Colruyt helpt 4.500 gezinnen lekker en evenwichtig eten

Lekker en evenwichtig eten toegankelijker maken voor gezinnen die het financieel moeilijker hebben. Dat is het opzet van het project ‘Aan tafel in 1-2-3 euro’, dat Colruyt Laagste Prijzen lanceerde eind 2016. Dankzij de samenwerking met sociale instanties en lokale overheden hebben er ondertussen al ruim 4.500 gezinnen aan het project deelgenomen.

Tweewekelijks 6 budgetvriendelijke recepten

Het concept van ‘Aan tafel in 1-2-3 euro’ is eenvoudig. Kwetsbare gezinnen met kinderen worden vrijblijvend geïnformeerd door sociale organisaties zoals OCMW, Centrum Algemeen Welzijn of Kind & Gezin. De gezinnen die zich - altijd vrijwillig- inschrijven krijgen om de 2 weken een Colruyt-receptenboekje in de bus. Dat bevat telkens 6 gemakkelijke en kindvriendelijke recepten en de bijhorende boodschappenlijstjes. Elk recept is goed voor 3 ruime porties en kost gegarandeerd niet meer dan 1, 2 of 3 euro per portie. Daarin is de prijs van de volledige verpakking inbegrepen, ook al is er minder nodig. Zo weten de mensen vooraf exact wat ze maximaal betalen aan de kassa.

Cover receptenboekje
Het receptenboekje bevat ook tips om de kinderen te laten meehelpen en om van de restjes nog iets lekkers te maken.

Inspiratie

Op drie jaar tijd hebben er aan het project al ruim 4.500 gezinnen deelgenomen. De deelnemers zijn vaak blij met de inspiratie voor de dagelijkse keuken, zonder dat ze zich het hoofd hoeven te breken over de prijs. “Dankzij jullie recepten slaag ik erin om volwaardige, gevarieerde, zeer betaalbare en lekkere gerechten op tafel te toveren ”, vertelt een moeder uit Kortrijk. Om de mensen in de praktijk te ondersteunen, zetten sommige organisaties kookdemonstraties op om samen recepten te bereiden. Of ze vragen ons om een rondleiding in de lokale Colruyt-winkel te organiseren, waarbij winkelmedewerkers tips geven om efficiënt en goedkoop boodschappen te doen.

medewerker en klant in de winkel
Op aanvraag geven onze winkels de deelnemers tips om efficiënt en goedkoop boodschappen te doen.

Vruchtbare samenwerking

Het project bundelt expertise van alle partners. “De sociale organisaties kennen de kwetsbare gezinnen en zijn vertrouwd met hun noden ”, zegt collega Wim Verbesselt, die het project coördineert. “Wij beschikken dan weer over een ruime expertise in koken, lekker en evenwichtig eten. Samen kunnen we op een structurele, duurzame manier iets doen voor gezinnen met kinderen die het moeilijker hebben. Een stukje zorg wegnemen en hen zelfredzamer helpen maken. Voor ons is dat gewoon een kwestie van onze maatschappelijke verantwoordelijkheid opnemen. 

groenten snijden in de keuken
Het culinair team van Colruyt stelde al meer dan 500 recepten op maat samen.

Van Kortrijk naar Vlaanderen en Wallonië

‘Aan tafel in 1-2-3 euro’ startte begin 2015 als proefproject van Colruyt, in co-creatie met de stad en het OCMW van Kortrijk. Na een positieve test met 144 gezinnen besliste Colruyt om het project vanaf september 2016 nationaal uit te rollen. Ondertussen loopt het in een 180-tal Vlaamse en Waalse gemeenten en werken er ruim 200 sociale organisaties aan mee. Ook eigen medewerkers kunnen zich er vrijwillig voor inschrijven.


Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]Zero hunger