Collibri Foundation brengt jongeren samen om hun stem te laten horen

“Ik droom ervan een vormingscentrum op te richten voor jongeren die geen toegang hebben tot onderwijs of internet”, glundert Aminata uit Guinee. Vanessa (Brazilië) wil de familiale landbouwers in haar gemeenschap helpen om een nieuw product te beginnen telen: de passievrucht. Kobe (België) studeert geografie om als onderzoeker de klimaatproblematiek te kunnen aanpakken. Samen met Aminata, Vanessa en Kobe lieten meer dan 50 jongeren met ambitie tijdens Tomorrow’s Voices hun stem horen voor een betere toekomst.

Uitwisseling over landsgrenzen heen

Collibri Foundation steunt vormingsprojecten voor jongeren in moeilijke situaties, zowel in België als in landen in ontwikkeling waar Colruyt Group producten aankoopt. Zo bouwen we een duurzame relatie tussen het Noorden en Zuiden, die ver voorbij het economische aspect reikt. Op het uitwisselingsevent Tomorrow’s Voices kwamen voor het derde jaar op rij jongeren samen van verschillende vormingsprojecten: Boost, Mentor Escale, Trias, YOUCA en EduExposure. Meer dan 50 jonge wereldburgers uit België, Brazilië, Ecuador, Guinee, Indonesië en andere landen sloegen de handen in elkaar. Om ideeën en culturen uit te wisselen, maar ook om te leren van elkaar en actie te ondernemen.

Alyiah en Ella tekenen samen hun droom
Alyiah en Ella tekenen samen een wereld waarin arm en rijk samenwerken.
Waarvan dromen jongeren?

6 brandend actuele thema’s

Een hele dag lang bespraken de deelnemers hete hangijzers die zij belangrijk vinden. Zoals gelijkheid tussen man en vrouw, sociale ongelijkheid tussen arm en rijk, de stem van jongeren tussen de ouderen, het klimaat, de kracht van diversiteit, onderwijs en kansen op de arbeidsmarkt. Ze deelden openhartig hun persoonlijke ervaringen, vonden gelijkenissen tussen hun individuele dromen en zochten samen naar concrete acties om hun steentje bij te dragen.

Kleine initiatieven, grote impact

Wanneer jongeren leiderschap nemen over hun eigen leven en het voorbeeld geven, inspireert dit hun familie, vrienden, gemeenschap en zelfs de maatschappij, ons collectief bewustzijn. Zo kunnen kleine bijdragen leiden tot grote realisaties. Om de gangbare denkpatronen te doorbreken, is in de eerste plaats moed nodig. Bijvoorbeeld om het taboe rond vrouwenbesnijdenis of gemengde huwelijken te doorbreken. Of om je te verzetten tegen discriminatie op school en op de arbeidsmarkt. Of om als jongere in je eentje te verhuizen naar de stad om er te gaan studeren, of zelf een onderneming op te richten.

Yassin deelt zijn droom met andere jongeren
Conclusie van de dag: de krachtige stem van één jongere kan veel in beweging zetten.

We ademen allemaal dezelfde lucht, ongeacht onze huidskleur, religie, gender of leeftijd. En dat is precies wat we tijdens Tomorrow’s Voices gedaan hebben: onze adem met elkaar gedeeld.

Tijdens deze derde editie van Tomorrow’s Voices kwamen verschillende ideeën naar boven. Bijvoorbeeld de samenwerking tussen landbouwers en grote bedrijven, de introductie van een eco-score op verpakking die de ecologische voetafdruk van een product aangeeft, en gratis onderwijs voor iedereen. De jongeren wijzen ook op de rol van de overheden en kapitaalkrachtige organisaties hierbij. Frisse ideeën die de medewerkers van Colruyt Group zeker inspireren.

Jongeren van verschillende culturen tekenen samen hun droom
Jongeren van verschillende culturen tekenen samen hun droom

Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]Quality education