‘Gezocht: Voedsel voor de Toekomst’ wint award

Op 6 december won het project ‘Gezocht: Voedsel voor de Toekomst’ de Sustainable Partnerships Award. Die prijs bekroont de mooiste voorbeelden van internationale samenwerking tussen de publieke sector, bedrijven en non-profit organisaties. ‘Gezocht: Voedsel voor de Toekomst’ is een project van de provincie Vlaams-Brabant, Vredeseilanden (Rikolto), Colruyt Group, KU Leuven en hogeschool UCLL. We bundelden onze expertise en gaan samen op zoek naar manieren om de groeiende wereldbevolking duurzaam en gezond te voeden. Doel: het debat over eten aanwakkeren en de consument van de toekomst sensibiliseren.

Voedsel voor de toekomst

Elke partner vertrekt vanuit zijn eigen expertise. De provincie Vlaams-Brabant betrekt via haar netwerk jongeren, bedrijven en onderwijsinstellingen. Vredeseilanden (Rikolto) gebruikt haar internationale ervaring om ketenprojecten op te zetten en boerenorganisaties te coachen. Colruyt Group engageert zich om nieuwe duurzame producten op de markt te brengen. Daarnaast zetten we via Collibri Foundation ook vormingsprojecten voor jongeren op. KU Leuven onderbouwt het project met wetenschappelijk onderzoek. Hogeschool UCLL betrekt actief haar studenten.

Samen ontwikkelen we nieuwe voedingsproducten op basis van drie gewassen: zeewier uit Indonesië, peulvruchten uit Tanzania en Andesgewassen zoals quinoa uit Peru.

© Isabel Corthier (Solid)

Jongeren als consument van de toekomst

Hogeschool UCLL betrekt haar studenten heel nauw bij het project. Studenten voedingskunde helpen nieuwe voedingsproducten te ontwikkelen, studenten marketing werken ideeën uit om duurzame en gezonde voeding op de markt te brengen. Leerkrachten lager en secundair onderwijs gaan aan de slag met het lessenpakket ‘Voedsel voor de Toekomst’ en zetten zo hun leerlingen aan het denken.

Het project stimuleert ook jonge ondernemers in Tanzania, Peru, Indonesië én België om mee na te denken over het eten van de toekomst. Daarom organiseren we workshops, vanuit hun eigen realiteit en noden. Doel: jongeren bewust maken en inspireren via een wereldwijd netwerk.

Lees meer

© Isabel Corthier (Solid)
© Isabel Corthier (Solid)

Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]Responsible consumption & production [Translate]Climate action