Ons koffieproject in Oost-Congo bewijst de kracht van duurzaam ondernemen

“Een bijzonder aangename verrassing,” zegt Ivan Godfroid van Rikolto over onze samenwerking in Oost-Congo. “Colruyt Group heeft zich vergaand geëngageerd.” In de provincie Noord-Kivu werken we samen met Rikolto (Vredeseilanden) om 2.200 kleine koffieboeren te steunen in een ketenproject. Door de duurzame koffieteelt te prefinancieren, kunnen we deze topkoffie naar België exporteren. Ondanks de onveiligheid in die regio boekt het project sterke resultaten. Ivan Godfroid is lovend over ons partnerschap.

Koffie uit Kivu smaakt naar meer

De koffiebonen van de hoogvlaktes van Kivu zijn uniek. Met haar vruchtbare bodem en uitgestrekte meren levert de regio uitzonderlijk lekkere arabica’s op. De voortdurende conflicten eisten hun tol, maar nu is de koffieproductie aan een revival toe. Samen met Rikolto willen we meewerken aan de heropleving van Kivu, ondanks het geweld en de infrastructuurproblemen. De Leuvense ngo groepeert koffieboeren in coöperaties en geeft hen toegang tot de internationale markt. Met een meer duurzame economie als gevolg.

Wij zullen minstens 3 jaar lang koffie kopen van de Congolese coöperatie Kawa Kabuya, die 2.200 koffieboeren verenigt. 60% van de prijs wordt als voorschot gestort. Dankzij die financiële ademruimte kan de coöperatie blijven exporteren en investeren. “De koffieboeren in Oost-Congo zijn jarenlang afhankelijk geweest van lokale tussenhandelaren en smokkelaars die te lage prijzen betaalden,” zegt Ivan Godfroid, regionaal directeur van Rikolto in de Democratische Republiek Congo. “Daardoor was er geen motivatie om kwaliteit te produceren.” Nu worden hun inspanningen wel beloond.

Een wasstation van koffieboeren in Kivu
Door dit wasstation kunnen de koffieboeren de productie beter organiseren, wat de kwaliteit ten goede komt.
Video: Zwarte parels uit Kivu

Welke oplossing biedt Rikolto?

“Het hart van ons initiatief zijn de wasstations waarin de koffiekersen worden ontveld, gefermenteerd en gedroogd. We hebben de boeren geleerd dat ze zelf in staat zijn om in microwasstations topkwaliteit te produceren, waarvoor kopers wél meer willen betalen. Door samen te werken, worden alle parasiterende tussenhandelaars uitgeschakeld,” legt Ivan uit. “We hebben hen in contact gebracht met kopers zoals Colruyt Group, voor wie het welzijn van de koffieboeren ook belangrijk is.” Door eerlijke handel kunnen deze koffieboeren ontsnappen aan de armoede.

Wat is zo bijzonder aan de Kawa Kabuya-coöperatie?

Ivan: “Kawa Kabuya moest van in het begin zelfredzaam zijn. Daarom hebben we aan de boeren gevraagd om mee te betalen voor de wasstations. Als mede-eigenaars zijn ze meer geëngageerd. En dat laat zich proeven. Al voor het vierde jaar op rij wonnen ze de prijs ‘Taste of Harvest’ voor de beste koffie van Congo. Daarmee hebben ze aangetoond dat ze niet enkel kwaliteit produceren maar dat ook kunnen aanhouden. De groei van hun uitvoer van 5 containers in 2016 naar 14 containers in 2017 is ronduit spectaculair. En dat in een regio waar het al 20 jaar onrustig is.”

Wat betekent de samenwerking met Colruyt Group voor jullie?

Ivan: “Colruyt Group is de eerste handelspartner voor ons koffieprogramma in Oost-Congo die de koffie van Kawa Kabuya aan een breed publiek voorstelt. Daarmee ontstaan er betere banden tussen België en Congo via een respectvol behandeld product met meerwaarde. Want jullie hebben zowel oog voor de kwaliteit als voor de lokale producenten. Wij gebruiken het engagement van Colruyt Group als voorbeeld aan nieuwe kopers die zich aan de Kivu-koffies beginnen te interesseren. Colruyt Group is de toonaangever.”

Zakken koffie in een magazijn in de haven van Antwerpen
De koffie wordt per schip naar Antwerpen gebracht, vanwaar het naar onze branderij getransporteerd wordt.

Op welke manier zet Colruyt Group de toon?

Ivan: “We waren bijzonder aangenaam verrast door het vergaande engagement van Colruyt Group. De meeste zakenmensen schuwen Congo als een hopeloos land. Colruyt Group heeft risico's genomen met een onbekende coöperatie die alles nog moest bewijzen. Jullie zijn de enige koper die een langetermijncontract is aangegaan met Kawa Kabuya. Jullie zijn ook de enige koper die het aangedurfd heeft om drie seizoenen lang 60% van de prijs op voorhand te betalen. Colruyt Group heeft zich ook geëngageerd om de koffieproducten van Kawa Kabuya te diversifiëren. Dat zet de kwaliteit van deze koffie nog meer in de verf en verhoogt ook de afzet. Dit geslaagde project bewijst dat een commerciële langetermijnvisie en duurzaam ondernemen een echte meerwaarde betekent voor kleine producenten.”

Identikit

Naam: Ivan Godfroid
Functie: Regionaal directeur van Rikolto in de Democratische Republiek Congo

Job?
Wij ondersteunen lokale koffieboeren zodat ze beter georganiseerd zijn en een betere koffie kunnen produceren. En dus beter betaald worden.

Energie?
De inzet van de boeren en boerinnen van Oost-Congo om een betere toekomst uit te bouwen voor zichzelf en hun kinderen verdient al onze steun.

Leukste project?
Ons koffieprogramma, waarin Colruyt Group een belangrijke rol speelt. Het brengt de meest diepgaande veranderingen teweeg voor duizenden boerengezinnen.

Ivan Godfroid

Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]No proverty [Translate]Decent work & economic growth [Translate]Industry, innovation & infrastructure