Samen voor 83 % recyclage

Al onze winkelmedewerkers spannen zich in om beter te sorteren. Ze gaan volop aan de slag met de tips die ze kregen in onze grote sorteercampagne. En met een mooi resultaat, want nog nooit lieten we zo veel bedrijfsafval recycleren als in 2018. Nu komt het erop aan om vol te houden en te streven naar nóg minder restafval. Wij zorgen alvast voor nog meer handige sorteertips.

Voedselresten worden beter benut

Een primeur: in 2018 hebben we voor het eerst minder afval geproduceerd (-1.57 %). En dat ondanks de aanhoudende groei van het bedrijf. Bovendien hebben we van elke duizend kilo bedrijfsafval 832 kilo kunnen recycleren, een record.

Een deel van die afvalstromen zijn de voedselresten. Die worden steeds beter benut. Over heel 2018 konden we een recordhoeveelheid onverkochte en nog eetbare producten schenken aan sociale organisaties: liefst 3.297 ton. Dat is dus voedsel dat geen afval werd.

Tegelijk daalt het voedselverlies dat naar verbranding gaat, in 2018 maar 9 % van de totale hoeveelheid. Dat is niet alleen beter voor het milieu, het betekent ook dat 91 % van het voedselafval een nuttige toepassing krijgt.

Plastiek, karton, restafval … hup, apart

Onze medewerkers in de winkels leveren de grootste bijdrage aan de steeds betere recyclageresultaten. Dankzij een sterke informatiecampagne in het voorjaar van 2016 bijvoorbeeld, konden onze collega’s in de Colruyt-winkels het vergistbare afval en het broodafval nog beter van elkaar scheiden. Zo slaagden ze erin om 500 ton minder restafval te produceren. En die inspanningen zetten ze nog elke dag verder.

 

Afval scheiden in de Colruyt-winkel
Nog beter sorteren in de Colruyt-winkels leverde 500 ton minder restafval op in 2018.

Grondige tweede check op restafval

Het aandeel restafval blijft ook verminderen dankzij nieuwe sorteerinstallaties die we gebruiken in onze retourcentra. De medewerkers daar sorteren nog eens grondig al het restafval dat terugkomt van de winkels, de productie- en distributiecentra en de kantoorgebouwen en halen er recycleerbare materialen zoals plastic, hard plastic, karton, hout, metaal en glas uit.

Tweede check op restafval
In de retourcentra gebeurt er nog eens een grondige controle op al het restafval.

Resultaat boven de verwachtingen

Meer omzet betekende vroeger ook meer afval. Tot vorig jaar. Voor het eerst zijn we er in geslaagd om minder bedrijfsafval te produceren, een daling van 1.277 ton. En we kunnen een steeds groter aandeel van dat afval laten recycleren. Doordat we beter sorteren komen steeds meer materialen in aparte afvalstromen terecht die nuttig worden ingezet.

Recycling rate
Met een recycling rate van 83,17 % in 2018 overtreffen we onze ambitie van 80 %.

In 2018 haalden we onze hoogste recycling rate ooit: 83,17 %. Concreet betekent dit dat er van elke duizend kilo bedrijfsafval 831 kilo gerecycleerd wordt. Daarmee halen we ruimschoots onze ambitie. Ook de komende jaren blijft een recycle rate van minstens 80 % het doel.

Aanhouden en nog beter doen

Die mooie resultaten betekenen niet dat we op onze lauweren zullen rusten. We blijven ons dagelijks inspannen om de goede recycling rate te behouden en nog te verbeteren. Onze (nieuwe) medewerkers krijgen voortdurend tips om een bewuste sorteermentaliteit aan te houden en we blijven zoeken naar interne toepassingen voor recyclage.

Meer lezen

Met dit initiatief dragen we bij aan het realiseren van deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

[Translate]Responsible consumption & production