“Hoffelijk en veilig verkeer: daar werk ik aan”

Je hebt die slogan waarschijnlijk al eens gezien op onze vrachtwagens. Dat is helemaal geen loze belofte, want chauffeurs bij Colruyt Group besteden er bijzonder veel aandacht aan. Elke dag gaan ze samen met hun 800 collega’s de baan op om onze winkels te bevoorraden. En daarbij staat veiligheid boven alles!

Hoffelijkheidscharter

Elke chauffeur die bij Colruyt Group begint, moet ons Hoffelijkheidscharter ondertekenen. Hij of zij gaat dan een engagement aan voor een beter en veiliger verkeer. Dat charter geldt voor alle medewerkers die zich in het kader van hun job op de weg begeven met een vracht- of bestelwagen. De eerste versie van het charter dateert al van 9 februari 1998, maar werd in 2013 vernieuwd.

Daarnaast krijgt de chauffeur regelmatig sessies over verkeersveiligheid en hoffelijkheid. Daar denkt hij dan samen met zijn collega’s na over hoe hij zijn steentje kan bijdragen aan een veiliger en hoffelijker verkeer.

 

Charter ondertekenen
Elke chauffeur bij Colruyt Group moet het hoffelijkheidscharter ondertekenen.

“Er zijn zo’n 9 sessies per jaar, waar de chauffeurs ook samen in overleg gaan over het charter en onze engagementen”, zegt David Denis, die opleidingen geeft aan nieuwe chauffeurs. “Het doel is om het hoffelijkheidscharter up-to-date te houden en om te bekijken of sommige engagementen al dan niet gewijzigd moeten worden.”

Dodehoekcamera’s en -lessen

Hoffelijk verkeer, dat is vooral respectvol zijn tegenover de andere weggebruikers. Het is belangrijk om behoedzaam om te springen met de zwakke weggebruikers zoals fietsers en voetgangers. Zo is er bijvoorbeeld de dode hoek, de plek waar chauffeurs de zwakke weggebruikers niet kunnen zien.

Om die weggebruiker toch goed te zien, hebben de chauffeurs een dodehoekcamera ter beschikking. Met een dodehoekcamera heb je als chauffeur een lang en breed zicht op de rechterflank. En dankzij een speciale chip blijft het beeld ook ‘s nachts en bij slechte weersomstandigheden helder en contrastrijk.

 

Dode hoek op school
Om leerlingen bewust te maken van de gevaren op de weg, gaan we langs op scholen.

Om leerlingen bewust te maken van de gevaren op de weg, gaat een vrachtwagen langs op scholen. Zo kunnen de leerlingen aan den lijve ondervinden wat die dode hoek is. Aan het stuur van de vrachtwagen ervaren de kinderen zelf de gevaren van de dode hoek: ze zien sommige van hun klasgenootjes niet, net doordat die in de dode hoek staan. Doordat de kinderen dit met hun eigen ogen zien en het achteraf vertellen aan hun vriendjes, maakt dat het effect nog groter.


Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]Sustainable cities and communities