Nieuwe investeringen in verkeersveiligheid en vrachtwagens

De 800 vrachtwagens van Colruyt Group doorkruisen dagelijks het hele land. Dat doen ze op de meest veilige manier mogelijk. We investeren al heel lang in maatregelen die zwakke weggebruikers moeten beschermen. Zoals preventie en sensibilisering, ook bij onze eigen chauffeurs. Want als we slimmer rijden, dragen we allemaal bij tot een veiliger verkeer.

Nieuwe stickers waarschuwen voor dode hoek

Onze vrachtwagens zijn al uitgerust met een dodehoekcamera. En nu krijgen ze ook nieuwe stickers die fietsers en voetgangers herinneren aan de gevaren van de dode hoek. Stapsgewijs worden onze opleggers bestickerd met de opvallende boodschap. Ze worden ook uitgerust met een vernieuwde zijafscherming waardoor fietsers niet onder de vrachtwagen terecht kunnen komen. Tegen 2020 moet 70% van onze vrachtwagens uitgerust zijn met de nieuwe signalisatie.

Vrachtwagen met waarschuwing voor dode hoek
De vrachtwagens van Colruyt Group krijgen vanaf nu stickers die waarschuwen voor de dode hoek.

Veiligheid begint bij jezelf

Om leerlingen bewust te maken van de gevaren op de weg, gaan onze chauffeurs langs op scholen. Aan het stuur van de vrachtwagen kunnen de leerlingen aan den lijve ondervinden wat de dode hoek is. "Dan merk ik dat het gevaar nog vaak onderschat wordt", zegt Luc Devillé, een vrachtwagenchauffeur bij Colruyt Group die les geeft op scholen. "Die lessen hebben een positieve impact op kinderen. Maar het moet regelmatig herhaald worden. Veiligheid begint bij jezelf."

Leerling ervaart de dode hoek in een vrachtwagen
In een vrachtwagen krijgen jongeren de kans om het standpunt van een chauffeur te ervaren.

Een charter dat charmeert

"Alle chauffeurs ondertekenen een hoffelijkheidscharter en we volgen regelmatig opleidingen om de veiligheid te garanderen", zegt Luc. Dat charter dateert al van 1998 en geldt voor alle medewerkers die met een vracht- of bestelwagen rijden. Ze gaan daarmee een engagement aan voor een veiliger en hoffelijker verkeer. "Ik let wel op, ik rijd rond met een visitekaartje van 18 meter lang. Ik wil niet dat de mensen slechte dingen van ons bedrijf denken", redeneert de chauffeur.

Meer lezen over ons hoffelijkheidscharter

Kilometers beperken

Een vrachtwagen die halfleeg rijdt, zorgt voor onnodig verkeer. Daarom rijden onze vrachtwagens altijd minstens voor 95 % gevuld en wordt er volop geïnvesteerd in intelligente software voor transportplanning. Onze vrachtwagenchauffeurs volgen routes waarbij ze zo veel mogelijk de spitsuren en de files proberen te vermijden. Zo maken de vrachtwagens de files niet erger en vermijden we extra drukte op de weg. Dat is niet alleen (kosten)efficiënter, het komt ook de verkeersveiligheid ten goede.

Meer lezen over onze slimme mobiliteit

Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]Sustainable cities and communities