Met de kantoorbus naar het werk

Wat als pendeltijd nu eens gewoon werktijd kon worden? Het zou de perfecte oplossing zijn voor 23 % van onze collega’s die elke dag meer dan een uur onderweg zijn van en naar het werk. Daarom hebben we 2,5 jaar lang een nieuw concept uitgetest: de kantoorbus. Met succes, want begin 2019 beslisten we om de kantoorbus permanent in te zetten.

Reistijd wordt werktijd

We ontwikkelden het project ‘Kantoorbus’ samen met het Vlaams Instituut voor Mobiliteit (VIM) en de Beroepsvereniging van autobussen autocarondernemers (BAAV). “Het doel is om iets te doen aan de tijd die je verliest als je onderweg bent”, zegt Antoon Vanderputten, expert medewerkersmobiliteit “Je stapt ’s morgens op de bus en begint te werken. Als je aankomt op kantoor doe je gewoon verder. Zo zetten we reistijd om in betaalde werktijd. Het project past ook perfect binnen ons beleid rond duurzaamheid. Minder auto’s op de weg betekent minder uitstoot en minder files. De kantoorbus is een nieuwe optie voor onze medewerkers om de stap te zetten naar collectief vervoer.”

Kantoorbus interieur
Door de kantoorbus zijn er minder auto’s op de weg, wat minder uitstoot en files betekent.

Jaarlijks besparen we zo’n 64 ton CO2. In 2018 haalde de bus een gemiddelde bezettingsgraad van 78%. Uit bevraging bij de deelnemers bleek dat 96% de bus wilde blijven gebruiken na de test. De kantoorbus blijkt dus een heel interessante oplossing voor woon-werkverkeer.

Van Gent naar Halle. En terug

In de testfase koos Colruyt Group voor een filegevoelig traject dat heel wat medewerkers afleggen. De bus rijdt op één vast uur van en naar de Park&Ride in Gentbrugge en heeft verschillende stopplaatsen op meerdere kantoren in Halle. “Er zijn 32 zitplaatsen beschikbaar, dus je moet je plek op de bus zeker reserveren. Eenmalig of op vaste dagen”, legt Antoon uit. “De uren die je werkt op de bus kan je rekenen zodat je werkdag meteen begint.”

Werken op de kantoorbus
Er is plaats voor 32 personen op de kantoorbus.

Alle faciliteiten van een kantoor

De kantoorbus is een mobiele shared office met alles erop en eraan. In het midden vind je een koffieautomaat en een vestiaire. De zetels staan per twee of per vier, met ruime tafeltjes. Je laptop sluit je aan op de stopcontacten die overal voorzien zijn. Via wifi kan je inloggen op de servers van het werk of documenten raadplegen die zich in de cloud bevinden. Al je normale administratieve taken kan je dus perfect uitvoeren op de bus.

Rijdende kantoorbus
Na een succesvolle proefperiode van 2,5 jaar besliste Colruyt Group om de kantoorbus permanent in te zetten.

“Dit project is de kers op de taart van een heel denkproces”, besluit Antoon. “Na meer dan twee jaar blijkt dat de kantoorbus haalbaar is op alle vlakken voor Colruyt Group. Ook intern vinden we beetje bij beetje gelegenheden om de kantoorbus ook overdag in te zetten. Denk aan teambuildings, events, bedrijfsbezoeken, schoolbezoeken, … Andere ideeën zijn altijd welkom.” 

VIDEO: De kantoorbus

De kantoorbus, gestart als proefproject van zes maanden, werd uiteindelijk 2,5 jaar lang uitgetest. De proefpersonen van het eerste uur delen hun indrukken (september 2016).


Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]Sustainable cities and communities [Translate]Climate action