur en begrijpen zo beter de gevaren van de dode hoek.
Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.
![[Translate]Sustainable cities and communities](/wps/wcm/connect/cg/26d994fe-d1f6-4b47-a3b8-4e498ca5e8e2/Sustainable+Development+Goals_Dutch_RGB-11.png?MOD=AJPERES&CACHEID=ROOTWORKSPACE.Z18_NI0C1CS0O81620QKM9KAC02H94-26d994fe-d1f6-4b47-a3b8-4e498ca5e8e2-lZjgloa)