Duurzamere witte eieren nu in de rekken

Witte eieren zijn duurzamer dan bruine, en bovendien even lekker en voedzaam. Argumenten genoeg voor ons om witte eieren aan te bieden in een aantal testwinkels, onder ons huismerk Boni Selection. Zo willen we niet alleen onze klanten warm maken voor de witte eieren. We gaan ook precies berekenen hoeveel milieuwinst ze effectief opleveren.

Vanaf nu in 50 Colruyt-winkels

Sinds eind september vind je in een vijftigtal Colruyt-winkels twee soorten witte scharreleieren van Boni Selection, 6 stuks Large of 12 stuks Medium. In een aantal winkels komen ze bovenop het assortiment bruine eieren, in andere winkels vervangen ze de bruine Boni-scharreleieren. De witte scharreleieren zijn afkomstig uit Belgische stallen met overdekte buitenruimte. Bio-Planet van zijn kant zal vanaf eind 2019 biologische witte eitjes afkomstig uit vrije uitloopstallen in België aanbieden.

In deze winkels vind je witte eieren van Boni Selection

Stabiel aanbod

Uit een doctoraatsonderzoek van 2017 weten we dat witte eieren (iets) duurzamer zijn dan bruine. Redenen: kippen die witte eieren leggen, zijn langer productief en eten minder. Dit wordt in de pluimveesector algemeen aanvaard en kwam begin 2019 ook uitgebreid in de pers. Daarom hebben we samen met onze leveranciers een testproject opgezet om witte eieren in verkoop te brengen. Ondertussen hebben zij voldoende kuikens opgekweekt tot kippen die witte eieren leggen. En hun productie volstaat om in een aantal winkels vanaf september een stabiel aanbod te verzekeren. 

 

witte kippen in de stal
Kippen die witte eieren leggen, zijn langer productief en eten minder. Minder voerverbruik betekent minder CO₂-uitstoot.

Reële milieuwinst in kaart brengen

Een kip die witte eieren legt eet gemiddeld 7 gram minder voeder per dag dan eentje die bruine eieren legt. Als je weet dat er in ons land zowat 9 miljoen legkippen zijn, dan is duidelijk dat omschakelen van bruin naar wit flink wat duurzaamheidswinst kan opleveren. Hoeveel precies, dat gaan we het komende testjaar zelf berekenen voor de witte en bruine eieren uit onze toeleveringsketen. Samen met onze leveranciers gaan we data verzamelen over voederverbruik en eiproductie om zo de reële milieu-impact van de twee varianten in kaart te brengen.

witte kippen aan de voederbak
Samen met onze leveranciers brengen we het voederverbruik en de eiproductie nauwkeurig in kaart.

Hoe gaat het nu verder?

We gaan de witte eieren een jaar testen en nauwkeurig monitoren hoeveel klanten ervoor kiezen. Bij een eerdere testverkoop 3,5 jaar geleden bleken de witte eieren alvast niet aan te slaan. Omdat smaken nu eenmaal traag evolueren, zetten we de witte eieren deze keer in de kijker met duidelijk herkenbare verpakkingen en extra communicatie. Als de verkoop aanslaat én als we voldoende duurzaamheidswinst merken, gaan we samen met onze leveranciers bekijken hoe we nog meer witte eieren in de rekken kunnen krijgen.


Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]Responsible consumption & production