Colruyt Group kiest herbruikbare zakjes voor onverpakte groenten en fruit

Colruyt Group heeft als eerste Belgische retailer beslist om enkel nog herbruikbare zakjes aan te bieden voor onverpakte groenten en fruit. Dat betekent dat Colruyt, Bio-Planet, Spar, OKay en OKay Compact stoppen met eenmalige plastic zakjes. En dat vanaf 2 januari 2020, in alle winkels. Op jaarbasis zal het aantal gebruikte plastic zakjes zo met 150 miljoen stuks verminderen. Met deze radicale keuze creëren we eenvoud en duidelijkheid voor de klant, die meer en meer bewust wil consumeren.

Naar 100% herbruikbare zakjes

We stoppen dus helemaal met de huidige eenmalige zakjes uit plastic (in Vlaanderen) of biobased plastic (in Brussel en Wallonië) en kiezen evenmin voor eenmalige papieren zakjes. Bio-Planet schakelde al in juni 2019 volledig over, net als 23 pilootwinkels van Colruyt, OKay en Spar. Nu komen onze andere voedingswinkels aan de beurt. Tot en met 1 januari 2020 krijg je met Xtra eenmalig een gratis set van vijf herbruikbare zakjes bij aankoop van verse groenten of fruit. Dat maakt de omschakeling makkelijker. Vanaf 2 januari 2020 verdwijnen de eenmalige plastic zakjes definitief uit onze winkels.

Herbruikbaar zakje

Handige en wasbare zakjes

Naast milieuwinst bieden de nieuwe zakjes ook efficiëntie en gebruiksgemak. Bijzonder is ook de barcode om het gewicht van het zakje (38 gram) in mindering te brengen. Je betaalt dus alleen voor jouw groenten en fruit, niet voor het zakje. Je kan op het scherm aan de weegschaal meevolgen of de tarrabarcode werd gescand – en of je dus enkel het nettogewicht betaalt. Vuile zakjes spoel je makkelijk uit onder de kraan of was je in de machine op 30 °C. 

Honderden keren bruikbaar

De gekozen herbruikbare zakjes bestaan uit 100 % polyester, zijn heel sterk en kunnen gemakkelijk 4 kilogram dragen. De onafhankelijke organisatie Bureau Veritas heeft ze getest en bevestigt dat de zakjes na honderden winkelbezoeken nog niet stuk zijn. En uit de LCA-studie (levenscyclusanalyse) blijkt dat polyester zakjes over heel de levenscyclus de kleinste totale milieu-impact hebben in vergelijking met alternatieven.

Lees meer over onze LCA-studie

Na negen keer hergebruik wordt ons polyester zakje al duurzamer dan een eenmalige papieren zak. Hoe meer we hergebruiken, hoe meer we allemaal samen een wezenlijk verschil maken. Raakt je herbruikbaar zakje uiteindelijk toch versleten? Dan kan je het recycleren in de nieuwe PMD-zak. Tegen begin 2021 zal Fost Plus de nieuwe blauwe zak in heel België ingevoerd hebben. Check hier of de nieuwe sorteerregels al in jouw buurt gelden.


Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]Responsible consumption & production [Translate]Climate action